Jälleen on kirjallisuudessa suurten palkintojen aika! Meillähän jaetaan Finlandia-palkintoja kolmessa kategoriassa, jotka ovat tietokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä kaunokirjallisuus. Kaikkien kategorioiden ehdokkaat ovat nyt selvillä, mutta keskitytään kaunokirjallisuuteen.
Aika usein kaunokirjallisuuden voittajan voi ennakoida jo hyvissä ajoin, sillä tässä kategoriassa vaikuttavat muutamat salaperäiset, pinnan alla virtaavat seikat. Ikävä kyllä noiden seikkojen avaaminen vaatisi pitkän esseen, joten en aio niitä käydä tässä sen tarkemmin lävitse. Kyse ei ole siis mistään salaliitosta tai kähminnästä, vaan kirjan hyviin ominaisuuksiin ja vallitsevan makuun perustuvista seikoista. Vaikka valinnan tekee diktaattori, se ei asiaa juurikaan muuta, sillä ihmisen vapaa tahto on usein illuusio.
Tänä vuonna ehdokkaana ovat seuraavat kuusi teosta:
Hyvät perustelut näiden kirjojen ehdokkuudelle löytyy Suomen kirjasäätiön sivuilta. Kannattaa lukea, perustelut on ajatuksella laadittu. Oma veikkaukseni, joka perustuu pitkään kokemukseen sekä siihen, että olen jonkin verran lukenut kirjallisuutta ja joskus sitä kirjoittanutkin, on tässä:
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaa 50 % todennäköisyydellä Tommi Kinnunen ja 40 % todennäköisyydellä Anni Kytömäki. Loput 10 % on varattu yllätyksille.
Älkää nyt käsittäkö tätä niin, etteikö kaikki teokset olisi hienoja ja tasavertaisia kaunokirjallisuuden jumalten edessä. Näin on, ja mikä tahansa niistä on kirkkaasti voittonsa ansainnut. Voin olla väärässä, mutta tilanne on nyt tämä. Pientä vahvistusta monimutkaiselle päättelyketjulle, jota en tässä avaa, löytyy täältä:
Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 15.11.2019:
”JP: – Olen koko syksyn arvellut, että voittaja on Pajtim Statovci teoksellaan Bolla. Se on kaunis ja hyvin kirjoitettu kirja.”
Twitter 8.11.2018:
”Minulla on vain yksi suosikki, ei ole tällä listalla. Olli Jalosen Taivaanpallo.”
Finlandia-palkinnon nousu ja tuho? 12.11.2017:
”Sitä odotellessa toivotan Juha Hurmeelle onnea jo etukäteen!”
Olipa voittaja kuka tahansa, onnittelut hänelle! Ja kaikki ehdokkaat, tuo on aivan mahtava huomionosoitus! Kirjailija tekee työnsä ja muut mekkaloivat, mutta ainahan se on keskimäärin mukavampaa olla Finlandia-ehdokas kuin olla olematta. Kokemusta on molempiin suuntiin!
Ja tässäpä vielä muistojen virtaan nämä kaksi lapsukaistani, jotka ovat tässä samassa myllyssä olleet. Lukemisiin!
Mietin myös sitä, että diktaattori Hannu Linnun kumppani on muutosjohtamisen asiantuntija… ja Tommi Kinnusen romaanissa jos missä aihe – muutos ja ihmisen sopeutuminen siihen – toteutuu käytännössä. Anni Kytömäki taas on nykyajattelun ytimessä, ihmisen ja luonnon suhdetta kuvatessaan. Anne Vuori-Kemilä ehdokkaana on hieno veto, älykästä omalle sukupolvelle sydäntä koskettavaa ja viisasta kerrontaa.
Pian tiedämme, kuinka käy!