Koronapäiväkirja 12.3. – 3.4. 2020


12.3.2020
Uusien koronavirustartuntojen määrä maailmalla ylitti eilen 7000 tapausta. Selkeästi mennään noin 3-4 päivän tuplaantumisilla. Italia on Euroopan jäänsärkijä, siitä sitten muut seuraavat erilaisilla viiveillä. Oli pakko laittaa disclaimeri Joukkohysterian anatomia -kirjoitukseen, koska osa ihmisistä nähtävästi ei ymmärrä lukemaansa. On täysin kaksi eri asiaa analysoida tautien ja katastrofien kokoluokkaa kuin puuttua niihin toimiin, joita kaiken estämiseksi tehdään. Jokaisessa taudissa sen leviämistä estetään ja pitääkin estää, näin on tehty rutosta lähtien. Hysterian ja rationaalisen toiminnan välillä on kuitenkin vielä, tai ainakin pitäisi olla, merkittävä ero.

Suomessa tartuntoja, siis todettuja, on nyt 109. Todellisen luvun voi kertoa jollakin vakiolla, joka asettuu taudin edetessä välille 20-500, testikattavuudesta riippuen.

Ja kaiken tämän keskellä Hugolla on edessä leikkaus 17.3. nyt mennään antibiooteilla ja kipulääkkeillä. Aina jotain.

13.3. 2020
THL:n arvio lehdistötilaisuudessa oli, että ehkä jopa 35% suomalaisista saa taudin. Näin voi toki ollakin, mutta yhä vaikuttaa, että vain 1/100 noteeraa koko tautia, koska se iskee niin lievänä. Lisäksi näyttää siltä, että varsinkin nuorison läpi aalto on mennyt vailla vaivoja siellä, mistä tilastoja saa.  Tilastojen tulkinnassa sekavuutta aiheuttaa:
– emme tiedä todellista tapausmäärää, koska vain vakavimmat pääsevät testiin saakka
– emme tiedä edellisen tähden oikeaa kuolonprosenttia missään ikäryhmässä
– emme tiedä epidemian vaihetta, joten epidemian loppuminen todennäköisesti tapahtuu ennemmin kuin on arvioitu

Joka tapauksessa Suomessa on nyt tartuntoja 155. Jos arvata pitää, tämän jälkeen vähäkin seurattavuus katoaa, koska edessä on melko varmasti testaamisen rajoittaminen, koska testattavia olisi liikaa.

Kävin kaupassa kuuliaisena kansalaisena vasta klo 21:50. Makkarat ja vessapaperi olivat lopussa, säilykkeet eivät. Tästäkin voi päätellä jotakin.

14.3.2020
Isän kuolemasta tasan vuosi. Näin se aika menee.
Kävin kaupassa taas illalla, makkaratoimitukset pelaavat taas. On tämä outoa. Ei jaksa tänään ajatella enempää.

15.3.2020
No niin, tilastot ovat pilalla. Testausjarru Suomessa on päällä, ja uusia tapauksia sen myötä on tullut tänään vähän, vain 19 (yhteensä on 244). Estimaattikurvini, joka on skaalattu Italiaan sekä ajallisesti että väestöllisesti , kärsii tästä. No, siitä ehti näkyä, että suhteellisesti kuljemme noin 55% massassa Italiaan verrattuna (tuskin sielläkään kaikkia testataan). Eli koska Italiassa on 11 kertaa enemmän populaa kuin Suomessa, käytännössä Italian 1100 sairastunutta vastaisi 100 sairastunutta Suomessa, josta tuo 55% olisi siis 55 sairastunutta. Siitä jo näkee jotain. Kurvista nyt näkee ajallisen tahdistuksen avulla, missä kohdassa epidemiaa noin suurin piirtein mennään. Eli Suomi ei ole ns. hyllyllä vielä 23.3., näillä näkymin.

Maailmalla uusia caseja tuli >11000. Näin se menee. Aalto on edennyt isosti Espanja, Saksa, Ranska -akselille, UK tulee perässä. Afrikka ja E-Amerikka alkaa nostaa päätään, heillä kurvit ovat Italiasta jäljessä taas noin 2-4 viikkoa. Euroopan maiden erot korostuvat sekä kuolleisuusprosenteissa että suhteellisia tapausmäärissä, koska kaikki testaavat miten sattuvat. Siksipä esim Norjalla, jolla rahaa on, kuolleisuus on nyt 0,24% kun se Italiassa on  7,31%, siis 30 kertaa suurempi. Norjassa kuolemia on vielä varmasti ns. putkessa, joten luvun voinee kertoa hyvällä estimaatilla 2,5 ja päästään kuolleisuuteen 0,60%. Silti tuo on samalle taudille täysin mahdoton varianssi, joten tästä voisi päätellä rohkeasti vaikka sen, että jos norjalaiset olisivat testanneet Italiassa, siellä olisi ehkä 12 kertaa enemmän löydettyjä tapauksia (joka sekään ei vielä olisi koko totuus, ei norjalaisetkaan kaikkia tapauksi saa kiinni). Noh, näitä riittää.

Kävin kaupassa taas joskus 21-22:00 välillä. Hiljaista on. Mutta aika hiljaista täällä on aina muutenkin. Keikkoja on peruttu tasaisesti ja palaverit siirtyvät etäjutuiksi.
Tein myös realitettitsekkauksen omaksi ilokseni. Koronaan on kuollut nyt tänä vuonna noin 6000 ihmistä. Samaan aikaan maailmalla on kuollut yhteensä 15,8 miljoonaa ihmistä. Eli, 0,004% kuolemista on aiheuttanut koronavirus. Luvut toki nousevat, mutta onhan tässä ihmisiltä skaalat hukassa. Meneillään on Pelastakaa sotamies Ryan -efekti.

16.3.2020
Työvire erittäin huono. Palaverit hoidetaan s-postitse ja keikat peruuntuvat yksi toisensa jälkeen. Hugolla leikkaus edessä huomenna.

Tänään hallitus kertoi, että koulut suljetaan ja valmiuslaki aiotaan ottaa käyttöön. No, taudin leviämisen kannalta siitä ei haittakaan ole, mutta kun lähtölaukaus kuultiin liian myöhään, ei voi olla varma, onko siitä enää hyötyäkään. Jos rajoitus onnistuu, tässä säästetään tietysti ihmishenkiä, Suomen mittakaavassa puhutaan ihan maksimissaan ehkä noin 10-50 ihmisestä. Tiedän kyllä, että markkina-analyytikot sanovat, että nuo 50 pelastettua ovat Suomen historian kalleimmat ihmiset, kuten varmasti ovatkin. Kausi-influenssa vie mennessään sen 400 sielua vuosittain, juurikin tätä samaa riskiryhmää.  Heillekin olisi muutamille voinut ostaa lisävuosia, jos olisi samalla tavalla pistetty karanteeneja päälle. Sattuuneesta syystä teho-osastot on nähty, siellä on aina tartuntoja välttelevää sakkia. Varmaan päässäni on vikaa, kun en ymmärrä, miten kuolemat pitäisi tässä maailmassa arvottaa.

No, katsotaan nyt. Tuo 23.3. alkava viikko kertoo, olenko arvioinut tämän ihan päin persettä. Jos Italia ei sillä viikolla ala toeta, täytyy miettiä uudestaan. Onhan tästä nyt jotain oppia kerättävä. Lukuja, lukuja. Ken niitä osaa tulkita, hän tietää tulevan.

17.3.2020
Tautitapausten määrä maailmalla tasaantui (15. – 16.) mutta tuohan ei tarkoita mitään, ennen kuin nähdään viiden päivän sarja tällä tasolla. Sama tapahtui Italiassa, mutta sama virsi pätee myös siihen, perjantaina nähdään luotettavammin suunta. Muutoinkin tuo uusien tapausten kokonaismäärän tulkinta vaatii hiukan ajatustyötä. Aalto Kiinassa on ohi, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa se on hyvässä menossa mutta Afrikassa ja Etelä-Amerikassa alkutaipaleella. Kun aaltoja on monta, interferenssikuvio pitää osata tulkita. Eri aallot eivät käyttäydy samalla tavalla, aika vähän meillä on tietoa, kuinka korona edes Afrikan oloissa selviää tai leviää.

Joka tapauksessa jo nyt näkyy, että muutama alkuarvioni oli oikea mutta Kiinan osalta todennäköisesti väärä. Olen yhä sitä mieltä, että taudin suuri ässä on erittäin tehokas leviäminen. Sen koko voima selviää vasta jälkikontrolleissa. Tällöin taudin huippu tulee tietysti nopeammin kuin luullaan ja brittien himoitsema laumaimmuniteetti saavutetaan nopeammin kuin on arvioitu vaikka se on korkeampi kuin on arvioitu. Tästä taas seuraisi, että tauti on paljon vähemmän fataali kuin luullaan, sillä jos vaikka 90-95% sairastuneesta populasta ei koe itseään ollenkaan tai erityisen sairaaksi, nuo loput 5-10% hakeutuvat hoitoon, jolloin heistä ehkä noin puolet testataan positiiviksi, joko ensimmäisellä tai toisella käyntikerralla. Jos siis ajatellaan, että Suomessakin 95% tapauksista lentää tutkan alla, nykyisen 278 tapauksen sijaan meillä olisi 5560 tapausta. Tämä tietysti vaikuttaa kuolinprosentteihin, koska kaikki kuolleet kyllä saadaan haaviin vaikka kaikkia sairastuneita ei saadakaan. Ja jotta jännitys säilyy, mikään tauti ei ikinä tartu kaikkiin, jolloin tuo mainittu laumaimmuniteetin saavuttaminen on mysteeri, joka selviää vasta jälkeenpäin. Oireettomien osuus voi olla paljon hurjempikin, Kiinassa välähti arvio, että vain1/30 sairastuneista on tilastoissa.

Kiinan kohdalla tein tosiaan kaksi virhearviota, jotka kaikki linkittyvät samaan asiaan. En luottanut kiinalaisiin. Ensinnäkin, epäilin vahvasti, ettei 10M tiiviissä populaatiossa voi olla vain 80K sairastunutta, ja epäilen tuota yhä (muistetaan tuo 1/30).  Kun Wuhan oli epidemian alkupiste, juuri sieltä olisi ollut tärkeää saada mahdollisimman tarkkaa tietoa. Epäilin siis, että tauti oli riehunut huomattavasti laajemmin ja hiukan pitempään Wuhanissa kuin virallisesti ilmoitettiin. Se johti toiseen virheeseen. En uskonut, että taudin laantuminen tuolla alueella oli niinkään karanteenin ansiota, vaan enemmänkin ns. loppuun palamisen aiheuttamaa (se laumaimmuniteetti). Koronan leviäminen toki rajoittui heti, kun Kiina löi liikkumisen liinat kiinni alueiden välillä, siinä he ovat tehokkaita ja se toimii, kun seula pitää. Totuus koronan leviämistehokkuudesta ja kuolleisuusprosenteista  löytyy nyt jostakin näiden oletusten väliltä. 

Yhä näyttää kuitenkin siltä, että jäänsärkijä Italia voi olla uusien tapausten osalta hyllyllä 23.3. alkavalla viikolla. Se olisi merkki piikin taipumisesta. Arvoitus on, miten nuo muut, Euroopan ulkopuoliset, aallot lainehtivat. Ja ainahan on mahdollista, että kiinalaiset ovat pian jo myymässä meille rokotetta. Ainoa varma asia tässä on, että talous nousee, kuten aina, ja kun laiva kääntyy, pörssi leipoo meille ennen vuoden loppua uusia miljonäärejä.

Hugo meni leikkuriin 13:10, kauppa-asiat hoidettu tässä välissä. Prismassa oli väkeä kohtuullisesti, ei ruumiita eikä maskeja. Suurin osa populasta oli kyllä 70+, joten päättele nyt siitä jotain. Aina näiden koirien kanssa on tätä, kello käy ja odotellaan kämmenet hioten, milloin eläinlääkäri soittaa. Neljä tuntia alkaa olla jo sillä rajalla, että kohta on jotain kuuluttava.

Ja odottava palkitaan. Leikkaus meni hyvin. Potilas on tietysti uupunut ja tötterön kanssa mennään 10 päivää, mutta hyvältä vaikuttaa. Meillä korona, Hugolla kauluri, kaikkia koetellaan.

Vielä pitää illan päätteeksi laskea muutama estimaatti. Jos Wuhanin spekulaatiot pitävät kutinsa, siellä 2,4 miljoonasta sairastuneesta kuoli noin 3100. Tästä saadaan kuolinprosentiksi 0.13, mikä asettuu perusinfluenssan tietämiin. Se,  mikä tästä tekisi suuren, on tuo 24% kattavuus. Jos tauti riehuisi vastaavasti Suomessa, sairastuneita,  ei toki testaamalla todettuja, olisi lopulta 1,32 miljoonaa, joista kuolisi siis noin 1700. Tuo luku ei kyllä toteudu, joten voimme taas jahdata häntäämme. Emme tiedä tarttuvuutta emmekä siten myöskään kuolinprosenttia. Italiassa on testaamalla todettuja sairastuneita nyt 0.04% populasta, mikä on 600 kertaa alle Wuhanin  kauhunluvun (24%).

Ei jaksa, nyt on nukuttava.

18.3.2020
Hugo tokkurassa, mutta tästä se paraneminen alkaa.

Puhuin riskiryhmäläisen kanssa (79v), ei koe olevansa missään sen erityisemmässä vaarassa. No, tietysti kun on tehnyt aikoinaan töitä vanhusten parissa ja nähnyt myös kausi-influenssan viikatteen, nykyinen tilanne (0 kuollutta Suomessa) ei ole ihan sieltä pahimmasta päästä. Silti tekee niin kuin on pyydetty, sillä eihän siitä haittakaan ole. Kotona voi sitten pohtia asioita ihan rauhassa.

Lukujen valossa tilanne on nyt se, että maapallon populasta on sairastunut/sairastanut koronan 210 000 ihmistä, eli 0,00273% prosenttia. Heistä on kuollut 8200, eli maapallon väestöstä on kuollut koronaan 0,00011%. Suomeksi sanottuna yksi miljoonasta. On yhä hiukan epäselvää, miksi perusinfluenssa, joka tappaa keskimäärin 450 000 ihmistä maailmassa vuodessa, ei aiheuta karanteeneja ja rajojen sulkemisia. Monissa keskusteluissa on vedottu kuolleisuuteen, koronaan kuolee arviolta 3% sairastuneista, kun perusinfluenssaan kuolee noin 0,1% sairastuneista. Tästä voi jo laskea takaperin, että perusinfluenssaan sairastuu vuosittain noin 450 miljoonaa ihmistä. Tällä hetkellä korona on saavuttanut tuosta luvusta noin 0,05%. Ja, mikä jännintä, perusinfluenssaan on tarjolla rokote, mutta eihän sitä rahan takia edes käytetä joka puolella maapalloa, sillä ihmisiä kuolee aina, ovat he tuumanneet.

Lukujen valossa koronapaniikissa ei siis vieläkään ole järkeä. Tietysti taudilla on suuri potentiaali, varsinkin kun rokotetta ei ole. Sen kuolleisuus näyttää huimalta, mutta kausi-influenssan keskimääräisiin lukuihin päästäkseen koronan tautimäärien täytyisi 2000 kertaistua, jolloin tuolla kuolinprosentilla, jos se on nyt vaikka tuo kolme, kuolonuhreja tulisi luonnollisesti 30 kertaa enemmän kuin normikautena. Eli tarvittaisiin vielä huimat 11 tuplauskierrosta. Ja sitten taas tulee ajatelleeksi, miten helvetissä herkästi leviävä virustauti (R0=2,3), johon ei ole rokotetta, leviää näin pirun paljon hitaammin kuin tauti, johon on rokote (R0=1,3)?

No, uskon yhä, että tautimääristä on keskimäärin vain 1/30 haavissa. Sekin voi olla optimistinen arvaus, ja totuus voi olla 1/100 , mutta ei takerruta siihen. Jos kerromme taudin nykytilan luvulla 30, sairastuneita olisi 6,3 miljoonaa, joka jotenkin jo kävisi järkeen kausi-influenssaan verrattaessa. Silloin meillä sentään olisi koossa 1,5% kausi-influenssaan sairastuneista, mikä tässä vaiheessa toisi kuvioon edes vähän järkeä. Toisaalta, kuolleisuus putoaa 0,1%, mikä on, niin, mikä se nyt onkaan, ellei kausi-influenssan kuolleisuus.

Jos tuo edellä esitetty 30x nyt jotenkin paremmin estimoi tilannetta, niin kausi-influenssan sairastumiskattavuuteen päästään kuuden tautitapausten tuplauksen kautta. Edellinen tuplaus 100K tapauksesta 200K tapaukseen vei 12 päivää. Jos riehutaan valloillaan, tuplaustahti ei näillä massoilla enää kiihdy, eli tuo 450 miljoonaa tautitapausta veisi aikaa vähintäänkin sen huikeat 80 nousun päivää, mikä rikkoo jo minkä tahansa matemaattisen mallin, sillä sairastaneet ovat immuuneja eivätkä tartuta, karanteenit katkovat ketjuja jne. jne.. Ja mikä ihmeellisintä, tässä mallissa kuolleisuus on se 0,1%.

Mitä tästä siis jää käteen? Näillä tiedoilla näyttää siltä, että SARS-CoV-2 omaa kyllä potentiaalia, ja juuri tuota potentiaalia on pelätty ja siihen on reagoitu voimakkaasti. Mutta tautiin kuolleisuus on näillä näkymin rankasti yliarvioitu, ja jos sitä ei ole yliarvioitu, on yliarvioitu sen potentiaalinen tarttuvuus. Kuolleet (Z) muodostuvat kaavasta sairastuneet (X) *  kuolinprosentti (Y) ja tässä on kauhuskenaarioihin poimittu rusinat pullasta arvioimalla väärin X jolloin Y on suuri, koska Z me tiedetään.

On tietysti suotavaa, että ihmishenkiä yritetään pelastaa parhaan mukaan. Mutta jos ihan kylmin aivoin ajattelee noita 450 000 kausi-influenssaan vuosittain kuollutta, joista myös ison osan karanteenit olisivat voineet pelastaa, mikä heistä teki vähempiarvoisia ihmisiä? Nyt on ladattu maailmanlaajuisesti biljoonia euroja koronan hillitsemiseen, ja samalla ajetaan lukematon määrä yrittäjiä konkurssin partaalle ja mieletön määrä ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon. Eikä se ole vain rahan ajattelua, sillä nämä ihmiset menettävät toimeentulonsa ja sen myötä on odotettavissa itsemurhia, rahaton ei myöskään voi ostaa lääkkeitä muihin sairauksiin (muitakin on kuin korona), henkisistä kärsimyksistä nyt puhumattakaan. Ja kun valtioilta palaa rahaa mielettömät määrät, se on pois kaikkialta, myös perusterveydenhoidosta, jolloin sieltä saadaan aika nopeasti esim. Suomessa takaisin kuolleina ne maksimissaan 300 ihmistä, joita tämä massiivinen operaatio todennäköisesti pelasti. Jo pelkästään ensimmäisen lisätalousarvion 100 miljoonalla laskettuna nämä sielut maksoivat siis 334 000 euroa kappaleelta. Säästettiin henkiä, varmasti, mutta asetettiin toisia henkiä kuilun partaalle ja kuolemaan. Ihmishengelle ei voi hintaa laskea, mutta globaalissa maailmassa on joku vaaka tehtävä, ettei koko maailma sorru kaaokseen liian helposti.

Kaikki tämä on tietysti turhaa pyöritystä, ja minkä helvetin takia edes teen tätä?  Varmaan aivovammani vaatii logiikkaa maailmassa, jossa logiikka ei ole. Joka tapauksessa virustaudit ovat arkipäivää ja jos tämän mittaluokan pelastustoimiin lähdetään, olisi hyvä keskustella, mitä sillä oikeasti saavutetaan. Näyttää tietysti herooiselta pelastaa ihmishenkiä, mutta maailma on niin suuri, että luvut hämäävät. Suurin ongelma ei ole korona, jos kaikki sielut ovat yhtä arvokkaita pelastettaviksi. Kun nälkään kuolee 21000 lasta joka helvetin päivä, niin se kuolleiden määrä ei nyt sitten nähtävästi ole mikään ongelma. Jopa Suomessa saatiin hätätila päälle, vaikka esim. 2018 kuoli luokassa ”41 Alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys” 1683 sielua. Viinaan kuoleminen ei siis ole ongelma, ei hätätilaa, ei Alkoja kiinni, itseaiheutettu ongelma. Luvut ovat lahjomattomia, moraalista ja etiikasta en tiedä. Turha miettiä enempää. Minulla on selvästi liikaa aikaa.

Hugo vielä hiukan noiveaa poikaa, mutta häntä heiluu. Hän katsoi minua ja ihmetteli, mitä ihminen lasket. Sanoin, että WHO on tehnyt aivan helvetin suuren arviointivirheen. Hugo totesi, että niinhän ihmiset aina tekevät, myös sinä. Kai se sitten niin on.

19.3.2020
No niin, eihän se 17.3. näkynyt tasaantuminen pitänyt, kuten vähän aavistelinkin. Aina sitä haluaa olla optimisti, vaikka järki sanoo muuta.  Nyt maailman uudet tautitapaukset ovat tuplaantuneet näin: 24.2. (882)-> 1.3.  (1981) -> 7.3.  ( 4049) ->  12.3. (8342) -> 17.3. (15744), eli kaavalla 6-6-5-5, mikä on tietysti kiihtyvä trendi, mutta kaunis sarja. 32000 uutta tapausta ylittyy siis 22.3. Täytyy toki muistaa, tässä jyllää eri synkronissa olevia aaltoja, joten muutos voi olla nopea, siis parempaankin päin.

Selkeä uhka on toinen aalto, joka iskiessään Kiinaan olisi huono juttu. Siellä nyt makaa kuitenkin 20% maapallon väestä, joten mittakaavat ovat isot. Tämä uhka tuli pieneen mieleen, kun Singaporen tautiluvut ovat uudessa nousussa. Tällä ei Euroopan lukuihin ole suurtakaan vaikutusta, sillä täällä palaa jo täysi liekki ja Italia iskee jopa laskennalliseen laumaimmuniteettiin (55%) hyvin pian, olettaen, että vain murto-osa tapauksista löytyy. Jos löydetään/varmennetaan 1/500 tapauksista, 60 000 virallista tapausta tuo jarruviivalle, jos vaikkapa 1/100, 300 000 virallista tapausta ajaa saman asian jne. Jos tarkastellaan Diamond Princess tapausta, jossa koko populaatio oli laivalla jumissa, saatiin 3700 yksilöstä noin 740 sairastunutta (20%), joista kuoli 7 eli sairastuneista 1%. Siitä voidaan taas päätellä jotain jarruista sun muista, mutta ei tänään, ei tänään.

Hugon haava näyttää hyvältä. Hiljalleen se siitä toipuu, vaan vielä on 8 sairaspäivää jäljellä. Kirjajuttuja on vähän edistetty, ja pitäisi edistää enemmänkin. Muistaakseni olen nykyään kirjailija, en matemaatikko. Tosin molemmista taitaa kertyä nyt tuloa ihan yhtä paljon tai vähän.

Illan kysymys on taas, mihin Italian luvut menevät?

20.3.2020
Italiassa mennään yhä ylös. Kuten nyt tässä olen itselleni jankannut, mitäpä muuta voisi odottaa, kun laskelmat osoittavat, että aalto tasaantuu viikolla 13? Nähtävästi itselläkin sääli (tunne) toivoo ihmettä, vaikka matematiikka (järki) näyttää, ettei helpotusta voi vielä olla tulossakaan.

Nyt alkaa näyttää yhä enemmän siltä, että aavistukseni pinnan alla piilee -ilmiöstä on totta. Ongelma tämän taudin kanssa on siis:
a) äärimmäisen nopea leviäminen, mikä johtaa suureen massaan yhtäaikaisia tapauksia.
b) oireettomien tai vähäoireisten tartuttajien suuri määrä
Kun sairastuneista näkyy tilastoissa vain huippu, arvioidaan kuolleisuus liian suureksi.  Kausi-influenssaan nähden sairastapauksia (siis testattuja, vakavia, merkitseviä) ilmenee lopulta koronassa vain murto-osa, ja kuolleita ei missään nimessä tule sitä 450M * 0,1% = 450 000 mitä kausi-influenssa niittää.

Koronan huono puoli on siis valtava kapasiteetti levitä tehokkaasti ja nopeasti, mikä aiheuttaa tautitsunamin. Jos kaikki Suomen perusinfluenssakuolemat, ne noin 420 , pakattaisiin yhtäkkiä kahdeksaan viikkoon, ruumiita tulisi  tasaisestikin jaettuna 7-8 päivässä.  Juuri tämä tsunami on ollut Italian turma, kapasiteetti loppuu, jolloin hoitoa ei voida antaa tehokkaasti. Sellaisessa tilanteessa sairaana kuollaan jo ilman virustakin sillä ruuhka ja kiire ovat kuoleman katalysaattoreita.

Hyvä (tai hyvä ja hyvä) puoli tässä on (jos oletus osuu maaliin), että aalto on nopeampi kuin on luultu ja tauti laantuu ällistyttävän nopeasti. Jos immuniteetti syntyy, se voi olla jo niin monella, ettei toinen aalto enää pääse riemuvoittoon. Paitsi Kiinassa.

Hugo piristyy vauhdilla. Leikkaus siis onnistui, eikä toteutunut isä-vainaani lentävä lause: ”Leikkaus onnistui hyvin, mutta potilas kuoli.”

Valtioneuvoston kolme ennustetta epidemian vaikutuksista (Suomessa) ovat hurjia kaikki. Muuten hyvä, mutta kaikki nämä luvut (sairaanhoitojaksoja, tehohoitojaksoja ja kuolemantapauksia) saa  suurella todennäköisyydellä jakaa ainakin kymmenellä, jolloin ollaan lähellä totuutta. Koska, jäävuori-ilmiö. Mutta piruako tätä jankkaan, aika näyttää.

21.3.2020
Koronankin osalta tilastot osoittavat, että jos haluaa pysyä elossa, kannattaa olla nuori ja terve. Aikamoinen yllätys. Mutta jos ja kun kyynisyys iskee tämän aallon jälkeen, kuten se varmaankin talouden tuhojen takia iskee, WHO:lta vaaditaan jotain tarkennusta tautien riskiluokitukseen. En olisi yllättynyt, jos se päätyisi seuraavaan laskutapaan, jossa lasketaan kuolinprosentin lisäksi todennäköisesti menetettyjen elinvuosien määrä. Siinä kaaviossa Espanjantauti on omaa luokkaansa.
Tuo menetettyjen elinvuosien kaava on yksinkertaistettuna (tietyn ikäluokan kuolleet) * (menetetty keskimääräinen elinaika) ja summa läpi ikäryhmien. Eli, jos odotettu elinaika on vaikkapa 75 vuotta, ikäryhmässä 1-5 kuolleet menettävät kukin keskimäärin 72 vuotta elämästään. Ikäryhmässä 80+ menetys on -5 vuotta. Jos taas elinajan odote on 80 vuotta, nuo vastaavat luvut ovat 77 ja 0.  Kun noilla parametreilla lasketaan tämä WHO:n uusi MVE (Menetetyt Vuodet Estimaatti), saadaan seuraavat vertailuluvut:
Espanjantauti MVE(75): 4177/Espanjantauti MVE(80): 4692
SARS-CoV-2 MVE(75):       215/SARS-CoV-2 MVE(80):      751
Eli Espanjantauti oli noin 19 kertaa tappavampi MVE(75) luokassa ja 6 kertaa tappavampi MVE(80) luokassa.

Tästä taudista opitaan paljon, kuten aina opitaan, jotta voidaan unohtaa. Mutta en tosiaan olisi yllättynyt, jos tuollainen hiukan koleahko MVE-mittari ilmestyisi muiden mittarien rinnalle. Markkinatalous ei todellakaan kestä montaa maailman sulkua, joten tarkempaa analytiikkaa rakennetaan varmasti. Pandemiat ovat tulleet jäädäkseen, sillä lentokoneet ovat neuloja joilla matkustusvimmaisen ihmislangan avulla kurotaan koko maailma yhdeksi kyläksi.

Hugo paranee vauhdilla. Kontrolliin on vielä matkaa, joten siihen nähden näyttää hyvältä. Kevätkin näyttää hyvältä, aurinko paistaa.

Nyt jännitys sitten tiivistyy, ja todellakin toivon, että Italian kelkka kääntyy jo tulevalla viikolla. Vaikka se olisi monelle meediolle ja katastrofianalyytikolle suuri takaisku, olisi se inhimillisesti loistava uutinen. Tuskin koskaan olen toivoinut näin paljon olevani oikeassa. On olemassa myös valkeita joutsenia, odotan niitä.

22.3.2020
On Hugo vaan melkoinen koira. Nyt alkaa surut ja murheet unohtua, vaikka haavaa on vaikka muille jakaa. Paraneminen edistyy siis hyvin ja tikkaus pitää. Toivotaan yhä vaan parasta.

Korona ei eilen esittänyt yllätyksiä. Italia nousee, uusien tapausten maailmanlaajuinen määrä jäi polkemaan paikoillaan. Se toki taitaa johtua viikonlopusta, joten kohta ollaan taas viisaampia. Jos tänään menee rikki 32000 uutta tautitapausta, on meillä kasassa tuplaantumisen sarja 6-6-5-5-5, mikä on matemaattisesti kaunis ja kertoo, että olipa aaltojen sykli mikä tahansa, nousuvauhti on nyt vakio.

Kuolleissa ylitettiin se 12 000 uhria, jota veikkasin optimistisimmaksi perälaudaksi. Toki sen vuotaminen oli selviö jo siinä vaiheessa, kun Kiinan tapaus tarkentui. Samasta nurkasta nämä kaikki vuotaa. Nyt sitten ollaan haarukassa, jossa oletan, ettei maailmassa 231 000 kuollutta ylitetä, vaikka mennään massaliikkeenä loppuun saakka. Sama yläraja Suomessa on 165 uhria. Yksi on tullut jo, eikä kukaan tietenkään halua yhtäkään lisää. Ensin palaa aina helppo maa, sitten tauti on vaikeuksissa, joten osa aalloista alkaa olla jo aivan huipun tuntumassa.

Vaan mitäpä tuumaan, jos viikko 13 ei Italiassa näy, kuten oletan? Se on hyvä kysymys. Nythän joka päivä muuttujat tarkentuvat. Italiassa tiedetään laskennallisena faktana, että tällä hetkellä voi maksimissaan olla jokaista löydettyä sairastunutta kohti 1128 löytämätöntä tapausta. Tämähän on idioottimaista raja-arvojen etsintää, mutta hiljalleen se alkaa karsia pois spekulaatiota. Eli jos oletetaan, että taudin leviäminen perinteisesti tilttaa, kun noin 60% massasta on kahlattu ja 1/30 sairastuneesta on tilastoissa, Italian nykyinen vertailuluku 886 sairastunutta /1M olisi silloin 20 000, kun suurempi hiipuminen alkaa. Jos tilastoissa on vain 1/100 sairastunutta, tuo vertailuluku olisi siis 6000. Toivoa sopii, ettei edes tuohon asti tarvitse mennä, joku 3000 (1/200 sairastunutta tilastoitu) olisi hyvä, sillä sehän tarkoittaisi, että lieviä tapauksia on paljon, eikä tässä kukaan kenenkään kuolemaa kaipaa, ja lisäksi se alkaa olla jo kahden tuplaantumisen päässä.

Muutama oppi tässä viikkojen aikana on tullut. Me olemme vieraantuneet kuolemasta jollakin hysteerisellä tavalla, jota en osaa selittää. Tietysti Italian tilanne on murheellinen ja kammottava, mutta WHO on uhannut pandemialla tasaisesti vuosien ajan. Siihen varustautuminen olisi pitänyt johtaa tehohoitokapasiteetin nostoon, mutta eihän meillä eikä muilla siihen ole varaa. On siis passiivisesti hyväksytty se, että kuolleisuus nousee, kun pandemia iskee. Mutta näiden mustien otsikoiden keskellä on unohdettu iso kuva, kuinka paljon meillä on sairaaloissa sitä viimeistä vuottaan elävää porukkaa jo muutenkin. Kun on noilla osastoilla vieraillut, tietää, että siellä on joka huoneessa joka päivä henkilöitä, joilla lähtö on lähellä, olipa koronaa tai ei. Nyt kuolleisuuteen tule varmaan piikki, mutta +1000 voi olla jo -1000 ensi vuonna tilastonikkareiden kaavioissa. Julmaahan tuo, vaan luvut ovat tunteettomia.

Tietysti on selvää, että kuolema on surullinen asia, sen meistä kaikki tietää kokemuksesta, eikä kukaan kaipaa turhia kuolemia. Mutta kuolemaa ei voi välttää, ainoastaan lykätä.

Kun ihminen kuolee, on se hänelle itselleen absoluuttinen maailmanloppu (olettaen, että tämä kaikki on tässä). Hänen kannaltaan on yhdentekevää, kuinka moni muu kuolee tai ei kuole, hänen maailmanloppunsa ei siitä muutu.
Kun ihminen kuolee, on se hänen läheisilleen erittäin raskas isku ja monelle siinä ajanhetkessä myös lähes maailmanloppu. Jos läheisiä kuolee monta lyhyessä ajassa, tilanne on entistäkin raskaampi. Ympäröivän maailman tilanne ei tähän tunteeseen juurikaan vaikuta, ellei koko yhteiskunta ole romahtamassa kuolinkellojen jatkuvaan kuminaan.
Kun populaatiosta kuolee suurin osa ja sinä vain sitkuttelet hengissä, kaikki voi tuntua maailmanlopulta, ja tällä kertaa voit olla oikeassa. Tuossa pisteessä on vaikea kuvitella, missä tunnelmissa kukin on, mutta luultavasti asiantila on jo hyväksytty ja yritetään katsoa vain eteenpäin. Sodassa tätä on testattu joukko-osastojen tasolla, sitkeä ihminen keskittyy seuraaviin minuutteihin, tunteihin, päiviin.

Globalisaation huono puoli on, että me emme voi elää omaa pientä elämäämme. Meidän on ymmärrettävä suuret luvut, tajuttava, mitä voi ja kannattaa uhrata, jotta valtaosa populaatiosta voi pysyä elinvoimaisena. Järki sanoo jo nyt, että koronan takia on uhrattu monen toimeentulo ja poltettu rahaa niin paljon, ettei niitä tehohoitopaikkoja saada lisää pitkään aikaan. Moni menettää työpaikkansa, perheet ovat taloudellisessa ahdingossa ja syrjäytyminen lisääntyy. Se ei johda mihinkään hyvään ja lasku voi olla karmea. Jos kerran halutaan puhua koronasta kuten sodasta, olisi myös toimittava kuten sodassa. Jos 1000 ratsusotilasta uhraamalla voi pelastaa 100 000 jalkaväkisotilasta, sen kenraali  tekee. Koska teimme taloudesta jumalan, jonka kädessä on kaikkien hyvinvointi, emme voi sitä hyljätä ilman kunnon suunnitelmaa.

23.3.2020
No niin, se kaunis sarja uusien tautitapausten tuplaantumisiin (6-6-5-5-5) toteutui. Tämä kertoo, että massaa on jo sen verran, että laskennalliset estimaatit tarkentuvat kiivasta tahtia.

Mitä enemmän mietin tuota sotaretoriikkaa, sitä typerämmältä se tuntuu. Virus ei ole mikään älyllinen vastustaja, se ei taktikoi eikä juonittele. Viruksen suurimmat voitot johtuvat meidän virheistämme, ei viruksen oveluudesta.  Se, että pandemiat ovat täällä jäädäkseen, on ikävä ja hysteriaa (juuri sitä) aiheuttava ilmiö. Mutta meidän on sopeuduttava siihen, ettemme voi hajottaa sadepilviä, joten meidän on varauduttava sateeseen.

Jos uskomme Kiinan karanteenioppiin, on tulevissa epidemioissa selkeät sävelet.
A) Liikkumista on helpoin valvoa maan rajoilla, jolloin rajat on suljettava ensin ja sisääntulijat nakattava karanteeniin. Maan sisällä kontrolli on jo vaikeampaa, paitsi Kiinassa.
B) Kun tieto epidemiasta tulee julki, jokaisen on syytä HETI välttää matkustamista yhtään mihinkään ulkomaille, vaikka rajoja ei olisi vielä suljettu.
C) Lisäksi jokaisen on pidettävä huoli siitä omasta hygieniastaan sekä unohtaa sankarilliset työpäivät, koska on vain vähän sairas ja korvaamaton avainhenkilö

Näistä erittäin tärkeistä toimenpiteistä kaksi kolmesta vaati yksilön järkevää käytöstä, johon olisi mukava luottaa. Nyt koronan aikana ei ikävä kyllä luottamus yksilön järkeen ainakaan kasvanut. Mutku on pakko lentää Italiaan, koska ahistaa. Just joo.

Missä siis mennään nyt? Suomessa on testattu 10500 henkilöä. Kun Suomen testausstrategia on mitä on, testatuilla on varmaan ollut jo pää kainalossa. Heistä on löytynyt 700 sairastunutta (6,67%), joista sairaalahoidossa on 50 (7,14% sairastuneista), joista teho-hoidossa 13 (1,86% sairastuneista) ja kuolleita yksi (0,14% sairastuneista). Tilanne tietysti elää, mutta näin mennään nyt.

Jos sormiharjoituksen vuoksi lasketaan, että 6,67% suomalaisista sairastuisi, potilaita olisi yhteensä 366 667 (eri vaiheissa, ei yhtä aikaa), heistä sairaalaan joutuisi 26 180, joista teholle 6820 ja lopulta kuolisi  513. Nyt on vaikea sanoa sitä taikka tätä, sillä todellista sairastavuuskattavuutta emme tiedä. Faktahan on, että tapauksia on paljon enemmän, jolloin sairastuneiden prosenttiosuus on korkeampi mutta vastaavasti sairaalan joutuvien prosenttiosuus huomattavasti matalampi ja sama madaltuminen menee läpi ketjun. Siis, suhteellisesti voidaan olettaa, kun estimaatit kumoavat toisiaan, että nyt näyttäisi kuolleita tulevan maksimissaan 513. Mutta en usko, että tulee noin paljon. Miksi en usko, kun kerran itse lasken, että tulee? Koska en tahdo, en tahdo! Ei, on siihen järkevätkin syynsä, kuten aallon hiipuminen. Nyt ollaan hiukan kiivaammassa vaiheessa kuin luullaan, jolloin loppuhäntä on vastassa aikaisemmin.

Hugo on kovassa vedossa jo. Kipulääkitys on lopetettu, mutta eipä näy kipuja olevan. Hyvä niin. Ehkä päästään vielä kesällä mustikkaan, tai vaan makailemaan sammalikkoon ja nauttimaan auringonpaisteesta ja eväistä. Toivotaan, ettei elämä tai kuolema taas yllätä.

Nyt siis alkoi se oletettu taittumisen viikko, jota on odotettu. Eilen Italiassa oli jo hiukan vähemmän uusia tapauksia kuin lauantaina. Vaan tarvitaan monta ilon päivää, ennen kuin käänne on oikeasti merkittävä. Viikon 13 pylväs ei saa taas olla kertoimella 2,8 suurempi, vaikka aallot jylläävät eri tahdissa. Tasaantumisen on syytä näkyä myös globaalilla tasolla.

24.3.2020
Taisteluväsymys vaivaa. Mutta eilen Italiassa oli taas vähemmän tapauksia kuin edellisenä päivä. Kahden perättäisen päivän lasku on jo jotain. Vaan nyt tuli uudet luvut, taas hiukan ylöspäin, +500 eiliseen verrattuna. Se ei ole vielä katastrofi, jos suunta on huomenna alaspäin. Aaltoillen tämä menee, mutta joka tapauksessa trendi olisi oltava tällä viikolla Italiassa laskeva. Jos ei ole, horisontti etääntyy ja sitten en kyllä tiedä, missä se on.

On se kyllä kaikesta huolimatta masentavaa, että tässä suurten lukujen maailmassa kuolemalla ja kuolemalla on ihan eri painoarvot. Koronan aikana on kuollut nyt noin 18 000 ihmistä, mikä on surullista sekä järkyttävää. Mutta nälkään on kuollut pelkästään maaliskuussa tähän mennessä 0,5 miljoonaa ihmistä. Kun jostakin tulee arkipäivää, siihen turrutaan. Katastrofilla pitää olla uutisarvoa, näin se menee. Ja tokihan nälkä ei tartu, luoja nähköön, olemme turvassa.

Huomenna etäpalaveri. Lystiä on.

25.3.2020
Eilen kauppareissu 22:50. Hiljaista oli, parvekkeilla jouluvaloja, vaan ihmisiä ei näkynyt. Marketissa minun lisäkseni yksi asiakas. Hyllyistä löytyi kaikkea, mitä tarvitsin. Kotimatkalla seurana vain oma varjoni.

Hugon koepalat oli patologi pöyhinyt. Rujoa oli, mutta leikkaus vei tod. näk. kaiken ja etiäiset epätodennäköisiä. Vaan sepä on hänessä taas, miten kaikki jatkuu. Onhan näitä nähty. Riski kuolla nousee rajusti, kun syntyy.

Italiassa eilistä alemmat luvat. Kyllä se huojuva trendi näyttää alaspäin. Oi iloa! Auguurin onni hyvien uutisten natsaaminen.

Ruotsin taktiikka hämmästyttää Suomessa. Perustelut ovat kyllä ihan pätevät. Ruotsi on ottanut sen kannan, että koska sadetta ei voi estää, ei kannata tuhlata paukkuja pilvien ampumiseen, vaan varustauduttava sateeseen. Sehän on heillä diskuteerattu, että on kovin vaikea nähdä pitävästi, kuinka paljon karanteeneista ja kaiken sulkemisesta on hyötyä, jos ja kun kissa on jo karannut pussista. Vertailu muihin kertoo sen pelin lopussa, mutta Ruotsi minimoi taloudellista katastrofia, jolloin sieltä on jokin voitto tulossa. Kannattaa muistaa, että ruotsalaiset ovat kelluneet läpi kaaosten viimeiset 200 vuotta. He eivät panikoi, tai ainakin näyttelevät hienosti.

Mitä on siis koossa? Ainakin korona on nyt lyönyt takalautaan asti, 196 maata on saanut osansa. Sitten mennään alueittain mihin mennään, ja kaikki hiipuu aalloissa. Mutta Kiinaa hiukan pelkään, siellä kun maan sisäinen sulku loi valtion valtioon, ja muu osa on kyntämättä. Katsotaan ja kuunnellaan. Toivotaan parasta. Nyt Italiassa on sairastunut/sairastanut 0,123% populasta. Jos leviäminen sakkaa kokonaan, piilotartuntojen määrää voi alkaa arvailla. Nyt ei vielä jaksa, eikä kannata jaksaakaan.

26.3.2020
Illan luvut Italiasta, uudet tapaukset nousivat. Huono merkki, vaan ei ihan hirveä, koska heilahdus oli pienehkö. Näyttää siltä, että maailman sairastuneiden luvuissa tuplaus tapahtuu taas viidessä päivässä, 27.3. nähdään se. Sitten tuplaussarja olisi tämä 6-6-5-5-5-5.

Huomenna Hugon kontrolli. Elvytään.

27.3.2020
Aamun tyhjät tiet katsottu ja Hugon homma hoidettu. Hyvin edistyy. Viikko vielä rauhallisempaa, ja haava kestää kunnon liikkumisen.

Korona etenee kuten virukset etenevät. Vielä on hyvin vaikea nähdä, onko karanteeneista oikeasti mitään hyötyä. Ruostin ja Suomen vertailu on mielenkiintoinen. Suomen tiukempi karanteeni pitäisi luoda loivemman kurvin kuin Ruotsin löysempi karanteeni. Nyt, kun suhteutetaan väkiluvut ja synkronoidaan kurvit, ei näytä siltä. Suomi on matalammalla lentoradalla mutta muuten identtisellä linjalla. Syy voi olla se, etteivät ainakaan maan sisäiset karanteenit vaikuta, koska ne vuotavat aina, tapahtuu tavallaan nollapotilaan karkaus yhä uudestaan ja uudestaan. Se olisi sikäli ikävä havainto, sillä siinä tapauksessa karanteenin isku kohdistuisi vain vapauteen ja talouteen eikä tautiin. Ei saavuteta mitään hyötyä, ainoastaan haittaa. Mutta ei tehdä hätäisiä johtopäätöksiä.

Joka tapauksessa pandemiaretoriikka on hiukan hakoteillä. Kyse ei ole sodasta, virus ei ole viekas vastustaja, joka juonii ovelasti. Se toimii, kuten virukset toimivat. Se ei leviä itsestään, sitä levittävät ihmiset, vahingossa tai tyhmyyttään. Toiseksi, virus ei ole ajanut meitä taloudelliseen kaaokseen.

Jos ajatellaan, että yritykset pysähtyvät vasta, kun työvoima sairastaa ja katoaa työpaikoilta suurina massoina, niin ei olisi ilman karanteeneja tapahtunut. Testattuja sairastapauksia on 0,008% maailman väestöstä juuri nyt, ja sairaana on 0,006% prosenttia väestöstä. Vaikka oikea luku on todennäköisesti satakertainen, 0,6% sairasmassa ei pysäytä teollisuutta, poissaoloihin lasketaan yleensä jopa 5% marginaali. Puhumattakaan siitä, ettei tuo koko sairastuneiden massa ole työikäisiä. Korona ei siis aiheuttanut pörssiromahdusta, vaan ihmisten reagoiminen siihen. Se, että yritetään hillitä tai pysäyttää koronan leviäminen aiheuttaa talouden sakkaamisen, ei itse virus.

Vaikka tuo kaikki vaikuttaa tyhjältä sematiikalta, on tärkeä nähdä asioiden ero. Jos osoittautuu, ettei karanteeneista ollut käytännön hyötyä vaan viruksen leviäminen tapahtuu voimalla kaikesta huolimatta, pitää tulevaisuudessa miettiä toimintatapoja uudestaan. Ruotsi tekee sitä jo nyt.

Olemme osa ekosysteemiä, emme egosysteemiä.

28.3.2020
Eilen saimme luvut, tuplaussarja jatkaa kauniina (6-6-5-5-5-5). Tuo viittaa siihen, että vapaa pudotus maailmanlaajuisesti on yhä käynnissä. Toivotaan, että tänään Italia painuu jo lähemmäs viittätuhatta uutta tapausta, mieluusti alle. Trendi on ollut toiveikkaan heiluva oikeaan suuntaan. Jäänsärkijä näyttää Euroopan suuntaa.

Uusimaa on eristettiin eilen. Tosin, jos eilen  yli 3000 ajoneuvoa on ollut rajalla ja vain 120 on käännytetty, onhan tuossa virtausta. Varmasti kaikilla on hyvä syy ja lupa liikkua, mutta he voivat silti olla sairaita. Pussi joko on ehjä tai siinä on reikä, muu on harhaa. Mutta noudatetaan määräyksiä.

29.3.2020

Italian luvut saatiin juuri. Viikko 13 on kasassa. Ja kyllä, hiipuminen uusissa sairastapauksissa alkoi, kuten ennakoin jo kolme viikkoa sitten. Vaikuttivatko karanteenit? Loivensivatko ne kurvia? Vaikea sanoa, varsinkin kun huippu näyttää osuvan juuri siihen mihin sen piti muutoinkin osua. Jos viikolla 14 tiputaan jo huomattavasti, alkaa taivaanranta Euroopassa kirkastua. Hyvä niin. Nyt kyllä näyttää siltä kurvin muodosta päätellen, etteivät karanteenit oikein pure, tai ainakaan se ei purrut Italiassa. Syy voi olla se jäävuori-ilmiö. Tauti iski kovemmin ja laajemmin kuin uskottiin ja oireettomat olivat avainasemassa. Kuiva ruoho paloi nopeasti ja karanteenit olivat Italian osalta myöhässä heti lähdössä. Sama vika saattaa olla kaikkialla. Vaan katsellaan nyt.

Hugon hiukan masentunut, vaikka toipuminen edistyy hyvin. Kun ei saa tehdä paljon mitään vielä, alkaa selkeästi koirankin huumori haihtua. Mutta kyllä se siitä.

30.3.2020
Italia sulaa, kuten oli odotettavissa, tänään noin 4000 casea. Toivotaan, että trendi pitää. Maailmallakin alkaa ekan aallon meno hyytyä, kun kasvukerroin lähenee ykköstä, ja hiipua, kun painutaan alle.

Mikä vaikutti mihinkin, se vielä täytyy penkoa ja seurata Ruotsin kehitystä. Suomen tilanne voi olla nyt se, että nollapotilaita karkaa maakuntiin ja pieniä purskeita syntyy siellä ja täällä. Tai sitten eka aalto on jo mennyt.

31.3.2020
Ruotsin ihmiskoe lähenee ratkaisuhetkiä. Suomi ja Ruotsi eivät nyt ihan identtisiä ole, mutta suhteutetussa käppyrässä alkaa orastaa eroa, Suomen hyväksi. Eli, karanteenit ovat tehonneet. Pari seuraavaa päivää kertoo, repeääkö ero. Jos repeää, Ruotsi saa alkaa selitellä ratkaisujaan.

Italiassa taas 4000 casea, eli taso on tippunut. Oi onnea. Suomessa jo 17 kuollutta, se ei ikinä ole hyvä. Mutta aalto on aalto, pahin on vielä edessä.

Hugon on yhä vaan pirteämpi. Koiruuden rajoitukset päättyvät kolmen päivän päästä. Kaikki olemme rajoitusten vallassa.

1.4.2020
Lukuja lukuja lukuja. Tauti rullaa, kuten tauti rullaa. Suomessa näyttäisi karanteenit purreen yllättävän hyvin ja toivotaan, että suunta jatkuu, vaikka olin hiukan epäileväinen. Faktahan on, että kun kontaktit vähenevät, taudin leviäminen vähenee, mutten ihan luottanut populaation itsekuriin. Varmaan vielä nähdään nousua, mutta toivotaan parasta. Nyt näyttää, että kuria löytyy, hyvä näin. Hiljalleen tähän vyörytykseen alkaa väsyä, mutta tuskin olen ihan ainoa tämän vaivan kanssa. Italiassa taas 4000+ tapausta, joten hiipuminen etenee keikkuen. Tällä viikolla pitäisi vilahtaa jo 3000+ päivä. Se olisi hyvä juttu se. Syksyn 2020 toka aalto ja kevään 2021 kolmas ovat juttu erikseen. Ehkä rokote katkaisee niistä ainakin tuon kolmannen aallon.

2.4.2020
Se, mitä olen aikaisemminkin jauhanut mittaluokista, tulee esiin THL:n Hanna Nohynekin haastattelusta. Kausi-influenssat ovat kovia, ne vaan eivät ylitä uutiskynnystä, sillä koko valtakunta ei tunne olevansa uhattuna. Suomen 500-2000 vuosittaista kuolemaa on paljon, mutta se ei yllätä, jos on sairaalan vuodeosastoja nähnyt. Yhä mietityttää tuo kuoleman arvottaminen, kuoleeko ihminen lainkaan, jos joku ei huomaa sitä? Onko tauti paha, jos siitä ei kirjoiteta otsikoita?

Nyt löydetyistä koronatapauksista 69% on kuudessa maassa ja kuolleista peräti 76%, kun tartuntoja on löytynyt 200 maasta. Nämä kuusi maata ovat Kiina ja viisi länsimaata (Saksa, USA, Italia, Espanja, Ranska), joten riesan painopiste on aika selvä. Jos suluissa oleva viisikko olisi Nigeria, Chile, Kuuba, Kenia ja Etiopia, otsikoita olisi huomattavasti vähemmän, näin se vaan on.

No, maailma on mitä on ja näillä säännöillä mennään. Korona on ainakin paljastanut, että terveydenhoitokapasiteettia tarvitaan lisää virusepidemioiden varalta ja sitä pitää mieluusti pystyä siirtämään valtion sisällä ja jopa valtioiden välillä. Kun eletään globaalissa kylässä, pitää myös tavaroita pystyä lainaamaan muillekin kuin naapurin Eskolle. Suuret, yhtäaikaiset potilasmäärät aiheuttavat lisäkuolemia.

Korona on paljastanut myös sen, kuinka vähän ihmiset tietävät kuolemasta ja siitä, kuinka paljon mikäkin sairaus tappaa läheisiämme silloinkin, kun lehtien otsikot kertovat juhamaijaeskon eronneen anniheikkielinasta. Monille on tullut täysin yllätyksenä sekin, että pelkästään suomen kansalaisuuteen sairastuneen todennäköisyys kuolla on joka vuosi 1%. Koronassahan se on meillä nyt 0,0003%, josta toki noustaan vähintään noin 0,013% kieppeille.

Virusepidemiaan, ainakin siihen seuraavaksi tulevaan, pitää siis suhtautua vakavasti mutta vailla hysteriaa. Täytyy vain rehellisesti (vink vink, Kiina) jakaa tietoa heti, jotta tiedetään taudin mittaluokat. Jos rokotetta ei ole, suljetaan hallitusti valtioiden rajat heti, koska valtioiden rajoja on helpompi valvoa kuin säntäilyä valtion sisällä. Karenssiaika on sitten mitä on, mutta se on kärsittävä. Ruumiskasoja kaduille manaavat kolumnistit voi asettaa hiukan tarkempaan karanteeniin.

Tämä on tätä. Hugo on huomenna terveiden kirjoissa. Tikit ovat sulaneet, haava ummessa, liikkumisrajoitukset päättyvät. Toivotaan parasta.

Maailman uusien tautitapausten viiden päivän liukuva keskiarvo kasvukertoimelle on lupaava. Vaan aaltoja on monia, joten katsellaan, pitääkö suunta.

3.4.2020
Kaikelle on aikansa ja paikkansa, niin myös tälle päiväkirjalle. Kaikkeen kyllästyy, näin se vaan menee. Tilanne koronan kanssa etenee kuten etenee, virus on virus. Syksyllä tulee toinen aalto, keväällä 2021 kolmas. Italian luvut saatiin juuri, siellä poljetaan paikoillaan uusien tapausten suhteen, joten tuskallinen hännäntappaminen on alkanut. Euroopan osalta tuo kestänee (ilman toista aaltoa, kop kop) noin 6 -8 viikkoa. Kiinassa häntää on nyt nuijittu 5 viikkoa, ja uusia tautitapauksia löytyy pääsääntöisesti maahan palaavilta kansalaisilta.

Mutta mitä ihmettä opimme tästä? Ainakin sen, että yksi ihminen voi vaikuttaa asioihin paljonkin, kuten se mies Kiinassa, joka tykkäsi syödä villieläimiä ja Italian kuuluisa potilas nolla. Opimme myös sen, ettemme todellakaan ole luomakunnan koskemattomia kuninkaita, jotka ovat immuuneja satunnaiselle kuolemalle. Lääketieteen kehityksen myötä tuo harhaluulo on täyttänyt päämme eikä vähiten siksi, että kuolema on lakaistu piiloon laitoksiin ja tilastoihin, emmekä me juurikaan ole kiinnostuneita kumpaisestakaan. Arrogantti karvaton apina on osa ekosysteemiä, halusipa tai ei.

Jokainen kuolema on aina ikävä, mutta elämästä ei selviä kukaan hengissä. Globaalissa kylässämme kuolema on ahkera vieras ja suuressa populaatiossa kaikki luvut ovat suuria. Kun niitä seurataan päivästä päivään, perspektiivi katoaa, kuten korona on osoittanut. On totta, että SARS-CoV-2 on ilkeä virus, joka tappaa turhankin tehokkaasti meitä poloisia, sukulaisia ja tuttaviamme, ystäviä ja vihamiehiä, ehkä jopa minut ja sinut. Mutta maailma on aina ollut kauhea paikka, kuten tuosta ylläolevasta kuvasta näkyy. Maailmaa rautaisessa otteessaan neljännesvuoden pitänyt korona on kivunnut kuolleisuudessa listan häntään, lämpötilan ja myrkytysten väliin. Toki se menee vielä ylöspäin, mutta tuskin (toivon mukaan ei) saavuttaa murhia, itsemurhista puhumattakaan. Yllätyksiä toki aina tapahtuu, ja useimmiten ikäviä.

Olisi tietysti mielenkiintoista nähdä, minkälaisen hysterian aiheuttaisi reaaliajassa raksuttava mittari, jopa paljastaisi syöpään kuolevien määrät kautta maapallon. Luvut olisivat suurempia, mutta emme me niistä huolestuisi, sillä syöpä ei tartu. Todennäköisyys kuolla syöpään on kuitenkin suurempi kuin todennäköisyys kuolla koronaan. Kuljemme hengitysmaskin kanssa kaupassa, mutta tupakasta emme toki luovu, tai kovista rasvoista, auringonotosta ja mitä näitä kaikkia nyt onkaan. Kylmiä lukuja, mutta luvut eivät politikoi, ne vain ovat.

Mitä siis voi sanoa mittaluokista? Kun tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin kuoli Suomessa vuonna 2018 peräti 1237 ihmistä, alamme käsittää, mistä on kyse. Koronatilastoja on rullattu Suomessa nyt  koko alkuvuosi. Ikävä kyllä, kuolleita on tullut 20, ja älkää surko, verenjanoiset, lisää tulee. Mutta kahdessa kuukaudessa juurikin kaatumisien ja putoamisen vuoksi on Suomessa kuollut 200 ihmistä. Suomikin on suuri maa, siksi luvut ovat mitä ovat.

On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että jokaiseen tautiin on suhtauduttava vakavasti. Viruksia tulee ja menee, niiltä on osattava suojautua järkevästi. Samalla tavalla kuin kukaan täysjärkinen ei ryntää Mannerheimintien yli ruuhka-aikana silmät sidottuna, pitäisi jokaisen osata pestä käsiään, yskiä kyynärtaipeeseen ja pysyä kotona, jos on sairas.  Mutta pelko ei voi myöskään halvaannuttaa meitä, sillä teitä on ylitettävä, jotta elämä jatkuu.

Pandemiat ovat tulleet jäädäkseen, sikainfluenssasta ei ole kuin kymmenisen vuotta. Matkustuskiimaiset ihmiset ovat neuloneet maailman kasaan ja tämä on se hinta, Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.jonka ylitiheästi ahtautunut populaatio maksaa virusten ja bakteerien vaihdosta. Ihminen ei ole tässä suhteessa sopulia kummempi, kun tautiin ei löydy rokotetta, näin se vaan on. Meidän on siedettävä tämä riesa parhaamme mukaan. Meidän on kestettävä se, että virukset ovat osa arkipäiväämme, tulevat ja tappavat, kokoluokka vain vaihtelee.

Tietysti me teemme aina parhaamme sen tiedon valossa, mitä meillä on. Matemaatikot laskevat ennusteita ja sohvanvaltaajat laskevat kaiken uudestaan ja paremmin. Siinä välissä keikkuvat valtiot ja hallitukset, pitää tehdä parhaat mahdolliset päätökset niin, että kansakunnan kokonaisetu tulee otettua huomioon. Ihmishenkiä pitää punnita samalla vaa’alla kuin taloutta, sillä ihminen ei elä pelkästä hengestä, hän tarvitsee myös leipää. Jos yrittää kuuden hengen kumiveneellä viedä myrskyävän meren yli turvaan kaksitoista ihmistä, kaikki hukkuvat. Valtiohenkilö ei voi ajaa asioita tunteella, vaan järjellä. Kylmäävää, mutta näin se vaan on.

Olemme missä olemme eikä jälkiviisastelu auta meitä eteenpäin. Itse olen ihan tyytyväinen valtiomme toimiin. Asioita on tehty sen tiedon valossa, jota heillä on. Linja on ollut pääsääntöisesti johdonmukainen, mikä on aina hyvä asia. Koronan etenemisestä on monta eri skenaariota, ja jotkut niistä ovat oikeita, suurin osa vääriä. Johonkin on hallituksenkin luotettava, on parempi erehtyä nopeasti kuin tehdä oikea päätös liian myöhään. Se, onko toimista ollut hyötyä, paljastuu vasta, kun peli on pelattu.

Veikkaaminen on aina riskaabeli laji, vaikka siihen käyttäisi matematiikkaa. Kun arvioin koronan voimaa kuukausi sitten, estimoin sen tappavan maksimissaan noin 2 300 000 ihmistä koko maailmasta ja niistä 900-1000 Suomesta, jos mennään kolmen aallon mukaan. Muutamat parametrit ovat matkalla muuttuneet, pahempaan suuntaan, mutta aikaa on myös kulunut kohtuullisen paljon. Tauti on ekan aallon osalta hiipumaan päin Italiassa, joka on Euroopan jäänsärkijä. Jos suunta jatkuu, nuo luvut ovat lähellä oikeaa. Jos hiipuminen ei tapahdu siinä tahdissa kuin odotin, voi kaiken kertoa kahdella. Jos Kiinaan (ja muuallekin) iskee uusi aalto, kerroin voi olla mikä vain 5 ja 15 väliltä. Joka tapauksessa rokote saattaa olla meillä vuoden 2021 alussa, jolloin rikkaat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka rokottavat itsensä tästä ulos kesän 2021 aikana. Aasia ja Etelä-Amerikka rimpuilevat perässä ja Afrikkahan saadaan rokotettu ehkä sieltä ja täältä, mutta tuskin kattavasti.

Jaaha, Hugo on paranemisen tiellä. Haavat paranevat hyvin. Liikkua voi mielin määrin, mutta tarkkailu ei lopu. Sen sijaan tämä tarkkailu loppuu tähän. Korona saa jatkaa matkaa ilman minua. Paljon jäi vielä pohdittavaa, mutta pohdin karanteenin rauhassa kaikkea nyt itsekseni. Näin sinua stalkkasin, korona.

Pysykää terveinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s