Joukkohysterian anatomia


Hans Holbein d. J. - The Noble Lady from Dance of Death - WGA11614.jpg

Hans Holbein d. J. – The Noble Lady from Dance of Death

->EDIT 12.3. KERRATAAN ASIA, JONKA LUULIN OLEVAN ILMEINEN:
LUKEKAA JA NOUDATTAKAA VIRALLISIA OHJEITA (THL).
ÄLKÄÄ RASITTAKO ITSEÄNNE LEHDISTÖN SPEKULAATIOILLA. <- TIDE

Viime päivinä yhä useampi on herännyt miettimään, mistä oikeastaan johtuu koronaviruksen aiheuttama joukkohysteria. Maailma tuntuu pysähtyvän pidättämään henkeään, kouluja suljetaan, pörssi laskee ja ihmiset välttelevät toisiaan. Kun seuraa mediaa, voisi kuvitella, että maailma on tuhon partaalla ja pian kai aprikoidaan, jääkö meistä kukaan henkiin.

Ihminen on aina ollut 99,9% laumaeläin, joka liikkuu sinne, minne suurin massa liikkuu. Itsenäinen ajattelu on kovasti arvossaan, mutta sitä harrastetaan todella vähän. Kun jokin asia alkaa paisua, mielikuvat hukuttavat järjen. Kieltämättä tieteellinen ajattelu on ollut katoavaa kansanperinnettä jo vuosien ajan, ja kun se yhdistetään olemattomaan laskutaitoon ja puutteelliseen kykyyn hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja vertailla niitä, tuloksena on jatkuva maailmanloppujen kierre.

Ihmiskunta on jo pitkään jännityksen himossaan listannut mahdollisia tuomiopäivän tapahtumia, jotka voisivat suistaa maailmamme kaaokseen, tai mikä vieläkin herkullisempaa, hirvittävään tuhoon. Viime aikoina neljän kärki on selkeästi ollut nämä:

1) Suuren asteroidin iskeytyminen maahan
2) Supertulivuoren purkaus
3) Ilmastonmuutos
4) Panepidemia

Näistä kaikista maapallo on selvinnyt menneinä aikoina, ja kahdesta jälkimmäisestä jopa ihmisetkin, useampaankin kertaan. Ihminen on sitkeä otus, joskus kiusallisenkin sitkeä. Siksi herääkin kysymys, mikä voisi saada moisen selviytyjien kuninkaan paniikkiin.

Populaation kannalta pelottavin tilanne on, jos yhteisöä vaivaa tauti, johon kuolee paljon nuoria yksilöitä. Tämä on populaation uusiutumisen kannalta hirvittävä tilanne ja siten sellainen varmaankin aiheuttaisi suuren paniikin. Toinen katastrofi olisi tauti, johon sairastuneiden kuolleisuus olisi huomattavan suuri, vaikkapa yli 50%. Jos näitä uhkia olisi ilmassa, niiden torjumiseen käytettäisiin varmasti kaikki voimavarat ja media huutaisi mustia otsikoita päivästä toiseen, kunnes tilanne olisi ohi.

Vaan näinhän ei ole. Tälläkin hetkellä maapallolla kuolee nälkään ja nälän aiheuttamiin tauteihin 21 000 ihmistä päivässä. Suurin osa kuolleista on 0-5 vuotiaita lapsia, ihmisiä, joilla olisi elämää edessä vielä vuosikymmeniä. Silti meillä ei ole asian tiimoilta kansainvälistä hätätilaa. Tästä kai voimme päätellä, ettei kuolleiden määrällä olekaan ratkaisevaa merkitystä hätätiloja luokitellessa. Toisaalta, suuren kuolleisuuden omaava tauti ei myöskään ole panikoitumisen aihe. Ebolaan sairastuneista kuolee noin 60% mutta koska se ei leviä kovin tehokkaasti ja riehuu Afrikassa, ei kannata hötkyillä.

Emme siis oikeasti pelkää tehokkaan tappavaa tautia, emmekä oikeastaan välitä siitä, mikä on kuolleiden määrä. Korona on osoittanut, ettemme koe kollektiivista pelkoa ihmiskunnan puolesta, sillä meitä ei kiinnosta, mikä on fataalein ongelma suurissa massoissa. Meitä kiinnostaa vain ja ainoastaan se, että koronan voi saada juuri sinä, tai minä, me molemmat, joita Afrikan ebola ei kosketa ja nälänhätä vielä vähemmän. Olkoon niin, ketäpä me rakastaisimme enemmän kuin läheisiämme ja itseämme, kuka missäkin järjestyksessä. Mutta sitten kuvaan astuvat kylmät luvut.

Mitä me oikeasti tiedämme koronasta? Kaikki käytettävissä oleva tieto riippuu aina raportoinnin tarkkuudesta ja lukujen suhteista toisiinsa. Kun määritellään taudin tappavuutta, pitäisi tietenkin tietää kaikki viruksen saaneet ja siihen kuolleet, jotta suhdeluku olisi oikea. Koronan kohdalla olemme nähneet eri maissa hyvin erilaisia kuolleisuuslukuja, ja syy on hyvin yksinkertainen. Jos sairastunutta ei testata, hänellä ei virallisesti ole koronaa. Kun joku kuolee, hänestä voidaan vielä todeta, oliko hänellä korona, kuten tehtiin Italiassa muutaman kuolleen kohdalla. Voidaan siis olettaa, että taudin todellinen kuolleisuusprosentti on aina pienempi kuin testatuista tapauksista todettu, koska kaikkia tautitapauksia ei tiedetä koskaan.

Hyvä esimerkki tästä testauksen kattavuuden merkityksestä saadaan, kun verrataan vaikka Etelä-Korean ja Italian lukuja. Etelä-Korea on testannut kansalaisiaan ahkerasti, jokaista miljoonaa kansalaista kohti on tehty 2158 testiä, kun vastaava luku Italiassa on 386. Niinpä Etelä-Koreassa koronan kuolleisuusprosentti on 0,6%, koska haaviin on jäänyt runsaasti lieviäkin tapauksia. Italiassa kuolleisuus on 3,8%, siellä on todennäköisesti testattu pakon edessä vain sairaimmat, kuten usein tapahtuu.

Kun tarkastellaan koronaa kylmien lukujen valossa, Etelä-Korean testikattavuus antaa viitteitä taudin todellisesta tuhovaikutuksesta. Jos asetetaan koronan tappavuus koko sairastuneessa populaatiossa 1% luokkaan, ollaan varmasti jo hiukan liioiteltukin, mutta tilanteen kokonaiskuvan kannalta on hyvä asettaa järkevä kattoarvo, jonka ylittäminen on erittäin epätodennäköistä. Mitä siis tapahtuisi, jos korona tekisi sen, mihin edes espanjantauti ei pystynyt (hurjin arvio sairastuneista 50% populaatiosta) ja sairastuisimme kaikki?

Tunteettomien lukujen kautta tilanne hahmottuu näin. Suomessa on noin 5,5 miljoonaa asukasta, joten jos korona saattelisi hautaan prosentin verran väestöstä, kuolleita tulisi 55 000. Suomessa kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä, joten aikaan saataisiin huomattava tilastollinen piikki. Koska korona on tuhoisin vanhassa väestössä, voidaan olettaa, että korona olisi aikaistunut kuolemia, jotka olisivat olleet muutoinkin edessä kuluvana tarkasteluvuonna. Tämän joukon suuruutta on hankala arvioida, mutta se on joka tapauksessa useita tuhansia. Jos oletamme, että näitä tapauksia olisi 5000, korona veisi hautaan 50 000 ylimääräistä sielua.

Mitä tämä ylimääräinen kuolleisuus käytännössä merkitsisi Suomen kannalta epäjumalamme rahan vinkklelistä? Tällä hetkellä noin 50% koronan aiheuttamista kuolemista kohdistuu ikäryhmään 80+ ja 40% ikäryhmiin 60-79 vuotiaat. Siitä voimme laskea, että työikäisiä suomalaisia kuolisi hiukan yli 5000. Tuolla poistumalla Suomen työmarkkinat eivät romahda eikä kaikille työttömillekään saataisi töitä, joten markkinatalous ei kokisi kovaa iskua. Suurin poistuma osuisi kansanosaan, jonka hoitaminen on aiheuttanut meille suuria vaikeuksia, mistä markkinatalouskyynikot voivat tehdä ihan omia päätelmiään.

Maapallon mittakaavassa tuo 1% poistuma vastaisi yhtä välivuotta väestönkasvussa, sillä väkiluvun kasvu on nyt noin 1,05% luokkaa. Tästä voi jo päätellä, ettei edes huikeat 77 miljoonaa kuollutta saisi ihmiskuntaa romahduksen partaalle.

Ja tämä laskemamme esimerkki on todellinen ylilyönti, sillä 100% tarttuvuuden sijaan Hubein maakunnassa, josta kaikki sai alkunsa, tartunnat ovat olleet noin 0,1% luokkaa. Jos oletamme, ettei ole löydetty kuin yksi kolmannes kaikista tapauksista, tarttuvuus on 0,3%. Jos siis vedämme tämän pahin mahdollinen -skenaarion takaisin lähemmäs maanpintaa, kaikki luvut voidaan jakaa mukavalla luvulla 333. Silloin Suomessa korona veisi mennessään noin 165 uhria, eli liikuttaisiin normaalin kausiflunssan mittakaavassa. Maailmalla  kuolleita tulisi noin 231 000. Tuon verran ihmisiä syntyy maapallolle yhdessä päivässä. Tuo on jo aivan maksimi, mihin tämä tauti pystyy, enkä usko, että noihin lukuihin päästään.

Tiedän, että tunteettomien lukujen kautta inhimillinen kärsimys menettää kasvonsa. Ikävä kyllä ainoastaan lukujen avulla voidaan järkevästi suhteuttaa ongelmien koko maailmassa, jossa harva enää tietää, montako nollaa on miljardissa biljoonasta puhumattakaan. Lukuja pyörittelemällä näemme, missä mittakaavassa katastrofi oikeasti liikkuu. Suomessa korona on nyt jyllännyt 37 päivää. Tässä ajassa sairastuneita on 15 ja kuolleita nolla. Samassa ajassa Suomessa sairastui rintasyöpään 506 naista ja tautiin kuoli 85 naista. Koronaepidemian 100 päivän aikana maailmanlaajuisesti rintasyöpään on sairastunut 540 000 naista ja tautiin on kuollut  170 000 naista. Voi siis ihan aiheesta kysyä, mikä meitä oikeasti uhkaa kuolemalla?

Onko tässä hysteriassa mitään järkeä? Nyt käytössä olevan datan mukaan, ei, jos todellakin ajatellaan riskiä kuolla johonkin. Median hypetys rakentuu juurikin sille, että nyt kuka tahansa voi kuolla muotitautiin, vaikka todennäköisyys siihen on hyvin pieni. Tällä vauhdilla koronaan kuolee noin 12 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Mutta vauhti tarkentuu seuraavan neljän viikon aikana, ja voihan olla, että ennustukseni joutuu häpeään. Sanottakoon kuitenkin se, että vuonna 2017 kuoli 26 000 ihmistä terrorismiin ja peräti 120 000 kuoli tulipaloissa. Mutta näittekö Iltalehdessä otsikkoa: OHIKULKIJA HUOMASI MIEHEN SYTYTTÄVÄN KYNTTILÄN ASUNNOSSAAN! KORTTELI EVAKUOITIIN!

Mutta, antakaamme medialle maailmanloppu ja jännitystä elämään niille, jotka jännitystä kaipaavat. Onneksi voimme olla täysin tasa-arvoisia edes virustartuntojen kourissa. Ja kuten aina, osakkeita alennusmyynnistä ostavat kiittävät tätäkin tapausta, kun kesän jälkeen sijoitusten arvo kohoaa huimaa vauhtia.

JK1: Muistakaa silti, että sekä korona että tavallinen kausi-influenssa ovat kohdalle osuessa ikäviä tauteja. Peskää käsiä ja pysykää kotona, jos olette sairaita. Näin helppojen varotoimien hoitaminen ei ole hankalaa. Vaikka tämäkään virus ei romahduta sivilisaatiota, sairastaminen ei ole koskaan mukavaa. 

JK2: En ole Väyrynen, voin olla väärässä. Aattele ite!

Lisätietoja löytyy:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://ourworldindata.org/causes-of-death
https://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic#Comparisons_to_other_pandemics_and_epidemics
https://www.who.int/emergencies/diseases/ebola/drc-2019/situation-reports
https://www.ucsf.edu/news/2020/02/416671/how-new-coronavirus-spreads-and-progresses-and-why-one-test-may-not-be-enough

36 kommenttia artikkeliin ”Joukkohysterian anatomia

 1. Koska ajattelen itse, olen eri mieltä. Tällä hetkellä kaikki sairastuneet saavat Suomessa teho-hoitoa. Kuolleisuus Italiassa tehohoidossa on 3,8%. Mitä kuolleisuus on ilman tehohoitoa? Se on tässä oikea kysymys.

  Asia muuttuu sillä hetkellä, jos tehohoitoa vaativia olisi vaikka vain 1000 kerralla. Tälläkin hetkellä sairaalat ovat ylikuormitettuja, ihan ilman koronaa. Minnes laitat teho-hoitoon nuo yllätyspotilaat? Mikä on kuolleisuus ilman teho-hoitoon pääsyä? Onko tyystin muuta kuin 3,8%? Kuolevatko lapsetkin viruksen, jos eivät saa keuhkokuumeessa tehohoitoa?

  Tästä asiasta on oma kokemus, kun olin lapsen kanssa sairaalassa ihan vaan perusviruksesta – yhden hengen huoneeseen laitettiin kaksi, kun tilaa ei ollut. Laitteita ei kaikille ollut. Siis kysyn: Minne laitetaan ne 1000 potilasta? Mistä löytyy hoitajat?

  Kannattaa siis todella toimia viisaasti ja vältellä sairastumisriskejä, ja kuten sanot, laskea vähän omaa matematiikkaa.

  • Suomessa kaikki yhä aktiiviset (18) tartunnat ovat lieviä ja osa potilaista on kotona eristyksissä, ei siis edes sairaalan tiloissa. Tällä hetkellä yli tuhat aktiivista tapausta on neljässä maassa, joista yli tuhat kriittistä tapausta (5489) on vain Kiinassa. Tässä astuu kuvaan juuri suurten lukujen laki. Kiinassa on 250 kertaa enemmän asukkaita kuin Suomessa. Kiinan kriittisten tapausten massa Suomen mittakaavassa tarkoittaisi tällä hetkellä 22 kriittistä tapausta.

   Mutta kuten sanoit, sairastumista kannattaa aina välttää.

   • Kyseessä on huomattavasti pahempi virus kuin tavallinen flunssa. Mikäli korona pääsee vapaasti leviämään, ilman rajoituksia, yhteiskuntamme joutuu todella kovalle koetukselle. Terveydenhuollon kapasiteetti hoitaa tuhansia pahasti sairastuneita vie resursseja huimasti ja näkyy varmasti myös muussa terveydenhuollossa. Lombardiassa on ilmeisesti jo nyt suuria hankaluuksia. Paniikki ei ole hyväksi, mutta tämän viruksen potentiaali on todella pelottava. Kiina pystyi hallitsemaan leviämisen ilmeisesti aika hyvin, mutta joutui todella koville ja tekemään voimakkaita rajoituksia.

   • Tässä meitä vaivaa juuri se, että potentiaalia on, kuten Paavo Väyrysellä Suomen presidentiksi. Tällä hetkellä kuitenkaan mitkään luvut eivät tue sitä, että tuo potentiaali lunastettaisiin. Siksi ei ole syytä spekuloida sillä, mitä voisi olla, kun estimaatit eivät tue tuota spekulaatiota.

    Mutta tilanne voi vielä muuttua, ja sitten asioita arvioidaan uudestaan. Aina kannattaa olla varuillaan.

   • Mihin arvioihin leviämisestä viittaat? Ottamatta kantaa Paavon mahdollisuuksiin presidentiksi, covid19 on todellinen uhka. Mikäli uhkaan ei varauduta ajoissa, voi olla liian myöhäistä ja vaikutukset moninkerroin pahemmat. Tämän takia ”katsotaan nyt miten menee” -lähestysmistapa ei ole järkevä. Tämä pitää pyrkiä minimoimaan mahdollisimman aikaisin.

    Katso esimerkiksi

   • Viittaan siihen dataan, joka nyt, taudin ollessa aktiivisena jo yli kolme kuukautta, on saatavilla. Italiassa, jossa tauti on nyt kuumimmillaan, tautiin on sairastunut 122 ihmistä miljoonasta. Suomessa tuo luku on 4,3 sairastunutta miljoonaa kohti. Espanjantaudin vastaavat luvut olivat pienimmänkin arvion mukaan kautta maapallon 200 000 sairastunutta jokaista miljoonaa kohti. Suomen kausi-influenssaluvut kertovat tässäkin mittakaavasta, missä nyt mennään: https://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/infl.pdf

    Tautiin varautuminen ja sen ehkäiseminen on aina tärkeää. Yhtä tärkeää on uutisoinnissa pitää mittakaavat mielessä. Maapallon nykyisellä väestöpohjalla suuria lukuja saadaan irti kaikkialta.

  • Se mikä tilanne oli edellispäivänä, tai mikä se on nyt, ei kerro mikä on taudin potentiaali mikäli se pääsee leviämään vapaasti. Kiina teki todella äärimmäisiä toimia jotta virus ei leviäsi. Ilman niitä toimia, tulos olisi yllä olevan kaavion kaltainen ja nopeasti paheneva. Käyttämäsi tartuntojen määrä väestöstä (0,1%) olisi alkanut kohota nopeasti. On harhaista väittää jälkikäteen, että uhka oli liioiteltu tai pieni kun toimet sitä vastaan ovat toimineet.
   En näe liiemmin hysteriaa vaan reagointia vakavan uhan edessä. Korona tulee luultavasti olemaan kanssamme vuosia ja muuttamaan elämäämme voimakkaasti. Suomenkin terveydenhuolto tulee olemaan todella kovilla, mikäli virus leviää kuten Italiassa. 1/10 tartunnan saaneista tarvitsee tehohoitoa. Kyse ei ole ”vain” 50 000 kuolleesta vaan epdemian kerrannaisvaikutuksista
   Sairastumista kannattaa välttää, mutta tämä ei ole mikään tavallinen flunssa, vaan vähintään 10-kertaa, ehkä jopa 30-kertaa, tappavampi ja nopeasti leviävä. Vähättely on vaarallista.

   • Kuten tekstistä hyvin käy ilmi, kyse on mittakaavaan asettamisesta, ei vähättelystä. Sairastumista kannattaa välttää aina ja varotoimenpiteitä noudattaa. Jokaisella kuolemalla on kerrannaisvaikutuksia syystä riipumatta, ja juuri tässä mittakaavalla on merkitystä. Hysteria ei edistä varotoimia eikä tautiin valmistautumista. On kaksi eri asiaa suhtautua asioihin vakavasti kuin kirjoitella niistä uutisotsikoita, joissa luvataan valtavaa kuolontautia. Mikään ei yhäkään osoita, että tämä olisi 30 kertaa tappavampi kuin flunssa ja kun tuollaisia väitteitä näkee, herää kysymys, toivooko joku tuon toteutuvan, jotta saisi jännitystä elämäänsä.

    Kun jokainen noudattaa hyvää hygeniaa ja niitä ohjeita, joita THL antaa, on täysin tarpeetonta seurata kuolonkäyriä tai pelätä sitä, että tautiin kuolee valtavasti ihmisiä. Kylmä fakta on yhä se, että epidemiaan on globaalisti kuollut 100 päivän aikana keskimäärin 40 ihmistä päivässä. Pelkästään Suomessa kuolee noin 130 ihmistä päivässä ihan normaalistikin.

 2. Saattaa vaikuttaa raadolliselta ja tunteettomalta kirjoittaa asia noin, mutta näin se vain on. Lisäksi kaikki massiviset leviämisen estämistoimet (jotka kuitenkin ovat turhia – leviää varmasti nyt tai myöhemmin) ja joukkohysteria ja yhteiskuntien toiminnan totaalinen sulkeminen tulee tappamaan seurannaisvaikutuksena vähintäänkin saman verran ihmisiä kuin mitä tautiin kuolisi. Konkurssit, lama, työttömyys, epätoivo, muiden tautien lääkkeiden ja hoidon puute, itsemurhat, lisääntynyt rikollisuus ja väkivalta jne. Lisäksi nämä kuollet tai yhteiskunnasta syrjäytyvät tulevat olemaan pääosin nuoremmista ikäluokista eikä vanhuusväestöstä eli huomattavasti rajumpi isku yhteiskunnalle, taloudelle ja myös yksilöille keskimäärin.

 3. Järkipuhetta.

  Sairastaminen ei tosiaan ole mukavaa, sitä kannattaa välttää.
  Monesti paniikki aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin se asia miksi panikoidaan.

  • Kyllä. Sairauksiin kannattaa suhtautua vakavasti. Paniikkia ei kannata lietsoa, kuten nyt kuolonuutiskärjellä lietsotaan. Lukujen valossa tästä ei ole tulossa kokonaisvaikutukseltaan kausiflunssaa kummempi tauti, jos edes niin vakava.

 4. Italiassa, alueella joka on juuri laitettu karanteeniin, asuu noin 16 miljoona ihmistä ja siellä menehtyi viimeisen vuorokauden aikana 133 ihmistä. Jos tauti etenisi tällä tahdilla Suomessa, tuo kausi-influenssan kuolleisuus tulisi vuoden sijasta täyteen 3.5 päivässä. Rintasyöpä, kaikella myötätunnolla siihen sairastuneille, ei kuitenkaan leviä tartuntataudin toisin kuin tämä koronavirus.

  Ei pidä ryhtyä hysteeriseksi, mutta ei pitäisi olla hölmön väliinpitämätönkään. Ainakin, jos on pienintäkin syytä epäillä olevansa sairas, kannattaa ajatella sitä astmaattista kollegaansa, jolle tämä tauti saattaa olla paljon rankempi.

  • Sairauksiin, varsinkin virusperäisiin, on aina suhtauduttava vakavasti.

   Esimerkkisi Italia vs. Suomi on hyvä osoitus lukujen vaikeudesta. Vertaat siinä Suomen 5,5 miljoonan väestöä Italian karanteenialueen 16 miljoonan väestöön, mikä tietysti aiheuttaa mittakaavaharhan. Kausi-influenssa kuolleisuus Suomessa (2018 kuolleita 436), johon ilmeisesti viittaat, tulisi siis Italian suhteutetuilla luvuilla täyteen 10,5 päivässä ei 3,5 päivässä. Toinen harha syntyy tietysti siitä, että kuolleisuus etenee aaltoina, jonka harja saattaa taittua nopeasti. Mittakaavan vuoksi, Italian perusinfluenssan laajuus on tammikuussa ollut tämä:
   https://www.thelocal.it/20200123/flu-outbreak-in-italy-half-a-million-people-struck-down-in-a-week

   Mitä tulee taas kommenttiisi rintasyövästä, se olikin juuri yksi tämän kirjoituksen pääkohdista. Meitä ei huolestuta sellainen tauti, joka tappaa eniten, vaan sellainen, jonka jokainen voi saada, olipa sairastumisen ja kuoleman riski kuinka pieni tahansa.

   On eri asia varautua ja ehkäistä tautien leviämistä kuin luokitella jokin tauti turhin kevein perustein katastrofiluokkaan. Ollaan kuitenkin varovaisia, huolehditaan hygieniasta ja tarkkaillaan tilannetta.

   • Ei, käytin vertailukohtana esittämääsi arviotasi 165 kuolleesta, joka tulisi Italian karanteenialueen koronakuolemien tahdilla, populaatiot suhteutettuna, täyteen tuossa 3.5 vuorokaudessa – tullee itseasiassa Italiassa täyteen huomenna.

    Rintasyöpävertailun pointti on siinä, että niiden määrä ei ole kasvamassa populaatiossa eksponentiaalisesti toisin kuin tartuntataudit. Eksponentiaalisen kasvu taas on maallikoille usein vaikea ymmärtää. Kannattaa ehkä katsoa ajatuksella läpi tämä video, sen loppukaneetti on varsin osuva:

   • Niin, kyse on lopulta siitä, mitä data oikeasti näyttää. Esimerkiksi Kiinan osalta 100 epidemiapäivää on tuottanut 3100 kuollutta. Samaan aikaan Kiinassa on kaikkiaan kuollut 2 480 000 ihmistä.

 5. Aina on näitä jotka ilmeisesti defenssit päällä pitävät kaikkea varautumista katastrofiin hysteriana ja paniikin lietsomisena. Aivan samalla tavalla suomessa lehdet kirjoittivat espanjalaisesta reilu 100v sitten että tämä on aivan tavallinen influenssa eri nimellä eikä mitään syytä huoleen ole ja kuinkas kävi? Tälle covid-virukselle on jo esitetty tietokonemalleja joissa realistisesti esitetään että 15 miljoonaa maailmasta kuolee. Nyt me vaan olemme tämän kasvukäyrän alkuvaiheilla. Eli tämähän on vain ”hysteriaa”?

  PS. Tuommoinen 50% kuolleisuus olisi virukselle huono koska liian moni ehtisi kuolla ennen kuin levittävät sitä. Tällainen covidin 5-10% lienee juuri sopivampi suurempaan tuhoon.

  • Kuolleisuus ei sinänsä ole virukselle niin haitallista kuin se, että uhri kuolee liian nopeasti, ennenkuin ehtii levittää virusta. Pitkä itämiskausi, aaltoileva taudinkulku, asymptomaattinen leviäminen, jne. ovat viruksen eduksi.

  • Tietokonemalli voi olla hieno, mutta tässä vaiheessa saatujen lukujen valossa tuskin realistinen. Mutta jos oletamme, että tuo skenaario toteutuu, ei edes 15 miljoonalla kuolleella saavuteta maailmanlaajuisessa kuolinsyytilastossa piikkipaikkaa.

   On hyvä muistaa, että tauteihin pitää varautua ja huolehtia omasta hygieniasta. Se on normaalia toimintaa. Normaalia ei ole spekuloida katatrofilla, johon taudista kerätty data ei yhäkään viittaa. Epidemia on ollut aktiivinen jo joulukuusta lähtien, joten tietoa on kertynyt. Kannattaa muistaa myös, että media ostaa ja myy juttuja, joissa on terävät särmät.

   Mutta seurataan tilannetta. Suomessa on tänä vuonna kuollut noin 10 000 ihmistä. Näistä kuolemista koronan osuus on 0%.

 6. ”100% tarttuvuuden sijaan Hubein maakunnassa, josta kaikki sai alkunsa, tartunnat ovat olleet noin 0,1% luokkaa.”

  Mutta johtuuko tämä karanteenista ja muita tarttumista ehkäisevistä toimenpiteistä? Ilman em. toimenpiteitä tartuntoja olisi varmaankin moninkertainen määrä, joten mainittu luku ei kerro taudin tarttuvuudesta paljon mitään.

  • Tuo on erittäin hyvä nosto, mitä on syytäkin miettiä ja tutkia myös tämän epidemian jälkeen. Tarttuvuuden määrittelyn ongelma on juuri siinä, ettei juuri mikään tauti pääse leviämään ns. vapaassa ympäristössä. Leviämiseen vaikuttaa tieteellisessä mielessä häiritsevästi valtiolliset toimenpiteet (eristykset, karanteeniit), yksilön omat toimenpiteet (parantunut hygienia, liikkumisen rajoittaminen), ympäristön olosuhteet (ilmasto tmv.) ja rokotussuoja, jota tässä tapauksessa ei ole. Laskennalliset mallit voivat antaa hyvinkin rajuja lukuja, jotka käytännön toimenpiteet pilaavat. Vielä hankalammaksi asian tekee, ettei eri toimenpiteiden vaikutusta voi tarkasti arvioida, eikä testikattavuuden puutteen takia tiedetä kaikkia tapauksia. Jos taudin saaneista esim. 90% on lähes oireettomia eivätkä hakeudu hoitoon, kaikki estimaatit ovat pahasti pielessä. Siksi paras arvaus merkittävästä tarttuvuudesta saadaan todennetulla datalla.

   Mutta todellakin olisi syytä epidemian jälkeen suorittaa tutkimus jollakin satunnaisella ihmisryhmällä ja tarkistaa, monellako on ollut korona heidän edes sitä tietämättä.

 7. Nythän on niin että koronaan ei välttämättä löydy tehokasta rokotetta. Olemme oppineet sama tapainen influenssa virus riehuu kymmeniä vuosia, muunnellen itseään. Pahimassa tapauksessa kuolleisuus luvut ovat huikeita.

  • Pahimmassa tapauksessa käy aina huonosti. Koronavirukset eivät kuitenkaan ole influenssaviruksia (lipidivaippainen ortomyksovirus) vaan vaipallisia, positiivissäikeisiä RNA-viruksia. Muuntelua tapahtuu, mutta tähän mennessä influenssavirukset ovat olleet kokonaisluvuissa tappavampia kuin koronavirukset. Espanjantauti (H1N1) tappoi noin 30–100 miljoonaa ihmistä. Aasialainen (H2N2) tappoi 1-4 miljoonaa ihmistä ja hongkongilainen influenssa (H3N2) tappoi 0,7-1 miljoonaa ihmistä. Vastaavasti MERS-CoV tappoi noin 450 ihmistä 1200 sairastuneesta, SARS-CoV noin 800 ihmistä 8100 sairastuneesta. Nyt käynnissä oleva koronaepidemia on vakavin leviämisen suhteen, mutta ei yhtä fataali sairastuneille.

   Mutta tilannetta kannattaa tarkkailla ja pitää huolta omasta hygieniasta sekä pysyä poissa töistä/väkijoukoista, jos tuntee itsensä sairaaksi.

 8. Japanin Princes risteilijällä epäonnistuttiin täysin eristyksen ja rajaamisen kanssa. Siellä sairastui 700 , 3700 ihmisestä.
  Tuossa testi laboratoriossa sairastuvuus vähän alle 20%.
  8 kuollutta toistaiseksi – kuolleisuus 0,2%.

  Tuo lienee suurin sairastuvuus % missään todetuissa olosuhteissa. Voisikohan sitä käyttää maksimiarviona koko väestön sairastuvuudesta, sitten kun rajoittamistpimenpiteet lopulta pettää.

  • Kyllä, tuosta saa jo jotain raja-arvoja. Ainoa huono puoli Diamond Princess -tapauksessa on, että matkustajien ikäjakauma taisi olla kallellaan siihen vanhempaan väestönosaan, joka on muutoinkin sairastunut ja kuollut tähän herkemmin. On tosiaan erittäin epätodennäköistä, että missään oloissa nuo luvut ylittyisivät.

 9. Pandemian uhka todellinen. Ei kuitenkaan syytä paniikkiin. Italia sulki itsensä, mikä on taudin ja tartuntojen suhteen hyvä, koska ei tietoa eikä lääkettä ko viruksen osalta ole. Turhat joukkokokoontumiset kannattaa nyt jättää väliin. Ehtiihän niihin kun vaara on ohi. Meidän tulee kantaa vastuumme taudin levittämisen suhteen. Onko näin että taantuman pelko estää hallitusta kieltämään matkustusta yms…

  • Juuri näin. Kaikki toimet epidemian turhan leviämisen estämiseksi on syytä tehdä.
   Sama tehtiin 2009 sikainfluenssa tiimoilta, mutta ei yhtä suurella hälinällä. Ehkä ajat ovat muuttuneet tältä osin mediakäytöksen suhteen hiukan huolestuttavaan suuntaan.
   https://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic
   Sikainfluenssaan oli myös rokote, mutta siitä huolimatta, että Suomessa oli ehditty rokottaa 70% väestöstä, tautitapauksia oli 1560 joista kuoli 44. Korona, johon ei ole rokotetta, on tuohon nähden ollut meillä lempeä.

   Se mikä kaikkien kannattaa tehdä, on huolehtia hygieniasta, jäädä sairaana kotiin ja noudattaa THL:n ohjeita.

 10. Alhaisillakaan luvuilla ei ole merkitystä jos vakavammin coronaan sairastunut ei mahdu tehohoitoon. Tehohoitopaikkoja taitaa normiolosuhteissa olla Suomessa noin 240 vuodepaikkaa ja nämähän eivät ole tietenkään kaikki tyhjiä.

  Kehitysmaissa corona tulee oletettavasti niittämään tuhoa rajuilla kuolleisuus%:lla koska väkeä on paljon, tiuhassa, hygieniataso olematon ja julkinen terveydenhoito ?-merkki tai olematon ja hoitohenkilökunnan oma suojautumistaso ja -valmius myös olematon. Hoitohenkilökunnan sairastuessa laajasti rampautuu kaikki terveydenhoito pitkiksi ajoiksi.

  • Taupauksien yhtäaikaisuus on yksi suurista ongelmista. Juuri siksi on syytä noudattaa hyvää hygieniaa ja pysytellä kipeänä pois ihmisten joukosta. Varotoimenpiteillä ehkäistään aina sekä varsinaista sairastumista että pyritään tasaamaan yhtäaikaisten potilaiden määrä juuri sairaaloiden kapasiteetin vuoksi. Tämä on jo muutamaan kertaan testattu, tehohoidon osalta Suomessa viimeksi sikainfluenssan tiimoilta.

 11. Luin kirjoituksesi ja odotin jotain tieteellistä perustaa näkymyksille. Muutamalla prosenttilaskulla yrität perustella joukkohysterian turhuutta. Unohdat alkuvaiheen kiihtyvyyden ja tuntemattomuuden. Kaikki luvut jota käytät ovat huikean epävarmoja. On inhimillistä huolestua epävarman edessä. Mielestäni kirjoitus on samassa kastissa arvostelemasi median kanssa, vaikka ymmärrän mitä yrität prosenttilaskuilla osoittaa. Mutta vertaat stabiilin vaiheen tauteja kiihtyvässä vaiheessa oleviin ja ihmettelet miksei ebolasta kirjoiteta. En ymmärrä mikset näe eroa ihmisen huolestuneisuuden kannalta. Puhtaasti lukujen valossa hysteria on todennäköistä ja oikea tapa reagoida. If nobody worries- you should worry.

  • Jos kokee hysterian parhaaksi tavaksi toimia, silloin on kai toimittava hysteerisesti. Kuten kirjoituksesta käy ilmi, oletus on, että pahin on todellakin vielä edessä. Mitä se lopulta tarkoittaa, jää nähtäväksi.

   Kaikki varotoimenpiteet ovat järkeviä ja niihin annetut ohjeet ovat olleet virallisilta tahoilta asiallisia, ja niitä on syytä noudattaa. Kuolonuhrien uutisoiminen sen sijaan ei edistä mitään. Ihmispopulaation suuruus aiheuttaa harhaa uutisten hahmottamisessa. Suomessa kuolee joka päivä noin 140 ihmistä normaalistikin, se on tätä ikävää lukujen lakia.

 12. Jos Italiasta tulleet olisi laitettu karanteeniin niin ei oltaisi tässä tilanteessa.. Liian nopea leviäminen nyt johtaa hirveään kaaokseen ja turhiin rakkaidemme kuolemiin koska hengityskoneita ym tärkeää hoitoa vain murto-osalle.. Puheesi ovat erittäin vaarallisia ja johtaa todelliseen paniikkiin siinä kohtaa kun tehokas ennalta ehkäisevä toiminta on pitkälti myöhäistä.

  • Italian tapaus on ikävä, ja osoittaa sen, ettei valmiustaso ole vieläkään riittävä näissä tapauksissa. Italiassa varmasti tätä käydään läpi tarkasti.

   Se, mihin puheeni johtaa tai tähtää, ei kohdistu varautumisen väheksyntään. Kuten tuolla jo sanoin sekä korona että tavallinen kausi-influenssa ovat kohdalle osuessa ikäviä tauteja. Peskää käsiä ja pysykää kotona, jos olette sairaita. Näin helppojen varotoimien hoitaminen ei ole hankalaa. Ja näitä varotoimia kuolonuhreista raportoiminen hysteeriseen sävyyn edistä.

   Jokainen meistä, jolla on ollut läheisiä sairaalahoidossa, tietää, että jo kausi-influenssa on erittäin vaarallinen ja siksi hoidossa olevien omaiset pyritään rokottamaan. Tästä huolimatta influenssa aiheuttaa kuolemia joka vuosi. Ne eivät nouse otsikoihin, koska ne ovat arkipäivää eivätkä kosketa meitä kaikkia.

   Näissä asioissa on hyvä ymmärtää suhteellisuus ja erottaa se, mistä on hyötyä ja mistä ei. Olen hiukan hämmästynyt siitä, millä innolla moni haluaa niitä läheisiään spekulaatioissa saatella hautaan, vaikka mihinkään hysteriaan ei yhäkään ole syytä. Jopa Italiassa kuolee kuukaudessa noin 50 000 ihmistä ihan tavallisenakin vuonna. Totta kai korona on ikävä lisä tähän, ja sen välttämiseksi on tehtävä kaikki tarpeelliset toimenpiteet.

 13. Näen kirjoitustasi jaettavan paljon vastalauseena koronanvastaisille toimille, jotta ne voidaan leimata ”turhaksi hysteriaksi”. Se on vaarallista. Kuten kaikkien aikaisempien kriisien aikana, Y2K:sta pandemioihin, lievemmistä vakavampiin, meidän tulee tehdä kaikkemme pysäyttääksemme sen, jotta voimme sitten vähätellä sitä jälkikäteen ”no eihän se paha ollut”.

  Tämä on myös rokotuskritiikin ja ilmastonmuutosvastaisuuden toimintatapa. Kun vastatoimet toimivat, voidaan niitä vähätellä hysteriana, eihän mitään tapahtunutkaan. Tällä kertaa ei tarvitse edes aloittaa mitään toimia, koska turhaa hysteriaa!

  Ehkä tämä ei ole kirjoituksesi pointti, mutta niin sen moni on ottanut. Suosittelen harkitsemaan uudelleen kannattaako tätä kirjoitusta edes pitää blogissa.

  • Erittäin hyvä huomio. Jutun pihvi on todellakin se, että meillä on mittakaavat hukassa, mutta jokaiseen epidemiaan pitää suhtautua vakavasti, kuten jälkikirjoituksessa painotetaan. Toivon todellakin, että ihmiset osaavat erottaa asiat toisistaan. Kuolonhysteria on turhaa, mutta luonnollisesti jokaisen on tehtävä parhaansa pitääkseen itsensä terveenä ja jos tuntee itsensä sairaaksi, pysyteltävä kotona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s