Kirjojen TOP30 – mahdoton tehtävä?


lista

Musiikkiteollisuus listaa näin

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomessakin kirja-alalla on muutama koko alan kattava järjestö. Yksi näistä, Kirjakauppaliitto, esittelee itsensä näin: ”Kirjakauppaliiton toiminnan tarkoituksena on parantaa kirjakauppojen toimintaedellytyksiä sekä valvoa kirjakaupan etuja suhteessa julkishallintoon ja muihin alan kannalta keskeisiin sidosryhmiin. Kirjakauppaliitto turvaa kirjakaupan asemaa kirjojen jakelutienä, seuraa aktiivisesti alan kansainvälistä kehitystä ja nostaa kirjakauppaa esille mediassa.”

Ehkäpä tunnetuin tavallisen lukijan havainnoima ulostulo Kirjakauppaliitolta on kuukausilistaus Suomen myydyimmistä kirjoista. Se kerätään myyjiltä otoksena, eli ei se nyt ihan mikään absoluuttinen totuus ole, mutta mikäpä olisi. Mitä Suomi lukee? -lista julkaistaan kymmenen kertaa vuodessa ja se sisältää kokonaisuudessaan viisi listaa:
– TOP10 listaus kotimaisesta kaunokirjallisuudesta
– TOP10 listaus käännetystä kaunokirjallisuudesta
– TOP10 listaus lasten- ja nuortenkirjoista
– TOP10 listaus pokkareista
– TOP20 listaus tietokirjoista

Toinen koko alaa syleilevä toimija on Suomen Kustannusyhdistys. Sekin edistää kirjallisuutta omasta vinkkelistään ja julkaisee bestseller -listaa, joka käsittää siis (kustannusyhdistyksen jäsenten)  Suomen myydyimmät kirjat vuositasolla. Tuo lista on TOP20 listaus ja kategorioita on hiukan enemmän, kuten vuonna 2015 uutena jännänä tulokkaana värityskirjat. Kustannusyhdistys on ollut perustamassa myös Suomen Kirjasäätiötä, jonka näkyvimmät ponnistukset ovat ne kaikki Finlandia-palkinnot.

Meillä siis on jo listoja, ja listojahan ihmiset rakastavat. Mutta minulle ei kelpaa listamikään, kuten monet jo hyvin tietävät. Olen muutaman vuoden ajan varovaisesti kysellyt sekä Kirjakauppaliitosta että Kustannusyhdistyksestä, olisiko mitenkään mahdollista saada tilastoja hiukan useammin ja hiukan laajemmin. Kymmenen listaa vuodessa ei ole hirveän paljon näinä viivakoodien ja reaaliaikaisen varastokirjanpidon aikoina, jolloin myyntilukujen kerääminen sujuu huomattavasti sukkelammin kuin lyijykynän ja ruutuvihkon avulla. Lisäksi olisi mukavaa nähdä laajempi lista TOP30, TOP40 tai jopa TOP50. Kuten musiikissakin, ostajat haluavat nähdä myös pinnan alle, eikä aina vain sitä vaahtoa aallon harjalla.

Minusta näille listoille olisi käyttöä monestakin syystä. Ensinnäkin, laajempi listaus antaisi bloggareille ja muille innostuneilla kirjaihmisille mahdollisuuden laatia omia listojaan, kuten myydyimmät runokirjat, myydyimmät esseet, myydyimmät dekkarit, myydyimmät historialliset romaanit, myydyimmät YA kirjat jne.  Tällä tavalla tietoisuus siitä, että Suomessa julkaistaan paljon hyvää kirjallisuutta, leviäisi tehokkaammin. Niiden tuttujen kymmenen nimen sijaan löytyisi listoilta muitakin nimiä, lukijoiden etsimisen tuska saattaisi hiukan helpottaa. Kirjojen näkyvyys paranisi halvalla ja helposti.

Melkoinen shokki olisi nähdä listan ilmestyvän useammin kuin kerran kuussa. En edes kuvittele, että kirja-ala voisi rynniä kertaheitolla 2000-luvulle ja julkaista listan joka viikko, mutta hyvä uudistus olisi julkaista se vaikkapa parillisina viikkoina. Silloin listalla vilahtavien nimien määrä vain lisääntyisi ja taas saataisiin näkyvyyttä uusille kirjoille.

Kuten sanottu, ole tätä asiaa jo kutitellut ja lähestynyt noita puulaakeja keväästä 2015 lähtien. Sain tiedon, että kuukausilista kerätään (tai kerättiin 2015) kahdeksan toimijan tuottamasta datasta ja heidän siis pitäisi kyetä toteuttamaan tuo muutos kohti laajempaa listausta. Nykytekniikalla se tietysti onnistuu, mutta voi vaatia pientä (siis joillakin vaatii) päivitystä kunkin käyttämään järjestelmään, kuten vaihtamalla muuttuja x=10 => x=40. Mutta sehän tietysti maksaa. Eli, tähän pisteeseen pääsimme, ei voi tehdä, se maksaa, kuka maksaa, en minä, etkö sinä, miksi ei vain olla hissun kissun, niin kuin ennenkin.

Tämän saagan myötä heräsi tietysti sellainenkin kerettiläinen ajatus, että mihin näin pienessä maassa tarvitaan erillistä Kirjakauppaliittoa ja Kustannusyhdistystä, jotka siis keräävät näitä tilastojaankin eri tavoilla ja eri tahdissa?  Onkohan alan edistämisen tahtotila kuitenkaan ihan kohdallaan, jos ei löydy rahaa tukea tuota muutosta, joka minusta olisi ”lukemista ja kirjallisuutta edistävä tapahtuma ja kampanja” tai ”toimisi suomalaisten lukemisharrastuksen parhaaksi”. Eikö kuitenkin kirja-alan etu olisi parempi näkyvyys? Ei kai näkyvyys voisi tämän uudistuksen myötä ainakaan vähetä? Jos yhteen hiileen olisi puhaltamassa yksi suu kahden sijaan, näinkin yksinkertaisen asian järjestäminen  olisi varmasti vähän helpompaa, ehkä?

Suunnattomassa tiedonjanossani haluaisin vielä tietää, kuinka moni bloggaaja olisi valmis koostamaan oman myydyimmät kirjat -genrelistansa, jos tuota tietoa olisi enemmän tarjolla? Itse tekisin ainakin dekkarilistausta ja todennäköisesti myös listaa historiallisista romaaneista. Kiinnostavaa olisi kuulla, onko muilla samoja mielihaluja, vai olenko yksin tilastoperversioni kanssa? Ehkä kirjabloggaajien suuri huuto verkon uumenista voisi antaa vauhtia tälle uudistukselle?

Mainokset

14 kommenttia artikkeliin ”Kirjojen TOP30 – mahdoton tehtävä?

 1. Kyllä, TOP30-lista olisi ehdottomasti parempi. Siitä voitaisiin erotella TOP10 ja TOP20 vaikkapa väliviivoin. Toivottavasti ehdottamasi muutos menee läpi.

 2. Kirjabloggaajan eli siis jonkinlaisen kirjallisuuden aktiiviharrastajan näkökulmasta nuo pidemmät ja tiheämmin julkaistavat listat toki olisivat kiinnostavia. Tällä hetkellä tuo kymppilistaus on aika haukotuttava. Samart tutut nimet toistuvat listalla vuodesta toiseen. Suurimpia jännitysmomentteja on, montako kuukautta uusin Lehtolaisen ja Mäen dekkari keikkuu listalla, noin niin kuin esimerkkinä. Lista tulee toki aina vilkaistua, ja joskus on iloisia yllätyksiäkin tarjolla, kuten nyt vaikka viimeisessä Minna Rytisalon Lempin kiilaaminen listalle. Aika hyvin esikoiselta.

  Voin vastata kysymykseesi, että voisin ainakin silloin tällöin laatia vaikka dekkarilistaa, jos saatavana olisi tosiaan tietoa useammasta kuin kymmenestä myydyimmästä kerran kuussa. Mutta kuinka usein sen teksin, on jo toinen kysymys. Blogi kun ainakin minulla on puhtaasti harrastus. Rakas sellainen, mutta kuitenkin.

  • Luulen, että juuri monen tekijän pienestä panoksesta syntyisi aika mukavia kokonaisuuksia. Ainakin tuo antaisi siihen mahdollisuuden ja tosiaan nostaisi uusia nimiä näkyviin.

 3. Kuten Kirsi sanoo. Ja erinomainen idea jälleen, JP! Ehdottomasti TOP30-lista toisi esiin kirjoja monipuolisemmin kuin tylsä kymppi, kaikelle lukevalle kansalle! Ja se jos mikä olisi hienoa. Kuten sanot, näin pienessä mutta tietoteknisessä maassa ei luulisi olevan liian vaikeaa tehdä listaus vaikka kerran viikossa. Mutta miten me kirjabloggarit muuten hyödyntäisimme listoja kuin tietysti lukemalla niitä silmät kiiluen? Omaan blogiin listaus myydyimmistä arvioimistani kirjoista? Tai postaukseen merkintä: kirja oli viikolla 32 Suomen 28. myydyin kaunokirja. Hmm… Luulen, ettei bloggaajia lopulta niin hirveästi kiinnosta listasijoitukset, että noita tulisi blogiin saakka vietyä. Meidän tavoitteemme on tuoda kirjoja näkyväksi oman lukemisemme kautta. Anteeksi inhorealistisuuteni. Kannatan silti kovasti tuota yhteistä, useammin päivittyvää listaa. Ainakin parisataa kirjabloggaajaa varmasti sitä innolla silmäilisi, blogien sisällön taas päättää jokainen itse.

  • Näkyvyys olisi tässä tosiaan se pihvi. Tuota listan jatkokäyttöä ajattelin vähän sorkkarautana, joka voisi saada Kirjakauppaliiton vakuuttuneeksi siitä, että siitä on hyötyä. He varmaan ajattelevat(?), ettei listalla ole käyttöä jos se ei näy jossakin, vaikkapa juuri jatkojalostettuna. Muistaakseni yksi perustelu listan lyhyyteen taisi olla, ettei sitä kuitenkaan kukaan missään julkaisi kokonaan. Noh, kun netti on keksitty, niin näkyyhän se heidän omilla sivuillaan, josta sitä nytkin käydään katsomassa.

   Minä varmaankin poimisin siitä juuri muutamia alilistoja, se kävisi sukkelasti jos vaan olisi, mistä poimia. Ja kukin tietysti oman fiiliksensä mukaan. Tekijöitä on kuitenkin niin paljon, että kun joku aina jossakin ja silloin tällöin tekee omia yhteenvetoja, lopputulos saattaa olla oikein kattava ja kiinnostava.

 4. Ymmärrän, että myydyimpien Top 30 voisi olla kiinnostava erityisesti kirjailijoiden ja kustantajien näkökulmasta, mutta itseäni kirjabloggarina myyntilistat eivät erityisesti kiinnosta, joten en ainakaan itse jaksaisi käyttää aikaani myyntilistojen selaamiseen. Luen mieluummin ja bloggaan. 🙂

  • Lukeminen kannattaa aina 😉 Mutta heille, jotka tuota nykyistä listaa lukevat, se laajempi lista olisi kyllä kiva yllätys.

   Mutta eihän se toteudu, kaikki muutosehdotukset on tuolla suunalla otettu vastaan samalla innolla kuin ruttoa sairastava pyhiinvaeltaja Veronaan.

 5. Top 30 varmaan olisi kiinnostavampi (sen verran että niitä ehkä jo huomioisi, näitä top 10 -listoja en yleensä edes vilkaise kun niiden sisältö ei tunnu mitenkään relevantilta minulle).
  Voisi olla houkuttavaa päästä käsiksi täyteen dataan ja katsoa millaisia listoja saisi laadittua jollain odottamattomammilla kriteereillä, ja niin että mukaan saattaa eksyä jotain todella obskuuria… ”Top 10 kirjat joiden alkukieli on japani”? ”Top 10 kirjat joiden nimessä mainitaan väri”?
  Mutta tietysti on hieman vaikea uskoa että kaikkea dataa ikinä tulisi julkisuuteen (ja tiedä sitten millaisia reaktioita siitä tulisi, korostuisivatko yksittäisten teosten myyntiluvut myös sellaisilla kirjallisuuden aloilla joissa niillä ei aiemminkaan tavattu juhlia…)

  • Totta. Ehkä tässä on tosiaan sekin tuon TOP10 osalta ollut, että kun se ilmestyy harvoin ja noin suppeana, samat nimet ja tittelit pysyvät siinä aika pitkään. Kiinnostavuus alkaa kyllä hävitä, kun tuntuu, ettei mikään juuri muutu ja uusia kirjoja ei tule. Ehkä tuo TOP30 joka toinen viikko olisi hyvä avaus kohti uutta. Ehkä.

 6. Suomessa on vielä kolmaskin kirjallisuutta edistävä tahoneli Kirjailijaliitto. (Ja neljäntenä edelliseen vertautuva Tietokirjailijat ry.) Pistetään nekin samaan syssyyn samaan, niin kaikki tosiaan puhaltavat yhteen hiileen. Vaan olisiko noilla jossain kohtia eri intressit? KirjajakauppaliittoKustannusyhdistyskirjailijoiden järjestötKirjakauppaliitto.

  Listojen laajempi julkaiseminen olisi kyllä hyvä idea.

  • Kaikki puhaltamaan yhteen hiileen, juuri näin. Kaikilla pitäisi olla samat päämäärät, kirjallisuuden edistäminen, vaikka lähtökohta olisi toisilla enemmän kaupallinen ja toisilla sivistävä taikka taiteellinen. Joka tapauksessa yhdessä tekemällä asiat yleensä onnistuvat paremmin.

 7. Olisi todella kiinnostavaa nähdä kaikki data jotenkin kätevästi muokattavassa muodossa, ja usein päivittyvänä. Varmasti hyödyntäisin omassa blogissa erilaisten listojen kautta.

  • Tuollainen jatkojalostus olisi juurikin mahdollista, kun saisimme hiukan enemmän tietoa. Nythän tosiaan on aika vaikea tehdä mitään alilistausta, kun dataa on niin vähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s