Aikuiset, ostakaa lapselle kirja!


6901LumottukirottuJuhlapuheissa aika usein hehkutetaan, että lasten- ja nuorten lukeminen on tärkeää. Ja onhan se, eikä pelkästään minkään sivistymisen takia vaan kirjan parissa voi oikeasti viihtyä. Kirja on hyvä vaihtoehto muiden viihdykkeiden rinnalla, keppihevosten ja käpylehmien, PS4:n, Spotifyn, YouTuben ja mitä näitä kaikkia nyt on.

Mutta vaikka lapset ja nuoret ovat taitavia, hekään eivät ole telepaatteja. Samaan aikaan kun mediassa siunaillaan lasten lukuinnon hiipumista, lasten- ja nuortenkirjojen näkyvyys on ajettu ihan minimiin. Lanu-kirjailijan on turha odottaa printtilehdessä kirjansa arvosteluja, niitä näkee harvemmin kuin mustia joutsenia. Voin ihan kokemuksesta sanoa, että jokainen romaanini on saanut enemmän arvosteluja kuin lähes koko lasten- ja nuortenkirjatuotantoni yhteensä. Jos kirja ei näy, vaikea on nuortenkaan niitä löytää ja niistä innostua, vielä vaikeampi aikuisten ostaa jälkikasvulleen.

Lasten- ja nuortenkirjallisuutta on pidetty jännänä puuhasteluna ja aika vähän sitä kirjoittavista kirjailijoista tehdään juttuja. Hyviä poikkeuksia on nyt viime aikoina ollut, mutta aika kovat paukut täytyi Salla Simukan ladata, että kynnys ylittyi komeasti. Suomessa ei ehkä tätä YA -kategoriaa (Young Adult) ole kovin hyvin hahmotettu, mutta eiköhän tuokin ala näiden menestysten myötä selkiytyä. Uskon siis, että parempaan suuntaan mennään!

Sinänsä tuntuu oudolta, että aikuisten hallitsema media ei noteeraa hirveästi nuorisoa. Jotenkin olen luullut, että kaikki aikuiset ovat joskus olleet lapsia. Osa jopa muistaa, kuinka mukavaa oli lukea niitä nuorisolle suunnattuja kirjoja. Se ainakin olisi hyvä muistaa, että niitä kirjaesittelyjä olisi mukavampi lukea kuin siunailua siitä, ettei nuoriso lue.

Kuten kaikki ongelmat, tämäkin on aika simppelisti ratkaistu. Nostetaan vähän enemmän esiin lanu-kirjallisuutta ja ostetaan niitä kirjoja omalle ja tuttavien jälkikasvulle! Lapset ja nuoret pitävät sarjoista (niin pidän minäkin), joten kirjoja voi ostaa useamman kerralla. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Osa omasta panostuksestani näkyy tässä alla. Neljäs osa tähän joukkoon, Salaperäinen sirkus, on tekeillä, mutta ei sen ilmestyminen kirkossa kuulutettu ole. Jos kirjoja ei osteta tarpeeksi, ei niitä sitten kannata julkaistakaan. Vaikka kirjastoissa sarjat kuluvat puhki, kirjastojen hankinnat eivät enää nykyään riitä turvaamaan mitään.  Joten, saa ostaa!

6901Haavekauppias (2013)
Arvid Lydecken -ehdokas
Jonin, Samin ja Liisan seikkailut ovat taattua tavaraa! Olen erittäin iloinen, että vekarat tykkäävät näistä. Kun aloin kirjoittaa tätä sarjaa, ohjenuorani oli, että jätän tylsät kohdat kirjoittamatta. Siitä ratkaisusta on pidetty.

Lumottu

Lumottu lelutehdas (2014)
Anni Polva -ehdokas
Jonin, Samin ja Liisan seikkailut jatkuivat! Nalle Valassaareen lelutehdas on purku-uhan alla. Nerokas markkinointisuunnitelma löi aikoinaan korville ja kultarahojen katoamisen myötä koko tehdas jouduttiin sulkemaan. Mutta Sami uskoo, että hän voi pelastaa tehtaan!

kirottuKirottu kartano (2015)
Kolmas episodi Jonin, Samin ja Liisan seikkailuja. Mikään ei ole mukavampaa kuin kunnon kesälomaretki ihanien sukulaisten luo! Tosin kun Sami ja Liisa pääsevät Jonin isotädin vieraaksi, asiat eivät suju ihan niin kuin normaalisti. Tai epänormaalihan on Wirtasten suvun normaali…

Salaperäinen sirkus (201?)
Sami rakastaa sirkusta, mutta kaikki eivät. Joku vainoaa sirkuslaisia ja aiheuttaa pahaa verta esiintyjien joukossa. Ernesto Hallin mystinen sirkus ajautuu vaikeuksiin, kun lippukassa varastetaan. Ernesto epäilee vanhaa kilpailijaansa, Hannu Hattaa, kirppusirkuksen omistajaa. Sami, Joni ja Liisa rientävät apuun, kun maailman vahvin mies Jalmari Kivi, salaperäinen taikuri Nanna Kohtalo ja painovoimaa uhmaava Viola Pääsky tarvitsevat apua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s