Helsingin kirjamessut 2015!


12009785_466494373553823_7445750074945470159_n

Kuinka sydän pysäytetään

kirottu

Kirottu kartano

skeniv_sibelius-koskinen_juha-pekka-32875822-frntl

Säkenöivä Sibelius

Huomenna ne alkavat, Helsingin kirjamessut 2015! Minä hyppään mukaan lauantaina ja sunnuntaina kertomaan noista vasemmalla näkyvistä kirjoista. Uteliaana odotan, onko mikään näistä viime vuonna kirjaamistani parannusehdotuksistani toteutettu:

1. Messulipulla pitää saada jotakin
Tavallinen päivälippu maksaa 16 euroa ja sillä saa kulkea porteista sissään. Tätä maksua ei voi verrata keikkojen pääsylippuihin, sillä keikoilla esiintyville artisteille maksetaan, kirjamessuilla näin ei ole. Messulipulla pitää saada jotakin. Kahvi, pulla tai jopa kirja. Koska kyse on kirjamessuista, kirja olisi minusta paras vaihtoehto. Vaikka kirja menisi jälleen kustantamon selkänahasta, minulla olisi tähän radikaali ehdotus. Tuokaa makulointiin menossa olevat kirjat messuille, kasatkaa ne isoihin laareihin ja antakaa ne ilmaiseksi kävijöille. Takaan, että ensi vuoden kävijämäärä on 90 000 sielua, jos tästä päästään sopuun hyvissä ajoin ennen vuoden 2015 messuja. Laskeeko tämä muiden kirjojen myyntiä? En usko, mutta vasta parin kokeilun jälkeen voi olla varma.

 1. Kirjoja pitää myydä
  Esiintymislavoilla istuu mainioita kirjailijoita puhumassa kirjoistaan. Varsinkin esiintymisissä, joissa on useita kirjailijoita, jää epäselväksi, mistä niitä esiteltyjä kirjoja saa. Kuulijaa ei kiinnosta kustantamo, joten ei ole ollenkaan selvää, mihin pitäisi suunnistaa, jotta kirjan saa ostaa. Usein haastattelija ei sitä esityksen lopuksi edes kerro. Kustantamon osastolla järjestetty haastattelu on tietysti asia erikseen. Tuokaa esiintyjien kirjat esiintymislavojen viereen omaan myyntipisteeseen. Kaksi myyntipistettä, toisessa tulevien esiintyjien, toisessa lopettavien esiintyjien kirjat. Kuulijakunnan ei tarvitse harhailla esiteltyjen kirjojen perässä. Käytännössä tämä on tietysti hankalaa, mutta ei suinkaan mahdotonta.
 1. Kaikkien tuotteiden hinnoittelu
  Kuolevaisilla näyttää olevan tapana maksaa kaikesta rahalla. Tietysti kaikki hinnat on laskettu kahvista lounaan kautta romaaniin hyvin tarkasti, ja se on yleensä jokin kiva tasaluku, jossa on 80 senttiä päällä. Vaikka kortit valtaavat alaa, näyttivät  myös käteinen raha sekä kahvi- että lounasliput vaihtavan omistajaa tiuhasti. Kun on ruuhkaa, niin kolikoiden ynnääminen ei todellakaan nopeuta ostotapahtumaa. Käyttäkää herran tähden tasalukuja. Kahvi, pulla, lounaat: kahden euron haarukoilla 2,4,6,8 jne. niin kalliiksi kuin sielu sietää. Uudet ja uudehkot kirjat: viiden euron haarukoilla 25, 20, 15 ja 10. Siitä alaspäin kahden euron pudotukset, ja tärppinä tietysti ihastuttavat euron kirjat. Ostotapahtumat nopeutuvat, jonotus vähenee, mielihyvä lisääntyy.
 1. Tiedottaminen esiintyjistä
  Jos joku luulee, että messulehti on kätevä, ikävä tuottaa pettymys. Messuilla kävijä elää ajassa, ei paikassa. Kätevintä olisi nähdä yhdellä silmäyksellä, mitä on tapahtumassa missäkin juuri nyt, ei mitä jollakin lavalla tapahtuu koko päivän tai messujen ajan. Ja niin se vain on, että suurin osa lukevasta kansasta ei edes saa selvää pienestä präntistä ilman kotiin jääneitä okulaareja. Vaikka VR on epäonnistunut monessa asiassa, heidän näyttötaulunsa ovat rautaa. Tietysti tämä vaatisi taas investointeja, mutta jokin suuri näyttötaulu olisi tarpeen. Siinä kulkeva informaatio olisi yksinkertainen:

14:30 Juha Itkonen Takauma -lava
14:30 Olli Jalonen Mika Waltari -lava
14:30 Virpi Hämeen-Anttila Otavan messuosasto
14:30 Katja Kettu Suomalaisen haastattelupiste
15:00 Jani Saxell Katri Vala -lava
15:00 Sari Peltoniemi Louhi -lava

No, katsellaan, onko mikään muuttunut. Minut saattaa tavata näihin aikoihin ja näissä paikoissa:

24.10.2015 klo 10:15, Aino-lava, Mika Waltarin Sinuhe 70 vuotta
24.10.2015 klo 13:00, Radio Classicin osasto 7b59, Säkenöivä Sibelius
24.10.2015 klo 14:30, Takauma -lava, Kirjailijan vuosi
25.10.2015 klo 16:00, Aleksis Kivi -lava, Kuinka sydän pysäytetään

Nähdään!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Helsingin kirjamessut 2015!

 1. Hei!

  Kirjotit viime vuonna messujärjestäjille palautetta toteutuksesta. Oli ilo eilen huomata, että juttusi oli luettu ja ainakin yksi pieni osa sen ideoista on nyt toteutunut. Nimittäin kirjailijoiden kirjoja saa nyt ostaa esiintymislavojen tuntumasta. Ainakin kahta eri toteuttamistapaa havaittiin: pieni kirjanmyyntipiste katsomon kulmalla ja myyjällä mobiilimaksupääte mukanaan rahastusta varten ja toinen kiva idea oli kirjakärry, jota työnneltiin aina tilanteen mukaan oikean lavan tienoille! Kyllä messutkin kehittyvät 😀

  Toinen Sinuun liittyvä anekdootti on myös pakko kertoa. HS:n Teema on kirjallisuusaiheinen, ja siinä on mm. juttu, jossa listataan, mihin eri Suomen paikkakuntiin tänä vuonna ilmestynyt kirjallisuus liittyy. KSP on päässyt mukaan juttuun, ja ällistyksekseni se sijoittuu Lohjalle! Ehkä luin jotenkin huonosti, mutta minusta Lohjaa ei kyllä edes mainittu… Sekaannus johtunee siitä, että KSP sijoittuu osittain Hyrsylän mutkaan 😀 Aira Samulinhan asuu nykyään Lohjalla sijaitsevassa Hyrsylän kylässä ja on nimennyt talonsa entisen kotiseutunsa mukaan Hyrsylän mutkaksi. Sattuuhan näitä, mutta ällistytti ensin, sitten nauratti.

  • Olin messuilla kaksi päivää ja vähän jäi sellainen tuntuma, ettei yhäkään tuota myyntiä saatu pelaamaan. Omissa esiintymisissäni kirjaa ei ainakaan ollut kaupan. Lavojen esiintyjälistat oli paremmin esillä, samoin messutilan kartat. Hinnoittelussakin oli nyt enemmän tolkkua.

   Lopputuloksena jäi sellainen tuntuma, että messuorganisaatio on tyytyväinen siihen mitä on, eikä uudistuksia ehkä halutakaan tehdä. On vain melko surullista juoksuttaa kirjaa halajavaa koko hallin läpi esiintymispaikalta kustantajan osastolle. Ja messulipulla ei vieläkään saanut mitään kirjaa, toisin kuin Turussa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s