Kirjailija yhteiskunnan äärellä


Kaivos

Klikkaa itsellesi Kaivos!

Voin rehellisesti myöntää, että ajan kuluessa olen yhä enemmän käyttänyt aikaa kirjojeni aihevalinnan miettimiseen. Tarinan kertominen on minulle yhä se tärkein asia, mutta tarinoitahan voi kertoa monista asioista monilla eri tavoilla. Kirjailijan tehtävästä on puhuttu siitä lähtien kun pergamenteille alettiin tallentaa fiktiivisiä tarinoita. Jos ihminen uhraa aikaansa lukemiseen, on hänen saatava siitä jotakin hyötyä.

Luetusta tekstistä haetaan yleensä joko faktista tietoa tai hyvää tarinaa. Perinteisesti kova tieto on tallennettu tieto-, oppi- ja opaskirjoihin. Niiden parissa on tarkoitus lisätä tietämystä aina ydinfysiikasta siihen, kuinka legoilla voi rakentaa hienompia luomuksia. Hyvät tarinat ovat taas kaunista turhuutta, kaunokirjallisuutta. Kaunokirjallisuuden lajityyppejä on monia ja tyypittelyn tarkoitus on kertoa lukijalle, minkälainen lukukokemus on odotettavissa.

Hyvän kirjallisuuden merkeistä voidaan puhua loputtomiin. Minulle hyvä kaunokirja sisältää hyvän, kiinnostavan tarinan kiinnostavine henkilöhahmoineen, sujuvan kielenkäytön ja ripauksen jotain, joka herättää uusia ajatuksia sekä mielellään vielä jonkinlaisen Ahaa! -elämyksen. Hyvä tarina, joka nostaa esiin jonkin todellisen vääryyden fiktion keinoin, on minusta kutkuttava.

Joskus todellisuus heittää vasten kasvojamme niin törkeän vääryyden, ettemme suostu uskomaan sitä todeksi. Vasta kun luemme siitä fiktiivisen, tosiseikkoihin pohjautuvan tarinan, silmämme avautuvat. Ajattelemme, kuinka helvetissä annoimme tämän tapahtua, oikeasti. Kiitos kirjasta, Antti!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s