Demokratian alkeet


mugJPVaalit tulivat ja menivät. Sen jälkeen onkin ollut melkoista kuohuntaa suuntaan ja toiseen. Vaalituloshan ei demokratiassa koskaan miellytä kaikkia ja kaikilla on myös oikeus sanoa se. Diktatuurissa on helpompaa, sillä usein ei tarvitse valita mitään ja valittaminenkin loppuu lyhyeen. Diktatuurissa yhteiskunta hoitaa kansalaisen kehdosta hautaan, usein jopa melko nopeasti.

Mutta entäpä meillä, vapaan sanan ja yhteiskuntarauhan kehdossa? Mitä oikeasti tapahtui? No, ensinnäkin, suurin puolue oli nukkuvien puolue, joka sai ääniä 1 468 699 eli 33,1% koko potista! Huima saavutus, jolla lohkesi eduskunnasta 66 istumapaikkaa. Keskusta jäi kauas taakse 14% osuudellaan (32 paikkaa), Kokoomus sai 12% kannatuksen (25 paikkaa) ja Perussuomalaiset 11,8%  kaikista äänistä (25 paikkaa). Jostakin syystä hallitusneuvotteluissa nukkuvien puolue ohitettiin jälleen kerran ja koottiin kolmen ässän vähemmistöhallitus, jota suomalaisista kannattaa vain 38%. Eipä ihme, ettei oikein kukaan tunnu olevan tyytyväinen.

Vaalien jälkeen eniten porua on aiheuttanut Perussuomalaisten jämäkkä esiintyminen. Marssi jatkuu, vaikka suunta saattaakin vaihtua. Poliittisesti hallitusvastuu on tehnyt tehtävänsä. Soini myy periaatekaupastaan kaiken, mikä irti lähtee, kunhan ministerinpalli pysyy tukevasti takapuolen alla. Selittäähän voi vaikka mitä, mutta musta ei muutu valkoiseksi, mikä voi puolueen kannalta olla monella tasolla ikävä yllätys. Keskustan kohdalla pettäminen on jo niin tuttua, ettei siitä kukaan järkevä ihminen voi edes yllättyä. Ja jos Kokoomus ei leikkaa, niin kuka sitten?

Turha tässä on kuitenkaan kiivetä palmuun. Olemme valinneet hallitusmuodoksemme demokratian, jossa me kansalaiset saamme äänestää asioista, joista emme juurikaan ymmärrä. Valitsemme vain sen naaman, joka meitä sattuu miellyttämään ja herran haltuun. Ehdokkaiden kyvyistä ja taidoista meillä on aika vähän tietoa, joskus jopa vähemmän kuin heillä itsellään. Antiikin demokratiahan ei äänioikeutta jaellut kuin vapaille miehille, jolloin äänioikeutettuja oli ehkä noin 20% täysi-ikäisistä asukkaista. Enpä silti usko, että Suomen vapaat miehet olisivat Suomen pelastus, vaikka se aika ihmeelliseltä saattaa kuulostaakin.

Valtiovaltaa voi tietysti vastustaa kapinoimalla, jos haluaa itsestään noin kauniin kuvan kuin tuolla ylhäällä on. Se vaihtoehto on historian saatossa ollut käytössä hyvinkin paljon, hyvällä ja huonolla menestyksellä. En kuitenkaan lähtisi öykkäröimään ihan heti, kun kohta sata vuotta olemme saaneet asiat hoidettua suhteellisen rauhallisesti.

Anteeksi vain yhteiskuntarauhan järkyttäminen, mutta Persut näyttävät olevan se suurin kivi demokratiamme kengässä.  Moni kokee heidät vakavaksi vaaratekijäksi, mikä ei tietenkään puolueen edustajien lausuntojen takia ole mikään yllätys sekään. Heidät on kuitenkin vaaleilla paikoilleen valittu, joten näillä mennään. Mutta antiikin kreikkalaisilla on helppo ja yllättävä lääke myös tähän vaivaan – demokratia!

Jos siis oikeasti haluat vaikuttaa Persujen politiikkaan (ei, ne marssit ei tosiaankaan vaikuta mitään), liity Persuihin! Kun kaikki ne tuhannet Persuja vastustavat liittyvät puolueeseen, he voivat demokratian vallitessa muuttaa puolueen linjaa puolueen sisältä. Aika paljon helpompaa on saada auto menemään minne haluaa ohjaamalla sitä itse, kuin huitomalla ajoradalla pahvikyltti kourassa. Jos muutos ei onnistu, puolue hajoaa taatusti sisäisiin riitoihin ja muutama vaalikausi menee joukkoja kootessa, kun pirukaan ei osaa sanoa, kuka on kantaperussuomalainen, kuka perussuomalainen ja kuka neo-perussuomalainen. Jytkystä tulee kasa papanoita, niin siinä vain käy.

Nyt vain kansanliike pystyyn ja hoitakaa homma kotiin! Toivotan kaikille tasapuolisesti onnea matkaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s