Viimeinen raportti!


JPK & EetuNyt se on lopussa! On pakko myöntää, että taloudesta raportoiminen alkoi olla jo puuduttavaa, ja sitä se varmasti oli myös tätä seuranneille. Varsinainen draaman kaarihan katkesi talven hyviin kuukausiin, jolloin tavoite napsahti kasaan. Kituminen kalkkiviivoille saakka olisi varmasti ollut jännittävää, mutta en viitsinyt alkaa valehdella. Säästetään se fiktio romaaneihin.

Muutama seikka matkan varrella selvisi. Jos siis olet kirjailija, joka ei joka vuosi kirjoita myyntilistojen kymmenen kärkeen yltävää kirjaa, on tuloja haalittava laajemmalla rintamalla. Esiintymiset, eri tekstilajit ja romaanirintamallakin eri tekstityypit antavat vähän tukevamman pohjan talouteen. Kun vakituiset pestit puuttuvat, on tulojen jakautuminen vuoden sisällä kovin epätasaista. Paras kuukausi taisi tuottaa enemmän kuin seitsemän huonointa yhteensä, joten melkoista vuoristorataa tuossa mentiin.

Ehkä se suurin, mutta ei kovinkaan yllättävä, huomio oli, että aktiivinen pitää ihmisen olla. Tulot putosivat heti radikaalisti, kun aktiivisuus laski. En ole sellaisessa asemassa, että minua vielä kovin moniin esiintymisiin haettaisin kotoa, tai pyydettäisiin juttuja lehtiin. Oviin kolkuttelemalla moni tilaisuus aukeni ja kun hommansa hoitaa hyvin, vastapuolikin on lopulta tyytyväinen tulokseen. Jos jatkuvasti kieltäytyy kaikesta, ei kyselijöitä pian ole, tai jos tarjoaa surkeaa tekstiä aina myöhässä, voi unohtaa jatkopestit. Kilpailua on, joten työt loppuvat tälläkin alalla nopeasti, jos ei tee hyvää jälkeä.

Viimeinen kuukausi oli hyvä osoitus siitä, että kyllähän sitä kesällä voi ottaa löysemmin, jos nahka kestää. Muutaman pienen jutun jämät tulivat maksuun ja siinä kaikki.

NETTOTULOT/kk                                               TAVOITE
Elokuu:                    54€                  ( -946€,        54/1000)
Syyskuu:                673€                  (-1273€,      727/2000)
Lokakuu:               101€                  (-2172€,     828/3000)
Marraskuu:        1948€                  (-1224€,   2776/4000)
Joulukuu:           1140€                  (-1084€,   3916/5000 )
Tammikuu:        3154€                  (+1070€,  7070/6000)
Helmikuu:          1610€                  (+1680€,  8680/7000)
Maaliskuu:         4955€                  (+5635€,  13635/8000)
Huhtikuu:            503€                   (+5138€,   14138/9000)
Toukokuu:          1413€                  (+5551€,   15551/10000)
Kesäkuu:             1185€                  (+5736€,   16736/11000)
Heinäkuu:              209€                 (+4945€,    16945/12000)

Lopputulos nettona vuoden rehkimisestä oli siis 16945 euroa, joka ylittää kiitettävästi tavoitteeni. Iltalehden tekemästä otoksesta kirjailijoiden vuoden 2014 tuloista voitte haarukoida missä mennään. Tuossa toki kannattaa muistaa, että minun tuloni ovat nettoa (verot on siis maksettu) eikä minulla ollut vakituista työpaikkaa, josta olisi maksettu kuukausipalkkaa, kuten tuolla listalla monella on/oli.

Mitä siis ammattikirjailijaksi aikova voi tästä oppia? Ehkä kaikista tärkeintä on säilyttää hyvä työmoraali ja tehdä ahkerimmin sitä, missä on paras. Minulla tuo pääpaino oli ja on romaaneissa, niin tavallisessa kaunossa kuin rikosromaaneissa sekä lasten- ja nuortenkirjoissa. Lisäksi olisi hyvä taitaa myös näytelmien, kuunnelmien ja kolumnien kirjoittaminen. Tuotannon laajuus ja monipuolisuus antaa enemmän mahdollisuuksia saada tekstiään eteenpäin. Kirjailijaesiintymiset ovat myös suositeltavia, varsinkin silloin, kun niistä maksetaan esiintymispalkkio. Minulle ne olivat yllättävän tärkeitä heikkoina hetkinä.

Yksi asia ainakin selkeni nopeasti. On eri asia olla kirjailija kuin ammattikirjailija. Jokainen ammattikirjailija on kirjailija, mutta jokainen kirjailija ei ole ammattikirjailija. Vuoden aikana opin kirjoittamaan pakon edessä myös sellaisia tekstejä, joita en varmasti olisi ehtinyt/viitsinyt tehdä, jos kirjoittaminen ei olisi ollut ainoa ammattinimikkeeni. Ja lopulta olin erittäin tyytyväinen esimerkiksi tähän Me Naisten jatkokertomukseen, näin sen eteen myös paljon vaivaa. Mikään tekstilaji ei ole lähtökohtaisesti huono, niin ei kirjailijan pidä koskaan ajatella.

Tässä tämä nyt oli! Tuleva vuosi on varmasti yhtä haastava, ehkä hiukan haastavampikin. Ette enää pääse seuraamaan taivallustani näin tarkkaan, mutta jotakin voitte päätellä sen perusteella, miten kirjani pysyvät näkyvissä. Jos ette siis kuule mitään uusista kirjoistani tulevaisuudessa, voitte huokaista ja sanoa: ”Ei sillä JP:llä taida mennä kovinkaan hyvin.”

Kiitos ja näkemiin!

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Viimeinen raportti!

  1. >ja sitä se varmasti oli myös tätä seuranneille
    Ei ollenkaan, ja hyvä että joku teki tämänkin. Mielenkiintoista oli, kiitokset!

  2. Paluuviite: Mitä kirjailija tienaa - Pilkkuun asti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s