Entä jos Paholainen olisi yksi meistä?


Dutch Schultz sairaalassa odottamassa kuolemaa 1935.

Ette varmaan enää kovin elävästi muista 1900-luvun alkua, jolloin taisteltiin alkoholin täydellisen kieltämisen puolesta? Taistelu oli pitkä ja verinen, sillä kieltolaki oli voimassa Suomessa 1919-1932 ja Yhdysvalloissa 1920-1933. Alkoholin kriminalisointi oli lottovoitto rikollisille. Järjestäytyneen rikollisuuden rahakas pohja luotiin kieltolain aikaan, sillä ihmiset halusivat alkoholia ja sitä he myös hankkivat laista piittaamatta. Suomessa pirtun salakuljettajista tunnetuin on Algoth Niska, jonka lapsenlapsi osaa varmasti eläytyä tilanteeseen, jossa polttaa kesäkatu miestä, tai ainakin miehen jalkoja.

On ehkä hyvä miettiä, mitä hyötyä on kriminalisoida asioita, joita ihmiset kuitenkin hankkivat laista ja riskeistä piittaamatta. Kun me elämme, tai ainakin niin olemme itsellemme uskotelleet, vapaassa markkinataloudessa, eikö kaikkien niiden nautintoaineiden, joilla on suuri kysyntä, pitäisi olla vapaasti saatavilla? Se, mitä ihminen suuhunsa pistää ja kurkkuunsa kaataa, pitäisi olla tämän oma asia, ainakin siinä vapauden teoriassa, jota väitämme noudattavamme.

Mitä tapahtui Washingtonin osavaltiossa, kun kannabiksen viihdekäytöstä tuli laillista 2014? Ainakin tämän artikkelin mukaan mitään katastrofia ei tapahtunut. Huumehipit eivät ole vielä valloittaneet osavaltiota ja rahaa on tullut osavaltion kirstuunkin aika mukavasti. Tästä rahasta, mitä huumeisiin on käytetty, olisi kulkenut ainakin 50% rikollisten käsien kautta, olettaen, että tämä villitys on saanut uusiakin pilvenpolttajia liikkeelle. Ja tämä oletukseni uusista käyttäjistä on todellakin yläkanttiin arvioitu.

Tietysti me voimme vetää esiin terveyskortin. Kun kaikkea vaarallista saa vapaasti, kynnys sortua madaltuu yhä useammilla ihmisillä. Se on varmasti totta. Mutta aika moni aine on vaarallista sellaiselle, joka ei osaa hillitä itseään. Vapaasti myytävä alkoholi on tappava myrkky monellakin tavalla. Suomessa kuoli vuonna 2013 viisi ihmistä päivässä alkoholin välittömiin tai välillisiin seurauksiin. Silti sitä anniskellaan ja myydään joka paikassa. Voisin lyödä vetoa, että liiallinen sokerin syönti on viinaakin suurempi tappaja, mutta jääköön se suurten tiedehenkilöiden selvitettäväksi.

Mitä siis vapaus toisi meille tullessaan? Murhetta, kuten aina, sillä vapaus on ihmisen suurin vankila. Mutta ajatellaan tätä nyt kylmästi kohta kohdalta.

Raha:

Laillinen kauppa syö rahat järjestäytyneeltä rikollisuudelta, sillä he tienaavat 80% tuloistaan huumekaupalla. Valtion verotulot kasvavat. Terveydenhuoltokulut nousevat, jos oletetaan, että terveysongelmat lisääntyvät.
Kontrolli:
Kun huumausaineet eivät ole laittomia, niiden käytön kontrolli nousee samaan kategoriaan alkoholin kanssa. Ehkä näin voidaan ihmisiä auttaa paremmin, ehkä ei. Ainakin viinan suhteen tähän on uskottu.
Ihminen:
Yksilötasolla heikko ihminen kärsii aina. Koukkuun jää varmasti lisää ihmisiä, mutta voi olla, että muutama myös pelastuu, kun jatkuva salamyhkäisyys poistuu ja osa vaarallisuuden tunteesta katoaa.

On vaikea arvioida, mikä olisi parasta suuren yhteisön kannalta. Jos rikollisilta viedään rahat, on heidänkin toimintansa aika vaikeaa. Yhtä himoittujen kauppatavaroiden, kuin viinan ja huumeiden, löytäminen on lähes mahdotonta. Yleinen rikollisuuden väheneminen olisi tietysti hyvä asia. Ja kun valtio saisi tästä toiminnasta, joka elää ja voi hyvin jo nyt, myös ne tulot eikä pelkkiä menoja, voitaisiin ehkä niitä heikoimpiakin lenkkejä auttaa paremmin.

En usko, että tämä vapaus täällä koittaa koskaan. En erityisesti jää sitä kaipaamaankaan, mutta ihan noin ajatusten tasolla sille olisi perusteita. Olemme tosiaan kaiken vapauden puolestapuhujia, yksilö on vapaa tuhoamaan itsensä jos hän niin haluaa. Siksi on vaikea ymmärtää se logiikka, että puukolla saan pistää itseäni mahaan, mutta tikarilla en. Jos kuljemme edes yhden kesäisen päivän, tai peräti yön, silmät auki kaduillamme ja katsomme, kuinka kännikalat örveltävät pitkin tantereita, näemme totuuden. On silkkaa hurskastelua lahjoittaa rikollisille miljoonia euroja vuodessa vetoamalla siihen, että siten kansalaisia suojellaan. Oma lukunsa on tietysti kaupallisten tv-kanavien lailliset ohjelmat, jossa tolloja juotetaan känniin ja laitetaan esiintymään, jotta meillä kaikilla olisi hauskaa.

Trippi ihmemaahan

Klikkaa itsesi tripille!

Jokainen voi miettiä tätä ihan itse. Lisää näkökulmia löytyy tästä kirjasta. Totuutta ei ole, on vain päätöksiä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s