Toukokuun raportti


YleJPKansalaiset! Seuranta lähestyy loppuaan! Jäljellä on enää muutama hiljainen kesän kuukausi, joista ei paljoa ole odoteltavissa. Kuten tässä matkan varrella olen jo ilokseni saanut havaita, kyllä kirjoittamalla ja aktiivisella heilumisella voi jotain tienata. Kun olen tässä ynnäillyt vain nettoja, vaikuttaa siltä, että olen keskimääräistä paremmin toimeentuleva kirjailija. Sitä kyllä suuresti ihmettelen, mutta ole tietysti erittäin tyytyväinen.

Jutun juoni on vuoden aikana alkanut hiljalleen paljastua myös minulle. Jos ja kun ei saa kirjoitettua sitä kymmenen myydyimmän kärkeen osuvaa romaania, täytyy yhden suuren joen sijaan olla monta virtaavaa puroa. Minulle tuo on ollut aina luontaista, kirjoittaa usealle yleisölle, joten se ei ole aiheuttanut suurta päänvaivaa. Vaikka yksittäisestä kirjasta ei niin paljoa myyntituloja heruisikaan, useammasta tulee sitten jo mukavammin. Mutta analysoidaan lisää, kunhan katsotaan nuo kylmät luvut pois alta.

Tässä kokonaistilanne tällä hetkellä:
NETTOTULOT/kk                                               TAVOITE
Elokuu:                    54€                  ( -946€,        54/1000)
Syyskuu:                673€                  (-1273€,      727/2000)
Lokakuu:               101€                  (-2172€,     828/3000)
Marraskuu:        1948€                  (-1224€,   2776/4000)
Joulukuu:           1140€                  (-1084€,   3916/5000 )
Tammikuu:        3154€                  (+1070€,  7070/6000)
Helmikuu:          1610€                  (+1680€,  8680/7000)
Maaliskuu:         4955€                  (+5635€,  13635/8000)
Huhtikuu:            503€                   (+5138€,   14138/9000)
Toukokuu:          1413€                  (+5551€,   15551/10000)

Eli suureksi yllätyksekseni onnistuin taas ylittämään kuukausitavoitteen! Tämä kuu oli ehkä tyypillisin esimerkki, mistä tuloja putoilee. Sain tilityksiä wanhoista kirjoista, joista koostui suurin potti tuosta rahasta. Esiintymispalkkioita ei tullut lainkaan, mutta lainauskorvauksia ja pakinapalkkioita kylläkin. Kuukauden huono puoli oli lukuisat promoamiset, jotka söivät aikaa ja energiaa. Jos kirjoja ei synny (ja tällä menolla ei synny), se näkyy sitten tilinauhassa taas vuoden viiveellä. Vaikka lukijoiden tapaaminen on erittäin mukavaa, jossakin välissä (hyvin pian) on vain otettava aikaa oikealle työlle.

Tähän loppuun voisin laittaa teille hiukan mietittävää. Olen kymmenen kuukauden aikana kerännyt näitä rahoja:
– Julkaisemalla kolme kirjaa ja kuittaamalla ennakot kolmesta vielä ilmestymättömästä
– Vanhojen kirjojen myyntitilityksistä
– Lainauskorvauksista
– Kokouspalkkiosta ja/tai esiintymispalkkiosta Hämeen Taidetoimikunnan, Kirjailijaliiton ja Sanaston toiminnassa/kampanjoissa
– Esiintymispalkkiosta yleisötilaisuuksissa
– Lehtijuttujen ja kolumnien palkkioista

Työtä ja kulkemista tuo on vaatinut runsaasti. Kirjailijat eivät ihan samalla viivalla ole, johtuen juuri myynnistä. Voin paljastaa, että Ystäväni Rasputinin myyntitilitykset vuoden 2013 myynneistä ylittivät kaikki nuo tässä lasketut tulot. Siis, jos Kuinka sydän pysäytetään myy yhtä hyvin, ensi vuonna minun ei tarvitse tehdä mitään edellä mainittuja temppuja, ja tienaan silti enemmän. Jos kirjailija iskee esikoisellaan kultasuoneen, hän ei ehkä koskaan sisäistä, mitä tämä työ voi olla. On se hurjaa.

 

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Toukokuun raportti

 1. Kiitos ihan mahottomasti tästä Tulos tai ulos -projektistasi.

  Kun syksyllä synkin mielin aloitit julkisen tulosseurantasi, oli oma haaveeni kirjailijan tittelistä vielä melko syvälle haudattu. Nyt jo on kaikki toisin. Sinä vaikutat olevan valoisemmalla mielellä ja minä olen oikea kirjailija.

  Tulosseurantasi vaikutti minuun talven aikana syvästi. Pilvilinnat romahtelivat, utopiat muuttuivat budjeteiksi ja haihattelut markkinointisuunnitelmiksi. Minusta tuskin koskaan tulee vertaistasi kirjoittajaa, mutta kirjoittamisella aion silti jatkossa elää. En ehkä esikoisellani, mutta jo seuraavalla.

  Olet loistava kirjoittaja, ja olet ollut paras mahdollinen esikuva kirjailijaksi pyrkivälle. Mainitsin sinut kerran blogissani. Ylistin taitoasi kirjoittaa historiallista romaania vailla minkäänlaista infodumppausta. Tekstisi on suoraa ja vähäeleistä.

  Kiitos että saan jatkossakin lukea mahtavia kirjojasi.

  Hyvää kesää,
  – Milja

  • Olipa mukava kuulla tästä, Milja! Tämän raportoinnin tarkoitus oli juuri auttaa/valistaa muita. Kun jokainen näkee, mistä on kyse, osaa asioihin varautua. Ikävätkään yllätykset eivät ole ihan niin ikäviä, kun osaa vähän aavistella, mitä tuleman pitää. Ja aika usein vaikeuksista selviää, kun tietää, miltä ne vaikeudet näyttävät.

   Intoa kirjoittamiseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s