Näin kirjoitat menestysromaanin!


RomaanitMTVKukapa kirjailija ei olisi haaveillut kirjoittavansa loistavan menestysromaanin! Sanatyöläisen unelmissa välkkyy vuoden myydyin ja ylistetyin kirja, jonka tiimoilta maita ja mantuja tulisi kierreltyä auditorioihin kerääntyneiden lukijoiden iloksi. Ainaiset rahahuoletkin olisivat ohitse, apuraha-ahdistuksen voisi jättää kollegoiden huoleksi.

Menestyskirjan konsepti on yllättävän helppo. Vaikeinta lie haistaa etukäteen ajan henki, osua siihen tarpeeseen, joka lukijoissa syntyy juuri kirjan ilmestymisen hetkenä. Kun tämän osaa, loppu on vain hyvää kirjoittamista.

Myös pitkäjänteinen, laadukas työ kantaa hedelmää. Kiinnostavat sarjat, trilogiat ja samalla päähenkilöllä vietävät pitemmätkin sarjat ovat lukijoiden mieleen. Tuttujen henkilöiden pariin palaa kuin kotiinsa, viihtymään ja jännittämään perheenjäsenien puolesta.

Parasta on tietenkin, ettei kirjailija hirveästi poikkea kurssista, jonka hän on mahdollisesti uransa aikana luonut. Lukijat eivät yleensä innostu radikaaleista kokeiluista. Jos kirjailija sellaisia harrastaa, hänen on tehtävä lukijalle selväksi, että tuleva kirja on ihan jotain muuta. Monta tuskaista hetkeä on kustantamoissa vietetty, kun innokasta menestyskirjailijaa on taivuteltu hautaamaan postmoderni, neoklassismin kirjallisuuteen tuova käsikirjoitus.

Mutta jos kirjailija haluaa pitää työkalunsa (päänsä) kunnossa, hän ei voi aina vain varioida yhtä ja samaa. On ylitettävä rajoja ja aitoja, vaikka siinä on aina riskinsä. Sillä tavalla se omin leipälajikin saa uusia, maukkaita vivahteita. Tietysti siinä on riskinsä ja tuon riskin ottaa lopulta kustantaja, joka lystin maksaa.

Minulla tuo riskinotto vanhana pelurina on ollut verissä jo pitkään. Kirjallinen tuotantoni on sen myötä muodostunut lajirikkaaksi. Aika ajoin tietysti harmittaa, että kun valokeila osuu johonkin, sen laitamilla varjot syvenevät. Kovin kalliilta vaikuttavia sivuprojekteja ei saa tehtyä, jos pöhinää ei ole jo ennakkoon tarpeeksi.

skeniv_sibelius-koskinen_juha-pekka-32875822-frntlViime aikoina olen salavihkaa valmistellut kirjaa, jota ei ole sitten Homeroksen päivien tehty. Kyseessä on Jean Sibeliuksen elämäkerta, riimitettynä! Jotta kirjan klassinen esteettisyys olisi maksimoitu, se sisältää myös noin kymmenen kuvaa. Kuvat ovat todella hienoja akvarelleja, mutta kuinka moni niistä päätyy lopulta kirjaan, on kiinni siitä, kuinka paljon ennakkotilauksia kirjalle saadaan. Yksinkertaistettuna, jos haluat nähdä kirjan sivuilla Ainon puutarhassaan, kannattaa kirja varata jo ennakkoon!

ainopuutarhassa

Aino puutarhassa (C) Miranda K.

Tehkää siis kulttuuriteko, ja varailkaa tuota kirjaa kirjakaupoista ja kirjastoista, sekä levittäkää ilosanomaa sen ilmestymisestä kaikille tutuille, ja miksei tuntemattomillekin! Sillä tavalla tuo saadaan ulos siinä asussa, jota alun perin suunniteltiin. Ja olisihan se sääli, jos kuva Ainosta puutarhassa pitäisi karsia pois.

Kirjan voi varata:
Täältä!
Täältä!
Täältä!
Täältä!

Kiitos!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s