Valmis on vasta alussa


Koskinen_JP_Kuinka_7_PÄÄ Tammikuu kului vauhdilla kirjallisuuden parissa. Tulevaa romaania virittelin viimeistä kertaa, nyt se alkaa olla enää oikolukua vaille valmis. Kirjan kansikuva ei taida ihan tarkalleen olla tuo, joka tuossa on, mutta kyllä sen ilmestyvän kirjan tuosta tunnistaa.

Olen tehnyt jo monta kirjaa, joista iso osa on ollut romaaneja. Prosessi on tuttu, eikä perustekeminen muutu miksikään. Teksti on kaiken pohja, ilman hyvää tekstiä lento loppuu lyhyeen. Suurin muutos vuosien varrella on ehkä se, että kirjaa esitellään laajasti jo ennen sen ilmestymistä. Lehdet listaavat tulevia kirjoja ja lataavat odotuksia tarjonnan suhteen. Pahimmassa tapauksessa kirjailija huomaa jo tässä vaiheessa, kun kukaan kustantamon ulkopuolella ei ole lukenut kirjasta riviäkään, ettei kirja näy missään.

Kirjailijalle rauhoituskausi kirjan valmistumisesta sen oikeaan ilmestymiseen voi muuttua piinaksi. Kirjallinen työ on tehty, mutta vapaudesta ei ole tietoakaan. Alkaa taistelu palstatilasta. Kotimaista proosaa ilmestyy noin 300 nimikettä vuodessa. Jokainen kirja, joka hallitsee mediaa muutaman viikon, polkee upoksiin tusinan lajitovereitaan.

konjakkiKirjan markkinointi on selkeästi kustantamon tehtävä. Mutta nykyinen media ei ole niinkään HugoJPkiinnostunut kirjoista kuin kirjailijoista. Kustantamon keinot loppuvat äkkiä, jos kiiltäväpaperiset lehdet ovat kiinnostuneita kirjailijan uupumuksesta, avioerosta, koirasta tai mieltymyksestä sadomasokismiin enemmän kuin kirjan teemasta ja hienosta käsittelytavasta. Kirjailijakin huomaa nopeasti, että hänessä pitää olla kiinnostavia särmiä ja säröjä, ei niinkään kirjassa. Ja kun kerron kirjoittaneeni romaanin tukevassa humalassa, se on aina yhä vain niin jännää ja kivaa!

Turha on kuitenkaan tehdä itsestään median murjomaa marttyyria. Jokaisella täyspäisellä kirjailijalla on mahdollisuus tallata omia polkujaan. Kukaan ei väkisin vie kirjailijaa mihinkään suuntaan. Asiapitoisiakin esittelyjä julkaistaan yhä enemmän, kiitos niiden, jotka eivät jää voihkimaan ikeen alle. Myös kustantamot ovat tehneet hyvää työtä tuomalla esiin kirjoja ja kirjailijoita uusilla tavoilla.

Niin niin. Romaani on osaltani taputeltu, se alkaa kuolla pois mielestäni uusien töiden tieltä. Se on valmis, vaikka taival on vasta alussa. Kun kirja ilmestyy 13.3.2015, mahdanko muistaa siitä enää mitään?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s