Mustavalkoisen maailman vankina


JP musta tekstiV2Maailmamme määritellään kuoleman ja väkivallan kautta. Uutiset muokkaavat globaalia mielentilaa nostamalla esiin katastrofeja. Jos ajattelee asian niin, että uutiseksi kelpaa vain poikkeama normista, ovat pahat uutiset pilkahdus hyvästä. Sinä päivänä kun elämä ja hyvyys ovat poikkeama normista, tilanne muuttuu synkäksi.

Somen myötä meillä kaikilla on mahdollisuus ottaa kantaa maailmaan tapahtumiin. Mitä nopeammin se tapahtuu, sitä varmemmin kukin pääsee ratsastamaan katastrofin aallonharjalla. Homo cito vannoo nopeuden, ei viisauden nimiin.

Nopeus on valttia. Jotta ihminen voi pelata valttinsa, hänen ei pidä epäröidä hetkeäkään. Olet joko puolesta tai vastaan, lyöt tai passaat, muita vaihtoehtoja ei ole. Asioihin perehtymiseen ei jää aikaa. Vanhan uutisen kommentointi ei kerää tuhatta peukkua, tuskin edes kolmea pikkurilliä.

Mielipiteensä ilmaisussa ei ole mitään vikaa. Vika syntyy siitä, että kovin usein sosiaalisessa mediassa lakana repeytyy hetkessä kahtia. Jos et ole puolesta, olet vastaan. Välimaastoon ei jää mitään. Vaikka olisit kaikkea väkivaltaa ja idioottimaista fundamentalismia vastaan, olisi pyhäinhäväistys sanoa, että Charlie Hebdon pilakuvista osa on mauttomia. Emme kykene tai halua erottaa asioita toisistaan. Väkivalta on aina tuomittavaa, vaikka emme hyväksyisikään väkivallan kohteeksi joutuneen kaikkia tekoja tai ajatusmaailmaa.

Olemme joutuneet tilaan, jossa yritämme hoitaa vain taudin oireita, emme tautia. Joskus tuntuu, ettemme edes halua tietää, mikä tauti on. Tauti tuottaa selkeitä otsikoita, otsikot tuottavat selvää rahaa. Ole kuuma tai kylmä, haalea ei myy.

Lopuksi, erittäin ikävä ajatus. Ystävä, jota kukaan ei voi nähdä, on mielikuvitusystävä. Sellaisen voi jokainen hankkia, mutta jos sen takia on valmis tappamaan, asiat ovat huonosti. Tuskin on naurumme muinaisuskontojen lapsellisuutta kohtaan vaiennut, kun olemme ajautuneet fanaattiseen tappamisen kierteeseen parempien/todellisten/vakavien uskontojen tähden.  Ehkä lajimäärityksemme kaipaa pikaista päivitystä? Sapiens, älkää nyt viitsikö.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s