Kuinka meistä tuli köyhiä


JPK_3_092009_VOlen elämäni aikana ihmetellyt monia asioita. Ihmettely on terveellistä. Jos maailman ottaa vastaan kritiikittömästi sellaisena kuin se on, voi löytää itsensä aika synkästä paikasta.

Meitä on nyt vuosikausia hakattu päähän talousnuijalla. Ei ole uutista, jossa ei ihmeteltäisi, mitä kaikki maksaa. Joku kuolee, mitä se maksaa yhteiskunnalle. Joku mellakoi, mitä se maksaa yhteiskunnalle. Ilmasto lämpenee, mitä se maksaa yhteiskunnalle. Kouluvierailulla on ala-asteikäistenkin vakiokysymykseksi tullut, kuinka paljon kirjailija ansaitsee.

Raha on tiukassa, olen huomannut sen itsekin, kiitos vain. Mutta samalla olen huomannut, että kyllä sitä vielä löytyy, kun pintaa rapsuttaa. Siksi olin melko tyrmistynyt, kun luin uutisen, että Pirkanmaan kirjoituskilpailukin aiotaan lopettaa, koska ei ole rahaa. Kilpailua on järjestetty jo vuodesta 1952 lähtien ja palkittujen joukossa on mittavan uran tehneitä kirjailijoita sekä runoilijoita. Kilpailu on ollut monelle kirjoittajalle merkittävä kannustin.

Tampere 1950Mitä on tapahtunut? Vuonna 1952 Tampereella oli rahaa rutkasti enemmän kuin nyt. Katukuvasta voimme nähdä ostovoimaisten ihmisten sankat joukot. Koko Suomi oli täynnä rahaa, kulttuuria tuettiin ja yhteiskunta alkoi nousta kohti mahtavaa kukoistusta.

 

Tampere 2010Saapui ankea 2000-luku. Nyt kaikilla on kännykät, televisiot, Xboxit ja autot, firmojen toimitusjohtajat kuittaavat vuodessa sen, mitä he ennen saivat kasaan kymmenessä vuodessa. Mutta rahaa ei ole. RAHAA EI OLE! 1950-luvulla oli varaa pitää yllä Pirkanmaan kirjoituskilpailua, mutta nyt ei ole. Oletteko tosissanne?

Onko tämä komiikkaa? Pitäisikö itkeä vai nauraa? Onko ainoa ratkaisu pulmiimme aikakone, jolla pääsemme takaisin 50-luvulle? En harrasta politiikkaa mutta sen verran voin sanoa, että jotain on nyt pahasti pielessä. Mihin rahamme menevät? Tampereen kaupungin verotulot olivat 2013 noin 831 000 000 euroa. Tuo kisan kaatava kymppitonni on verotulopotista promillen murto-osia. Onhan se säästöä, tietenkin.

Metsossa käy asiakkaita 3000-4000 päivittäin. Jos heistä jokainen lahjoittaisi tyhjän oluttölkin kirjastolle, huononakin kautena 10 000 euroa olisi saatu kasaan 23 päivässä. Ehkä tämä on suunta, johon meidän on mentävä, että edes jotain jää kulttuuristamme jäljelle. Mutta jos haluat vielä yrittää taistella kurjistumista vastaan, voit allekirjoittaa adressin TÄÄLLÄ. Ehkä se saa Tampereen kaupungin harkitsemaan asiaa vielä kerran.

On asioita ja on asioita. Kannattaa muistaa, mitä Sir Winston Churchill sanoi II maailmansodan aikana, kun häntä painostettiin siirtämään varoja kulttuurista asevoimille: ”Minkä puolesta me sitten taistelisimme?” No, onhan meillä globaali markkinatalous, jumala, joka kylmästi käänsi meille selkänsä.

8 kommenttia artikkeliin ”Kuinka meistä tuli köyhiä

  1. Postillakaan ei ole enää varaa jakaa 2km Raahen keskustasta asuville vanhemilleni Helsingin sanomien lauantai- ja sunnuntainumeroita. Ne tulevat muun postin mukana maanantaina. Kuulemma liian kallista. Hesari on tullut heille reilu 30 vuotta aina lauantaisin ja sunnuntaisin, mutta enää ei siis ole tähänkään varaa.

  2. Soininvaara sen sanoi jo muutama vuosi sitten: ei ole kyse siitä, ettei kannata tai että ei ole varaa. Marginaalit on vaan vedetty niin ylös, ettei näytä kannattavan. Koska aina pitää tienata ja säästää vielä enemmän.

    • Nykyään yritetään puristaa käsittämättömiä tuottoja. Jos ihmisten työpaikat säilyvät, mikä tahansa positiivinen tulos on hyvä. Juuri odotuksia kasvattamalla saadaan hyväkin tulos näyttämään huonolta.

  3. Meno on rivoa. Tuloerot ovat nyt samalla tasolla kun sata vuotta sitten. Tämä aikakausi jää historiaan yhtenä suurena vitsinä.

  4. Jep. Poliitikot suhtautuvat kulttuuriin kuin se olisi turha menoerä, johon menee IHAN VITUSTI rahaa, vaikka todellisuus on ihan toinen. Kunnanvaltuutettu sanoo että ”yhteiskunnan tehtävä ei ole kustantaa kotirouville rakkausromaaneja” ja muut hurraavat vieressä, kun kirjastolaitos ajetaan alas. Missä vaiheessa lukeneisuudesta tuli häpeä ja miksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s