Osa 10: Ura urkenee


Sinulla on nyt takana useita julkaistuja romaaneja. Kun joku puhuu kirjailijasta, pääsi kääntyy äänen suuntaan. Olet yhä sitä mieltä, että haluat kirjoittaa. Kipinäsi ei ole sammunut, vaikka ihmiset ja maailma ovat tehneet parhaansa sammuttaakseen sen.

Kirjailijana olet jo hoitanut kuntoon muutamat perusasiat. Olet liittynyt Kirjailijaliittoon. Kaksi romaania riittää hakemuksen liitteeksi. Jos sinulle vastataan, että liitto odottaa tuotannon täydentymistä, älä kiipeä minareettiin huutamaan tapahtunutta vääryyttä. Kyllä sinut liittoon hyväksytään viimeistään kolmannen kirjan myötä. Kyse ei ole salaliitosta sinua vastaan vaan normaaleista säännöistä, joita kaikilla yhdistyksillä on.

Kirjailijaliiton ajatuksena on tukea kirjailijoita. Liiton palkkalistoilla on pätevä lakimies, joka auttaa sopimusasioissa. Toisin kuin yleisesti luullaan, liiton jäsenyys ei vaikuta muihin apurahoihin kuin liiton omiin, joita voi siis hakea vain liiton jäsenet. Liitto järjestää säännöllisesti kokoontumisia, joissa voi tavata muita kirjailijoita ja puhua kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Jaettu tuska on aina huomattavasti helpompi kantaa.

Ilmoita myös kirjasi lainauskorvausjärjestelmään. Sanaston ylläpitämillä sivuilla voit rekisteröityä tähän palveluun, jolloin saat kirjoistasi lainauskorvausta siinä tapauksessa, että niitä lainataan vuoden aikana riittävästi. Tilitysten alaraja taitaa olla nyt 15 euroa. Lainauskorvaus per kirja vaihtelee lainausmäärien ja valtion vuosittain vahvistamien määrärahojen mukaan, mutta on tällä hetkellä kutakuinkin 4 senttiä. Eli jos kirjojasi lainataan vuodessa 400 kertaa, saat rahaa. Sinun ei tarvitse liittyä Sanastoon saadaksesi lainauskorvausta, jos Sanastoon liittyminen on sinulle kynnyskysymys.

Kirjailijana olet oikeutettu hakemaan apurahoja erilaisista rahastoista. Useat kirjailijat eivät tee kirjoillaan kovin isoa tiliä, joten lisärahoitus on tarpeen. Nyrkkisääntö on, että jos täytät hakijan kriteerit, tee hakemus. Anna lautakunnan miettiä, oletko kelvollinen saamaan apurahaa. Heillä on siihen kyllä vahva rutiini. Jos saat apurahan, pyri tekemään se, mitä olet luvannut. Muista myös antaa selvitys apurahan käytöstä. Hyviin käytöstapoihin kuuluu kiittää lahjasta. Älä kuvittele, että mikään apuraha automaattisesti kuuluisi sinulle. Hakijoita on paljon, myös hyviä hakijoita.

Muista myös kirjoittaa kirjoja silloin tällöin. Kaikesta muusta toiminnasta huolimatta sinun päätyösi on kirjoittaminen. Vaikka on asioita, kuten yllä mainitut, jotka vain pitää hoitaa kuntoon, suuntaa suurin osa energiastasi kirjoittamiseen. Voit myös suunnitella uraasi, se ei ole kiellettyä eikä vähennä arvoasi kirjailijana.

Jos myyntisi on ollut huonoa ja haluat kasvattaa sitä, mieti mihin olet valmis. Vaihdatko genreä? Muutatko tyyliäsi, etsit räväkämpiä aiheita? Voit laajentaa kirjoittamisesi skaalaa aikuisten kirjoista lasten- ja nuortenkirjoihin, siirtyä perusproosasta rikoskirjailijaksi tai päinvastoin. Jos sinua nyppii jokin, mieti, miten saat nypytyksen lakkaamaan. Ei ole mitään järkeä junnata samaa rataa vuosikausia ja valittaa elämän kovuutta. Jokaisella asialla on hyvät ja huonot puolensa. Punnitse ne, valitse vaihtoehtosi ja elä sen kanssa. Jos haluaa seistä ulkona sateessa, on turha itkeä, että vaatteet kastuvat.

Jokaisen uuden kirjan alussa olet samojen kysymysten äärellä. Mitä kirjoitan, mistä, miten ja miksi. Ja vaikka maailma muuttuu ja ohimoillasi hiukset harmaantuvat, uusi, juuri painosta tullut kirja on sinulle sillä hetkellä paras ja rakkain teos. Iloitse siitä, sillä ilon aiheita ei ole koskaan liikaa!

 

Kiitos tästä matkasta! Toivottavasti viihdyitte!

 

Omat kokemukset!
Kirjailijaliittoon pääsin jo 2005, heti toisen romaanin ilmestyttyä. Sanaston syntyä seurasin vierestä ja olin sen ensimmäisiä jäseniä.     Apurahojakin olen saanut mutta myös tehnyt kaiken sen, mitä olen luvannut.

Olen yrittänyt muuntua ammattilaiseksi kirjoittamisen saralla. Tuotantooni kuuluu jo lasten- ja nuortenkirjoja aikuisten romaanien rinnalla. Tietokirjankin on tehty, samoin rikosromaanin. Mutta mihin kaikki johtaa? Nälkäkuolemaan vai suureen menestykseen? Aika näyttää.

Nyt pitäisi kirjoittaa uusi romaani. Tästä se taas lähtee! Kiitos!

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s