Osa 9: Jälkityö


Talvi tuli, vuosi vaihtui, alennuslaarit täyttyivät kellastuneista uutuuskirjoista. Sinulla on kädessäsi nippu kritiikkejä ja mieli vielä asvaltti-ihottumalla kuluneesta vuodesta. Huomaat, että kirja kuolee nopeammin kuin lumiukko juhannuskokon äärellä. Lehdistö odottaa uusia esikoisia, uusia kirjoja, uusia jumalia.

Nyt sinulla on hyvä hetki tehdä pieni yhteenveto saamistasi kritiikeistä. Katso, löytyykö niistä jotakin linjausta sen suhteen, mistä pidetään ja mitä inhotaan. Jos usea arvostelija on sitä mieltä, että henkilöhahmosi ovat ohuita ja paperisia karikatyyrejä, ota opiksesi. Älä nyt herran jumala väitä itsellesi, että teit tahallasi sen virheen, josta sinua haukutaan. Tai jos yhä intät, että sehän on juuri tyylisi, tee se seuraavalla kerralla paremmin.

Ei pidä kuitenkaan antaa kriitikoiden irtoheittojen ohjata kirjoittamista. Kriitikotkin ovat erehtyväisiä ihmisiä. Luota tässä massan lakiin ja terveeseen järkeesi. Jos taas kirjasi myi hyvin, mutta kriitikot haukkuivat, mieti kumpaa kaipaat enemmän; lukijoita vai korkeakirjallista arvostusta.

Katsele myös sopimustasi uusin silmin. Jäikö siinä jokin hiertämään kun alkuhuuma oli hälvennyt? Listaa epäkohdat ylös, jotta voit ottaa ne esiin kun seuraavaa sopimusta solmitaan.  Entä muu kustantamon toiminta, olitko siihen tyytyväinen. Saitko apua kun tarvitsit sitä, hoidettiinko esiintymisten buukkaaminen mallikelpoisesti? Jos ja kun kustantamo ottaa kolme neljäsosaa rahoista, voit toki myös vaatia jotakin vastineeksi.

Miltä sinusta nyt tuntuu, haluatko yhä kirjoittaa? Ei ole mitenkään epätavallista, että esikoiskirjailija kirjoitta kaksi kirjaa kerrallaan, ensimmäisen ja viimeisen. On aina parempi tunnistaa virheensä ja tajuta ajoissa, ettei ala ole sinua varten. Jos nyt tuntui äärimmäisen rankalta, voin luvata, että pahemmaksi muuttuu, usein tosin eri syistä kuin luulet.

Kun nyt kuitenkin päätät jatkaa, reitti on sinulle tuttu. Ei ole kirjailijaa ilman kirjaa. Sinun pitää alkaa kirjoittaa. Kaikki alkaa alusta, mutta nyt olet viisaampi. Ehkä voisit valita kiinnostavamman aiheen. Ehkä voisit tiivistää ilmaisuasi, valita näkökulman toisin. Olet oppinut, käytä oppi hyväksesi.

Toivottavasti olet puhunut kustannustoimittajasi kanssa siitä, milloin haluaisit seuraavan kirjasi ilmestyvän. Sovi se ajoissa, sillä kustannusohjelmat lyödään lukkoon hyvin aikaisin. Niissä on toki jonkin verran pelivaraa, mutta ei paljoa. Jos kirjasi julkaisu lykkääntyy yli sen hetken, johon mielessäsi sen hahmottelit, se on sinulle erittäin ikävä yllätys.

Voi olla, että haluat vaihtaa kustantamoa. Jos sinusta tuntui siltä, että vuoden aikana joka käänteessä kulmat kolhiintuivat kustantamon kanssa, voi olla terveellistä vaihtaa maisemaa. Älä kuitenkaan lähde ovet paukkuen, vaikka siihen olisikin syytä. Et voita mitään sillä, että haistattelet kaikille. Jos sinua sylettää niin paljon, ettet saa pidettyä suutasi kiinni, anna asiallisen palaute, miksi lähdet. Muista, että tälläkin alalla pätee vanha totuus. Suo siellä, vetelä täällä.

Omat kokemukset!
Olen ottanut opikseni palautteesta. Kirjojeni rakenne ja pari muutakin juttua on selvästi muuttunut vuosien varrella ja kyllä ne minustakin ovat menneet parempaan päin.

Onhan noita kustantamoitakin tullut vaihdettua, milloin mistäkin syystä. Vain yksi kustantamo jäi taakse huonoutensa takia. Harvoin olen markkinoinnin osalta kuullut niin paljon puhetta ja nähnyt niin vähän tekoja. Kustannustoimittaminen oli sielläkin huippuluokkaa.

Säätämistäsihän tämä on. Jos kitkaa syntyy, ei pidä antaa asioiden hitsautua jumiin. Ystävällisyys ei silti maksa mitään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s