Kirjasi on tullut painosta ja ilmestynyt kirjakauppoihin. Olet saanut omat 25 vapaakappalettasi ja jakanut jo niistä osan sukulaisille ja tuttavillesi. Jos kustantajallasi on ylimääräistä rahaa, hän järjestää kirjallesi julkaisutilaisuuden, johon on kutsuttu lehdistöä ja muita kiinnostuneita. Mutta koska kustantajalla ei koskaan ole ylimääräistä rahaa tuhlattavaksi, voit myös itse järjestää pienimuotoisen tilaisuuden, jos sinulla on siihen halua ja resursseja. Joskus se voi olla järkevää, usein ei, ainakaan taloudellisesti.
Kustantajan kanssa on hyvä laatia jonkinlainen suunnitelma kirjan markkinoinnista. Hyvin usein suunnitelma laaditaan siten, että sinulle kerrotaan, kuinka kirjaa mainostetaan joskus jossakin. Sinun osuutesi on kuunnella. Suunnitelma valmis.
Kylmä tosiasia on, ettei kustantaja panosta mainontaan. Ainoastaan sellaista kirjaa mainostetaan, joka myy jo muutenkin kohtalaisesti tai hyvin. Mutta vaikutuskanavia on monia ja niistä kannattaa keskustella markkinointiosaston tai markkinoinnista vastaavan henkilön kanssa. Varmista, että arvostelukappaleita lähetetään isoimpiin lehtiin ja kulttuuriohjelmien toimituksiin. Jos tiedät itse arvostelijoita, jotka voisivat olla kiinnostuneita kirjastasi, lisää heidät postituslistaan. Älä unohda kirjabloggareita.
Esikoiskirjailijana saat erityistä huomiota, nauti siitä. Sinua haastatellaan sanomalehtiin ja pyydetään esiintymään kirjastoihin ja tapahtumiin. Kannattaa harkita, oletko valmis puhumaan, ja kuinka paljon, kirjasta ja kirjoittamisesta. Vaikka kirjoittava ihminen yleensä inhoaa markkinahapatusta, hoida tämäkin puoli kunnialla. Se on osa ammattitaitoa. Hyvin hoidettu markkinointi voi taata sinulle kirjoitusrauhan tulevaisuudessa, jos hyvin käy.
Suurilla kirjamessuilla tapaat lukijoita ja kollegoita. Mene jokaiseen tapahtumaan sillä ajatuksella, että signeeraat ainakin yhden kirjan ja solmit ainakin yhden uuden tuttavuuden. Jos tarkoituksesi on mököttää messukahvilassa, jää kotiin. Yksi suurimmista iloista kirjailijalle ovat lukijat, kollegat ja kirja-alan väki, joihin tutustut. He ovat hienoja ihmisiä, melkein kaikki.
Yritä omaksua kirjasi markkinointiin positiivinen lähestymistapa. Ole enemmän amerikkalainen kuin suomalainen. Tuo kirjaasi esiin, kun siihen on hyvä tilaisuus. Älä vähättele sitä mutta älä joudu hybriksen valtaan. Muista kunnioittaa myös muita kirjailijoita. Erotu joukosta kurottamalla ylös, älä tallomalla muita alas. Muista, että kun olet matkalla huipulle, tapaat kaikki ne ihmiset, jotka kohtaat uudestaan kun olet kierimässä takaisin laaksoon.
Ymmärrä se, että kun markkinoit kirjaa, markkinoit kirjaa. Kun kirjoitat, kirjoitat. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa, joita ei pidä sotkea keskenään. Kyllä ihmisestä irtoaa monia persoonia, käytä niitä hyväksesi omalla tavallasi.
Jos sinulla on kotisivut, päivitä niitä. Jos sinulla on blogi, päivitä sitä ainakin kerran viikossa. Varmista, että kustantamon sivut ovat ajan tasalla. Mieti, mitä kerrot missäkin kanavassa. Jos blogisi on pelkkää ostaostaa, kyllästyt siihen itsekin hyvin pian. Kyllä lukijasi löytävät kirjasi, jos he löytävät blogisi. Hyvistä alennuksista ja esiintymistä kannattaa tietysti vinkata.
Ja kun tulee se väistämätön hetki, että olet sitä mieltä, ettei kustantamo markkinoi kirjaasi riittävästi, malta hetki. Ennen kuin soitat kitkeriä puheluita, listaa niitä seikkoja, joihin olet tyytymätön. Mieti itse, mikä olisi niihin hyvä ratkaisu. Mieti myös, onko ratkaisu järkevä. Ymmärrät varmaan, että jos Hesarin etusivulle tällätty mainos maksaa 50 000 euroa, tuon rahan takaisinsaamiseksi pitäisi myydä tuhansittain kirjoja. On parempi vaatia järkeviä asioita kuin osoittaa täydellinen tyhmyytensä ja vaatia mahdottomia.
Kaiken hälyn ja rummutuksenkin jälkeen sinun pitää hyväksyä se, että myös onnella on osuutensa menestyksessä. Vaikka en tietenkään toivo, että juuri sinä olisit kirjallisuuden beta-nauhuri, niin voi käydä.
Omat kokemukset! Vaikea sanoa, mitä hyötyä kotisivuista ja blogeista on. Olen pyörittänyt molempia jo 10 vuotta, mutta ei tuolla kirjakaupassa ihan hirveää tungosta ole vaikka on se tungos kasvamaan päin. On siellä kuitenkin aina joku. Ainakin kauppias ja iltaisin siivooja. Järki pitää näissäkin asioissa säilyttää. Työhuoneeni on pyhä, sitä ette naistenlehdissä näe. Ettekä toivottavasti miestenlehdissäkään. Tuurilla ja uutuurilla on iso osa tässä karnevaalissa. Tee yhteistyötä muiden kirjailijoiden kanssa. Se on hauskaa ja hyödyllistä. |
Luulen kyllä, että blogi tai muut nettisivut sekä sosiaalisen median eri kanavat ovat kirjailijalle hyvä itsemarkkinointikeino. Voin toki puhua vain omista kokemuksistani lukijana, mutta ainakin minä olen tutustunut sinun tuotantoosi juuri blogi(e)si kautta. Etkä ole ainoa tällainen kirjailija, enkä minä varmasti ainoa lukija.
Toisaalta sitten suora vuorovaikutus lukijan kanssa voi kapsahtaa omaankin nilkkaan. Netissä tulee helposti ymmärretyksi väärin puolin ja toisin, ja jos kirjailijalla sattuu vaikka blogikommenttiin vastatessa olemaan huono päivä, happamoituu siinä nopeasti lukijasuhde ellei useampikin.
Olet varmaankin oikeassa. Mitään tilastoahan ei tietääkseni ole tehty siitä, miten kukin lukija on kirjailijan löytänyt. Ja blogeihin ei hirveästi jää merkkejä käyntien tuloksista.
Mutta tarkistin kotisivujeni statistiikan pitkästä aikaa ja jos suuret spämmivuodet 2007-08 jätetään pois, on uniikit kävijät siellä nousseet vuoden 2004 noin 1300 kävijästä nykyiseen noin 4000 vuosittaiseen kävijään. Ja luku on hiljalleen ollut nousussa. Tuo on yllättävän suuri määrä, sillä nämä ovat tosiaan eri kävijöitä (tai no, eri ip-osoitteista).
Mitä tulee kommentoimiseen, siinäkin olet oikeassa. Siksi sitä pitää välttää ja ihmettelen, miksi nyt teen poikkeuksen 😉