Osa 7: Esikoiskirjailijaksi


Sieltä se saapui! Sinun kirjasi halutaan julkaista, kustantamo haluaa tehdä kustannussopimuksen kanssasi! Korkkaa tässä vaiheessa kuohuviini, iloitsemisen aiheita ei ole koskaan liikaa.

Kun kuplajuoma on haihtunut päästäsi, sinun on aika ryhtyä töihin. Käsikirjoitukseesi esitetään varmasti muutoksia, enemmän tai vähemmän. Kustannustoimittaja lähettää sinulle palautteen muodossa taikka toisessa, voitte istua myös naamakkain puhumassa asiasta. Muista kuitenkin, että kirja on sinun kirjasi ja sinä hyväksyt muutokset. Kustannustoimittaja ei aina ole oikeassa, mutta usein on. Jos sinusta yli puolet hänen ehdotuksistaan ovat potaskaa, katso peiliin. Hyvän kustannustoimittajan muutosehdotuksista on yleensä 80% hyviä, 10% menee harkitaan ja 10% on siinä ja siinä.

Muista, että kustannustoimittaja nimenomaan ehdottaa muutoksia, sinä teet ne omalla tavallasi ja olet vastuussa niistä. Jos jotakin pyydetään poistamaan, katso ettet tärvele olennaista juonikaarta. Et voi syyttää kustannustoimittajaa vahingosta, jos et itse älynnyt avata suutasi ajoissa tai huomannut ilmeistä vahinkoa. Ota neuvot vastaan objektiivisesti, se on osa ammattitaitoa. Kukaan ei väitä, että se olisi helppoa, mutta helpompaa se on kuin ojankaivaminen vyötäisille ulottuvassa mutavellissä, sen voin sanoa kokemuksesta.

Luota yhä itseesi. Osaat kirjoittaa. Tiedät, mitä pitää tehdä. Ole ahkera. Älä tuhlaa aikaasi yrittäessäsi pelastaa kuolioon joutuneita tekstinpätkiä. Kuolio leviää tekstissä tuhoisammin kuin lihassa. Jos lupaat käsikirjoituksen kustannustoimittajallesi kesäkuun viimeisenä päivänä, pidä lupauksesi vaikka se tietäisi kalpeaa juhannusta. Opettele tuntemaan rajasi niin kykenet pitämään lupauksesi helpommin.

Tekstin kanssa sinulla ei tule ongelmia, sillä olet harjaantunut painimaan sen kanssa. Jos taas näet kustannussopimuksen ensimmäistä kertaa, voit joutua hiukan miettimään. Olet varmasti kuullut paljon puheita jos jonkinlaisista kustannussopimuksista. Yksi sanoo yhtä, toinen toista ja molemmat ovat oikeassa. Tämä johtuu siitä, että eri kustantamoilla on erilaiset sopimukset. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, kysy Kirjailijaliitolta neuvoa. Vaikka et ole jäsen, sinua kyllä neuvotaan, voin luvata sen tässä pyhästi.

Muutama seikka on hyvä katsoa ajatuksen kanssa. Tekijänpalkkio vaihtelee kustantamoittain, mutta 21% olisi hyvä minimi ja siitä ylöspäin on teoriassa 99% kattona, käytännössä 25-27% kohdalla päähän tulee jo kuhmu. CrimeTime on oma lukunsa, ja sitä lukua ei käsitellä tässä. Ennakkopalkkio riippuu painoksesta, mutta jos lasketaan, että esikoista painetaan 2000 kappaletta ja ennakkona maksetaan puolen painoksen myynti, ennakko on 3000€. Ennakkopalkkio on tärkeä, sillä se voi olla ainoa raha, mitä kirjastasi saat. Katso, mitä oikeuksia myyt, painettu kirja, äänikirja ja e-kirja ovat kaikki eri tuotteita, jotka voit, jos uskallat, myydä ja hinnoitella erikseen. Usein ne ovat jo samassa sopimuksessa, mutta tietysti voit tehdä sopimuksen, joka koskee ainoastaan painettua, suomenkielistä kirjaa. Jokainen sopimus on ainakin teoriassa räätälöitävissä.

Kun nimet ovat paperissa, sopimuksesi on sitova. Sen jälkeen on turha kiukutella huonoista ehdoista, vaikka tulee hetkiä, jolloin siihen voisi olla aihetta. Virheistä kannattaa ottaa opikseen.

Sinulla on sopimus, sinulla on kirja! Olet esikoiskirjailija!

 

Omat kokemukset!
Varsinainen esikoisromaanin muokkaus oli lyhentämistä, eipä paljon muuta. Pääsin heti kärryille, missä mennään ja miten. Ehkä minulla tosiaan on, tai ainakin oli, jotakin lahjoja tähän hommaan. Nyt minulla on kokemusta.

Ensimmäinen sopimus on ensimmäinen sopimus! Nykyään en tuota paperia noilla prosenteilla allekirjoittaisi ilman mafian painostusta, oppia ikä kaikki. En itse kysynyt apuja Kirjailijaliitosta. Kyselin muilta kirjailijoilta, varovasti. Olin onnellinen sopimuksesta, siinä kaikki.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s