Osa 1: Kirjoittamisen tavoitteet


Miksi kukaan haluaa kirjailijaksi, tai ylipäätään kehittyä kirjoittajana? Kirjoittava ihminen joutuu hyvin usein perustelemaan muille, miksi hän haluaa kirjoittaa. Hän, joka halajaa kirjailijaksi, on sukulaisten ja tuttavien ihmettelyn kohde niin kauan, kunnes jotakin näkyvää on julkaistu.

Kirjoittajalla voi olla useita tavoitteita, joita kannattaa miettiä rauhassa. Mitä haluan, mikä on tavoitteeni? Ihminen voi kirjoittaa päiväkirjaa, tarinoita tai runoja omaksi ilokseen. Se ei suinkaan ole huono harrastus, verrattuna vaikkapa yleisesti hyväksyttyihin kaljanjuontiin tai television katseluun, joihin uppoaa valtava määrä suomalaisten vapaa-ajasta.

Jos sinulla ei ole aikomustakaan julkaista tekstejäsi, voit ottaa hiukan rennommin. Julkaistun tekstin tai julkaistavaksi tarkoitetun tekstin on tarkoitus puhutella myös muita kuin kirjoittajaa. Päiväkirjan ei tarvitse avautua muille kuin kirjoittajalle itselleen. Runot voivat olla täysin henkilökohtaisia, sulkeutuneita. Kirjoittaja voi olettaa lukijan tietävän kaiken sen, mitä hän itse tietää, sillä lähde ja kohde sijaitsevat saman kallon sisällä.

Itselleen kirjoittava ihminen voi kehittyä ja kehittyykin kirjoittaessaan. Kirjoituskursseilla voi oppia lisää, omia tekstejä ei ole pakko lukea ääneen eikä jakaa muiden kuin opettajan kanssa. Kun tietää tavoitteensa, kaikki sujuu oikein hyvin.

Kirjoittajissa on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua tekstiensä kaupallista (ja hidasta) julkaisua mutta haluavat teksteilleen lukijoita. Blogien kirjoittajat muodostavat suuren osan tästä kirjoittajajoukosta. Heille on tärkeää, että teksti on huoliteltua, aiheet kiinnostavia ja esitystapa jäsennelty. Blogistien joukko kirjoittaa usein paljon, mikä luo kirjoittajalle hyvän rutiinin. Monet blogit sisältävät erittäin hyvin jäsenneltyjä ja taustoitettuja kirjoituksia, jotka vetävät asiantuntevuudessa vertoja tiede- ja kulttuurilehtien artikkeleille ja laajuudessa usein ylittävät ne.

Kaksi edellistä kirjoittajajoukkoa muodostavat tietysti myös sekoituksen, jossa julkaisukanava voi olla yleinen blogi vaikka kyseessä on päiväkirja tai muistivihko. Kaikkea kirjoittamista ei suunnitella dogmaattisesti, vaan annetaan mennä kun siihen on mahdollisuus ja hyvä niin.

Kolmas ja usein näkyvin kirjoittamisen tavoite on tulla kirjailijaksi. Kirjailija voidaan määritellä monella eri tavalla, mutta käytän tässä kaupallista määritelmää: kirjoittaja ei maksa kustantajalle tuotoksensa julkaisusta, vaan kustantaja maksaa kirjailijalle. Tiedän, että tämä määritelmä aiheuttaa suuria tunteita, mutta haluan käyttää sitä, jotta kirjailija olisi tässä yhteydessä ammattinimike.

Kirjailijaksi voidaan haluta monesta eri syystä, mutta tärkeimmät ovat kautta aikojen olleet kirjoittamisen ja tarinankertomisen halu tai/sekä raha ja kuuluisuus. Olipa perimmäinen motiivi mikä tahansa, kirjoittamisen tavoitteet ovat samat. Jos haluat kirjailijaksi, sinun on kyettävä tuottamaan tekstiä, joka kiinnostaa, on ymmärrettävää ja jossa on jokin idea. Tekstin on avauduttava lukevalle yleisölle, ei välttämättä ihan jokaiselle mutta suurelle osalle. Jos pidät suurimpana saavutuksenasi tekstiä, joka avautuu vain yhdelle lukijalle sukupolven aikana, siinä ei ole mitään pahaa. Et vain ole, etkä haluakaan olla, julkaiseva kirjailija, väititpä mitä tahansa.

Kun tavoitteena on suurelle tai keskikokoiselle yleisölle tarkoitettu fiktiivinen tai faktaan perustuva julkaisu, sinulla on oltava nöyryyttä. Yleisö ja kustannustoimittaja antavat kipakampaa palautetta kuin pöytälaatikko. Sinun on osattava ottaa opiksesi palautteesta. Jos sinusta tuntuu, että kaikki muut ovat aina väärässä ja sinä yksin oikeassa, tarkista asenteesi ja tavoitteesi. Julkaisevan kirjailijan on kuunneltava palautetta herkällä korvalla. Kuten on kokin ammattitaitoa lisätä ruokaan suolaa sopivassa suhteessa paljastamatta reseptiään, on kirjailijan annettava lukijoilleen nautittavaa omalla tyylillään.

Määrittele siis tavoitteesi. Kun tiedät, mitä haluat, voit selvittää itsellesi mitä se vaatii. Jos vaatimuksia on mielestäsi liikaa, tarkista tavoitteesi. Kaikkien ei ole pakko olla kirjailijoita, ei edes blogisteja. Kirjailijaksi haluavan kannattaa kuitenkin muistaa, ettei mitään saavuteta ilmaiseksi. Tietysti joukossamme on aina onnekkaita, joille kaikki ovet aukeavat etelätuulen henkäistessä. Mutta jos luotat onneesi, rikastut helpommin lottokuponkeja rustaamalla kuin kirjoja kirjoittamalla.

Jos siis haluat kirjailijaksi, sinun kannattaa lukea seuraavatkin osat. Lottokupongit löytyvät veikkauksen sivuilta.

Omat kokemukset!
Minun tavoitteeni oli kirjoittaa hyvä tarina ja tulla kirjailijaksi.
Olin lukenut paljon hyviä kirjoja ja ilmeisesti liikaa huonoja, joten päätin kirjoittaa itse paremman.
Jotenkin heti, kun rullasin paperin kirjoituskoneeseen(!), tunsin olevani omalla alalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s