Et kai halua kirjailijaksi?


Minulta, kuten monelta muultakin kirjailijalta, on usein kysytty, kuinka heistä tuli kirjailijoita. Kysymys on hyvä ja sen tiimoilta on kirjoitettu kaksi klassikkoteosta, Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi?  (WSOY 1935) ja Jyri ja Jera Hännisen Haluatko todella kirjailijaksi? (Helsinki-kirjat 2012). Minulla on nuo molemmat kirjat, Waltarin kirjasta toinen painos vuodelta 1994, jonka sain tuoreeltaan äidiltäni tehokkaaksi osoittautuneeksi kannustukseksi, sekä Hännisten teos tekijöiden lahjoittamana.

Molemmat kirjat voi ja kannattaakin lukea, ei niistä ainakaan haittaa ole. Tietysti Waltarin yksityiskohtaisista käytännönneuvoista osa on jo vanhentuneita (Tavallinen, suunnilleen 19 mk. 200 kpl:ta. maksava paperi on parasta) mutta jokainen tolkun ihminen erottaa kirjasta yhä ne toimivat neuvot. Hännisten sanakirjan muotoon kirjoitettu teos on tässä ajassa kiinni ja sisältää paljon hyvää asiaa, joukossa on toki jonkin verran myös knoppitietoa. Mutta tämä kirja kannattaa ehdottomasti hankkia!

Olen kirjoittanut artikkeleita kirjoittamisesta Säröön, Parnassoon ja Kirjailija–lehteen. Olen asiasta jonkun verran puhunutkin, Viita-akatemiassa viimeksi muutamia vuosia sitten. Aihehan on aina akuutti, sillä kirjoittavia ihmisiä syntyy ja kuolee joka päivä. Eräässä kirjallisessa tapaamisessa sain syystäkin pyyhkeitä siitä, että blogini kasvaa jo sammalta. Tulin puolittain luvanneeksi, että yritän aktivoitua. Hahmottelin tuossa kynällä ja paperilla omaa versiotani kirjailijaksi haluavien opastukseksi ja ehkä jaksan suunnitelman myös toteuttaa. Tarkoitus on julkaista artikkelisarja tästä aiheesta, juttu kerran viikossa. Vaikka minulla on nyt paljon kirjoitustöitä jonossa, yritän pitää lupaukseni.

Kirjailijaksi päädytään kuten Roomaan. On monia teitä, monia liikkeelle ajavia intohimoja, eikä mikään niistä ole ainoa oikea eikä totaalisen väärä. Ensimmäisessä juttusarjan osassa kysytään aiheellisesti, miksi kukaan haluaa kirjoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s