Uutisia Vatikaanista


Maailma on ihmeellinen. Kun Paholaisen vasarasta tehtiin käännös elokuvaprojektia varten, ei tuota pumaskaa pitänyt käyttää muuhun. Kuinka ollakaan, viime kesänä sain sähköpostia arvovaltaiselta taholta, tosin luulin sitä ensin vitsiksi. Postissa Gianni V. tiedusteli minulta mitä kohteliaimmin, olisiko Paholaisen vasara saatavilla jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, esimerkiksi italiaksi, espanjaksi, saksaksi tai englanniksi.

No, ystävällisenä ihmisenä vastasin, vaikka en ollut kovin vakuuttunut allekirjoituksen oikeellisuudesta; teoksesta on saatavilla englanninkielinen käännös yksityiskäyttöön. Ajattelin, että se siitä. Heinäkuussa sain kirjeen, jossa oli kaunis postimerkki. Gianni oli onkinut tietoonsa kotiosoitteeni ja lähetti kirjeen (oikean), jossa hän halusi sekä varmistaa henkilöllisyytensä että vakuuttaa mitä kohteliaimmin, että jos voisin toimittaa heille kyseisen käännöksen, se jäisi puhtaasti yksityiskäyttöön. Hän lupasi korvata postituskuluni.

Tässä vaiheessa en tiennyt mitä olisi pitänyt uskoa. Selvää oli, ettei tarvittaviin kirjepapereihin, postimerkkeihin ja leimoihin ole pääsyä lahopäillä huijareilla. Kun lisäksi kirjeessä oleva puhelinnumero johti myös sylttytehtaalle, päätin lähettää käännöksen Giannille.

Benedictuksen seuraaja on Vatikaanin mukaan tarkoitus valita pääsiäiseen mennessä. Tänään saimme kuulla, että Benedictus XVI eroaa paavin virasta. Näin on käynyt viimeksi 600 vuotta sitten, joten ei tämä ihan jokapäiväistä ole. Mutta se, mikä on epätodennäköistä, ei ole mahdotonta.

Vatikaanissa harrastetaan kirjallisuutta hiukan tutkivammin kuin meillä. Ehkäpä sivun 176 pitkä viiteketju, jota kustannustoimittajani ehdotti poistettavaksi, olisi pitänyt poistaa. Tavalliselle lukijalle se ei sano juuri mitään, mutta Benedictukselle, joka keskittyy lukemiseen, se kertoo hyvin paljon enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s