Tosissaan mutta ei tosikkona


Vuodet vierivät ja hyvä niin. Viime vuoden tilinpäätöstä ynnätessäni olin oikein tyytyväinen. Neljä teosta ilmestyi ja jokainen niistä löysi lukijoita hyvin, positiivista palautetta tuli ällistyttävän paljon. Minua tuo palaute hämmentää, sillä kirjan ilmestyttyä katson aina jo eteenpäin, kohti uusia ideoita ja kirjoja. Kun joku tahtoo kiittää kirjasta, olen vähän kuin herätetty unissakävelijä, kestää hetken ennen kuin tiedän missä mennään.

Kirjojen arvostelut olivat hyviä ja niitäkin oli yllätävän paljon. Jonkin verran tuo tulva varmasti söi yksittäisten kirjojen arvosteluja mutta kokonaisuutena palstatilaa tuli kyllä paljon. Hesarikin arvosteli molemmat romaanit (Eilispäivän sankarit, Paholaisen vasara), joten en voi valittaa, en todellakaan.

No, ruuhkavuosi 2011 on nyt takana ja uudet haasteet odottovat. Olen pohtinut hiukan sitä, että seikkailuni monen genren parissa on aiheuttanut paljon kummastusta monella taholla. Minulta on pyydetty, enkö voisi kirjoittaa sellaista kirjaa kuin vuonna x ilmestynyt y oli, samaan tyyliin, samoista aiheista. Mahdotontahan se ei tietenkään ole, mutta seuraan omaa sisäistä visiotani. Se kuulostaa hienolta mutta asia on yksinkertainen; tahdon tehdä muutamat mielessäni olevat jutut pois siinä järjestyksessä kuin tuntuu luontevalta. Kaupallisestihan tuossa ei ole järkeä mutta raha ei kai vielä ole jumala, vaikka pyhimys se taitaa jo olla.

Tyylini on myös seikka, joka kriitikkoja joskus tuntuu vaivaavan. Kun romaanihenkilö puhuu ärsyttävästi, se ei ole vahinko. Jos kriitikosta romaanihenkilön puheet ovat ärsyttäviä, voin vain riemuita, sillä niin ne olivat minustakin, ja se oli tarkoituskin! On hyvä muistaa, ettei romaanihenkilö puhu juuri koskaan kirjailijan suulla. Olisi varmasti mukavaa hieroa kaikki kirjan lauseet esteettisiksi ja filosofisiksi, mutta se tappaisi myös romaanihenkilön sielun. Voisin puhua pitkään tästä aiheesta, mutta Marko Hautala on sanonut siitä melkein kaiken sen, mitä olisin halunnut sanoa. Joten, en kirjoita sitä, sillä sen on Marko kirjoittanut riittävän hyvin. Näin se menee.

Hyvää alkavaa vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s