Olla kirjailija, se on siis tätä


Kirjailijan sielu on taas noussut puheenaiheeksi apurahakeskusteluissa. Kuka tarvitsee tukea ja miksi, kuka on kirjailija ja kuka ”kirjailija”. Olen joskus itsekin tätä aprikoinut mutta mitään Paavimaista totuutta en löytänyt. Muutamia hyviä ajatuksia tosin nousi mieleeni.

Tokihan on niin, että aina löytyy niitä ihmisiä, jotka haluavat kirjailijaksi koska:
a) silloin rahan tuloa ei voi estää
b) on hienoa olla kirjailija
c) ei keksitty muutakaan tekemistä

Kaikki nuo motiivit ovat sallittuja, vaikka yksikään niistä ei ole ollut minun motiivini, mutta palataan siihen myöhemmin.

Ne, jotka leikkiin lähtevät ansaitakseen julmetusti rahaa, pettyvät 99 kertaa sadasta. Suomen markkinat ovat kirjoja piukassa, erittäin hyviä, hyviä ja huonoja. Ne kaikki taistelevat mainosajasta ja myyntitilasta kauppojen laareissa. Jotta kirjailija pääsee rahaan käsiksi, hän tarvitsee rutkasti myös onnea. Ei riitä, että kirja on hyvin kirjoitettu. Aiheen pitää olla jollakin tapaa ajankohtainen, lähes uutinen, tai muuten vain niin vänkä, että siihen tarttuvat ne, jotka mediaa pyörittävät. Ja tuohon tarttumiseen vaikuttaa onni ja mainoseurot, se on kylmä totuus. Kun joku näistä tekijöistä klikkaa, rahaa ei juurikaan tule. Silloin kirjailija voi lyödä pillit pussiin, kokeilla vielä kerran paremmalla onnella tai muuttaa ajatusmaailmaansa. Usein käy niin, että tällä motiivilla varustetun kirjailijan ura jää lyhyeksi, yhteen tai kahteen kirjaan. 

Ne, jotka vain haluavat nähdä nimensä painettuna, ovat usein niitä, jotka rahoittavat omakustannepuulaakeja. Jos tosiaan haluaa kirjailijaksi hinnalla millä hyvänsä, se kyllä onnistuu. Kieltämättä minusta olisi hiukan outoa olla puuseppä, joka joutuisi maksamaan siitä ilosta, että saa tehdä tuoleja. Mutta asiahan ei ole ihan näin yksinkertainen, sillä tätäkin julkaisukanavaa käyttämällä moni nousee jaloilleen ja ansaitsee lopulta rahaa. Ihminen on kehittyvä eläin.

Tuohon viimeiseen kategoriaan putoavat tietysti ne monitaiturit, jotka vapaa-ajallaan maalaavat tauluja, valloittavat vuoria, säveltävät oopperoita ja kirjoittavat romaaneja. Heille maailma on avoin, kadehdin heidän monilahjakkuuttaan enkä puutu siihen tämän enempää.   

Mutta mikä muka niin mainio motiivi minulla on, että julkean tehdä tälläistä erittelyä? No, se on se ärsyttävä motiivi, se nykyään kovin kirottu ja poismanattu kutsumus. En vain osaa olla kirjoittamatta. En siis voi jäädä eläkkeelle kirjailijan hommasta muutoin kuin kuolemalla. En voi olla työtön, sillä töitähän minulla piisaa, minun pitää vain saada ne myydyksi eteenpäin.

Tähän tietysti vääräleuat tarttuvat, ja kyselevät minulta, että miksi en jaa kirjojani ilmaiseksi, jos kyseessä on kutsumus. Eihän raha merkitse minulle mitään kun kirjoitan! Ei niin, silloin kun kirjoitan. Mutta kun kirja on valmis, olen kovapäinen ammattilainen, joka ei anna töitään pois ilman kunnon maksua. Jos todella tekee jotakin sellaista, mitä itsekin pitää arvokkaana, ei siitä luovu ilman sopivaa korvausta.

Kun puhutaan apurahoista, onko aika naiivia kuvitella, että nuoret kirjailijat ponkaisevat apurahalla uran alkuun ja parin kirjan jälkeen ovat omillaan. Kun kakku on leivottu viidelle, siitä ei riitä syötävää kymmenelle. Juuri tätä vajetta apurahoilla paikataan, sillä kirjallisellekin kulttuurille on laskettu jonkinlainen arvo, jota markkinavoimien ei anneta uudelleenmääritellä. 

Jos menestyneet kirjailijat hakevat apurahoja ja saavat niitä, se ei ole heidän häpeänsä. Apurahoja ei myönnetä sosiaalisin perustein vaan näyttöjen perusteella. Kirjailijan elämä on julmaa. On helppo sanoa olevansa kirjailija, vaikeamapaa on kirjoittaa romaani tai kaksi.

Maailmassa on virhe, sen me kaikki tiedämme. En silti osaa sanoa ihan tarkasti mikä ja missä se on…

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Olla kirjailija, se on siis tätä

  1. ”kirjallisellekin kulttuurille on laskettu jonkinlainen arvo, jota markkinavoimien ei anneta uudelleenmääritellä”

    Äänestän tämän kuukauden viisaimmaksi lausahdukseksi 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s