Uutta ja vanhaa


Karisto otti ja täytti 110 vuotta. Kustannusyhtiönä, tai minä tahansa yhtiönä, tuo on todella merkittävä saavutus. Karisto on ollut aikoinaan kolmen suurimman kustantajan joukossa, menneet vuodet ovat vähän tuoneet sitä hierarkiassa alaspäin. Tällä vuosituhannella suunta on taas kääntynyt, Karisto on selkeästi nousevia kustantamoja. Juhlat vietettiin Pörssitalossa ja hauskaa oli.

Juhlista tarttui mukaani kirja, joka on jo jonkin aikaa ollut lukulistallani. Anu Holopaisen ensimmäinen aikuisille kirjoitettu romaani Ilmeetön mies kuulosti esittelyssäkin jo erikoiselta, kun haastattelija puhui kirjan miehestä, joka ”vain makaa ja kävelee eikä oikeastaan tee mitään”. Ei varsinainen mainoslause, mutta ilmeet ja äänenpainot kertoivat enemmän.

Kirjan päähenkilö on Irma, joka kohtaa ilmeettömän miehen porraskäytävässä. En avaa teille tässä ilmeettömän miehen roolia, siihen saatte tutustua itse. Irma sen sijaan on kiehtova henkilö. Hän ei ole mikään sankarityyppi; noin 40-vuotias sinkku, töissä sairaalassa siivoojana yövuorossa. Irman elämä soljuu aluksi arkipäivän harmailla raiteilla, mutta pian kerrontaan alkaa ilmestyä säröjä. Kynsistään hyvää huolta pitävän Irman menneisyys ei ole ollenkaan tylsä. Lukija huomaa, että tylsyys onkin savuverho, jonka taakse Irma on paennut. Ja tuo savuverho alkaa rakoilla, pahasti.

Kirjan tarina vetää vaivihkaa mukaansa. Kun alkuun on päässyt, kirja tulee ahmittua nopeaan tahtiin. On pakko tietää, mitä kaikkea Irma piilottelee, kuinka paljon häneen enää voi luottaa. Kirjan henkilögalleria on tiivis ja se osaltaan pitää Irman jatkuvasti tapahtumien polttopisteessä. Mutta lukekaa kirja itse, sittenpähän näette, että nainenkin voi…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s