Tuomarin mietteitä


Kariston kirjoituskilpailun tuomarointi on jo käynnissä. Vaikka romaanien lähettämisen määräaika on vasta maaliskuun viimeinen päivä, kässäreitä on saapunut jo yllättävän paljon. Me tuomarit (öhöm) olemme  ottaneet pinoista luettavaa sitä mukaan kun Kariston postiluukku on lonksunut. Joitakin haja-ajatuksia on ehtinyt päähäni syntyä ja ehkä näistä voisi olla apua niille, jotka vielä viimeistelevät tekstiään.

Koska aikaa on vielä noin viitisen viikkoa, kässärille voi tehdä paljonkin. Jos suunnitelmat ovat hyvät ja joka päivä voi uhrata kirjoittamiseen 3-4 tuntia, ehtii tässä vielä kirjoittaa romaanin alkutekijöistä lähtien. Vaikeaahan se on, mutta ei mahdotonta.

Jos teksti alkaa olla kutakuinkin kasassa, kannattaa vielä kiinnittää huomiota ihan perusjuttuihin.

 1. Kieli
  Tällä tarkoitan oikeinkirjoitusta, ehjiä lauseita, johdonmukaisuutta. Kukaan ei tietenkään oleta, että kässärissä ei ole yhtään lyöntivirhettä. Toisaalta, jos niitä on 10000, alkaa lukija väistämättä rasittua.Jos lauseissa on jatkuvasti käänteinen sanajärjestys ilman pätevää syytä,  teksti saa runollisia piirteitä: ”Jussi juoksee kotiin” vs. ”Juoksee Jussi kotiin”. Suomen kielessä suositaan suoraa sanajärjestystä , siis subjekti-predikaatti. Kaikkia sääntöjähän voi rikkoa, mutta se olisi tehtävä loogisesti.

  Puhekielen ja kirjakielen käyttämisen johdonmukaisuus olisi myös syytä säilyttää läpi romaanin. Jos minä olen mä, ei mä ole minä, paitsi jos tuo jako on tehty dialogin ja suoran kerronnan välille.

  En ole itsekään mikään kielitieteilijä, joten silloin on kirjoittajan viimeistään syytä huolestua, jos minä tartun kielen puutteisiin.
     

 2. Välimerkkien käyttö
  Ei, en tarkoita tässä mitään puritaanista pilkutusta vaan ihan peruskauraa. Pisteet ovat romaanin kiinalaisia, puolipisteet ja kaksoispisteet mohikaaneja. Siis, jos näitä jälkimmäisiä alkaa uida tekstiin paljon, on ehkä syytä tarkistaa niiden tarpeellisuus. Niitä on käytettävä kuten Martat käyttävät ruoanlaitossa säilykkeitä; hyvin harvoin.Kannattaa myös vakoilla julkaistuista romaaneista, kuinka repliikkien välimerkit makaavat:
  – Oletko tiukkapipo, kirjoittaja kysyi?
  – Oletko tiukkapipo?, kirjoittaja kysyi.
  – Oletko tiukkapipo? kirjoittaja kysyi. 
  Joku noista on varmaankin oikein, ja jos sinulla on intoa kirjoittaa 260 liuskan romaani, on sinulla varmasti intoa ottaa selvää siitä, mikä.

Nuo siis voi, ja kannattaa, käydä läpi jos aikaa on käytettävissä vähän. Jos olisin Juhani Tamminen, sanoisin, että 10% panostuksella teksti hioutuu ihan perusparannuksilla 30% paremmaksi.

Jos nyt oletetaan, että olet sekä nopea että lahjakas kirjoittaja ja aiot aloittaa kilpailutyösi kirjoittamisen illalla, minulla on sinulle yksi hyvä neuvo. Hanki käsiisi Harkittu murha, aloita sen lukeminen sivulta 91. Aivan varmasti on olemassa parempiakin kirjoitusoppaita, mutta huonompia on vielä paljon enemmän. Eihän sitä ole pakko ostaa, mene kirjastoon ja lainaa se. Kannattaa muistaa se, että itse kirjoitin ensimmäisen romaanini 23-vuotiaana. Esikoisromaanini julkaistiin kun olin 35. Tuossa välissä olin aikoja, jolloin en romaaneja rustannut, mutta novelleja kirjoitin jatkuvasti. Voisin siis sanoa, että tiedän aika hyvin mistä puhun. Olen tullut kirjailijaksi kirjoittamisen kautta, en onnella, sukunimellä tai suhteilla.

Harkitussa murhassa käsitellään rikosromaanin kirjoittamista mutta siellä on paljon yleispäteviäkin ohjeita sekä muutamia valaisevia esimerkkejä.

Jos siis olet osallistumassa Kariston kilpailuun, käytä nämä viimeiset viikot hyväksesi. Muista, että palkinnot ovat todella hyvät. Tavallisella, kelpo romaanin 1000-1500 kappaleen myynnillä et moisia rahoja saa kasaan. Hio tekstiäsi. Ole armoton. Jos teksti tuntuu sinusta jossakin kohdassa laahaavan, laahaa se lukijan mielestä tuhannesti pahemmin.

Kill your darlings!!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s