Menestyneitä kirjailijoita on kahta laatua?


Vietin virkistävän juttutuokion erään kollegani kanssa. Puhuimme vähän kirjallisuudesta ja siitä, kuinka vaikeaa Suomessa on saada kirjoja myytyä. Ystäväni ei enää jaksanut uskoa siihen, että hyvä kirja myisi itse itsensä. Hän oli miettinyt asiaa yön pimeinä tunteina ja tullut siihen johtopäätökseen, että menestyviä kirjailijoita on kahta laatua:

  1. Ne, joiden persettä nuollaan
  2. Ne, jotka nuolevat muiden persettä

Äkkiseltään en lähtenyt tähän rienaukseen mukaan, mutta asiaa tarkemmin ajateltuani tuossa on tietysti totuuden siemen.

Ykköskohtahan on aika luonnollinen. Jos joku menestyy, hännystelijöitä riittää. Kaikki tahtovat olla voittajan puolella.

Kakkoskohta on aikamoinen kärjistys mutta siinäkin piilee vinha perä. Ilman kattavaa verkostoitumista kirjailijan on vaikea saada tarpeeksi näkyvyyttä ja ilman näkyvyyttä hän ei saa kirjojaan markkinoitua tarpeeksi. Vasta kunnon hype nostaa suomalaisen kirjailijan myyntilistoille.

Johtaako vasta kakkonen ykköseen vai voiko ykköseen päästä ilman kakkosta?  Täytyisi varmaan tehdä kattava tutkimus ennen kuin uskaltaisi sanoa mitään, mikä ei olisi mutua.

Ystäväni ei kaivannut mitään todisteita. Hän oli varma siitä, että oli oikeassa. Tosin jos ajatus alkaa kiteytyä suojakännipäivänä ja kirkastuu korjaussarjapäivänä, sen vedenpitävyydestä ei voi olla varma. Sori vaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s